239/2006. (IV. 23.) OVB határozat - H. G. által benyújtott kifogás tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk.III.37.268/2006/3.szám


A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr.Sz. P. ügyvéd által képviselt dr.Ny. Zs. kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 2006. április 23. napján hozott 239/2006.(IV.23.) számú határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálat iránti kérelme tárgyában az alulírott helyen és napon meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 239/2006.(IV.23.) számú határozatát megváltoztatja és Horn Gábor kifogását elutasítja.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s :

Horn Gábor 2006. április 20-án kifogást nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz (a továbbiakban: OVB), melyben kérte annak megállapítását, hogy Orbán Viktor megsértette a választási eljárás alapelveit, különösen a Ve. 3. §-ának d/ pontjában foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás kötelezettségét. Kifogásában előadta, hogy Orbán Viktor zárt kampánygyűlést tartott Ásotthalmon, ahol a sportcsarnokból kihallatszó beszéde alapján született újságírói tudósítás szerint „arra kérte az aktivistákat, hogy vasárnap keressenek fel minden rájuk bízott fideszes szavazót, győződjenek meg róla, elment-e szavazni. Ha nem, akkor vigyék el voksolni”.

Az OVB a 239/2006.(IV.23.) számú határozatában a kifogásnak részben helyt adott és megállapította, hogy Orbán Viktor a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség elnöke az Ásotthalmon tartott gyűlésen elhangzott nyilatkozataival megsértette a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 3. §-ának b/ pontjában foglalt, a szavazásban való önkéntes részvétel alapelvét. A határozat indokolásában arra hivatkozott, hogy az OVB – összhangban a Legfelsőbb Bíróság Kvk.III.37.183/2006/2. számú végzésével - megállapította, hogy a sérelmezett felhívó nyilatkozat maga is megsérti a Ve. 3. § b/ pontjában megfogalmazott, a szavazásban való önkéntes részvétel alapelvét, függetlenül attól, hogy a felhívásban szereplő jogsértések ténylegesen megvalósulnak-e.

Az OVB határozata ellen a kérelmező bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújtott be. Álláspontja szerint a határozat megalapozatlan, mivel a Legfelsőbb Bíróság és az OVB állandó gyakorlata szerint kampánycsend megsértésére vonatkozó jövőben feltételezett jogsértés megállapítására nincs lehetőség. Minden választópolgár maga dönti el, hogy ilyen felhívás kapcsán milyen magatartást követ. Ezen túlmenően Orbán Viktor idézett kijelentéseit a homokhátsági választókerületben tette, melyet jelentős belvíz sújt. Ezekben a körzetekben ahhoz, hogy egyes választópolgárok alkotmányos alapjogukat gyakorolni tudják, elkerülhetetlen, hogy ne vegyenek külső segítséget igénybe. Megalapozatlanul hivatkozott az OVB a Legfelsőbb Bíróság Kvk.III.37.183/2006/2. számú végzésre, mivel abban a Legfelsőbb Bíróság valótlan tényállítás miatt állapított meg jogsértést.

A felülvizsgálati kérelem alapos.

Mindenekelőtt arra mutat rá a Legfelsőbb Bíróság, hogy a 2006. április 26. napján hozott Kvk.III.37.247/2006/4. számú végzésével az OVB 223/2006.(IV.21.) számú határozatát megváltoztatta és Orbán Viktornak a TV2 Mokka című műsorában is elhangzott – és jelen ügyben kifogásolt – nyilatkozatával kapcsolatos kifogást elutasította. Ebben a határozatában a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy a nyilatkozat nem sértette meg az OVB által hivatkozott Ve. 3. § a/ pontjában megfogalmazott alapelvet.
A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint Orbán Viktor kijelentései nem sértik a Ve. 3. §-ának b/ pontjában foglalt választási alapelvet sem, melyre az OVB jelen ügyben támadott határozatát alapította.

A Ve. 3. § b/ pontja szerint a választási eljárás szabályainak alkalmazása során a választásban érintett résztvevőknek érvényre kell juttatniuk az önkéntes részvétel a jelölésben, a választási kampányban, a szavazásban választási alapelvet.

A kifogásban hivatkozott kijelentések nem valósítanak meg jogsértést, mivel nem hívnak fel jogsértő tevékenységre. A Legfelsőbb Bíróság mindenben osztja az OVB 14/2006.(IV.18.) számú állásfoglalásában kifejtett véleményt, amely szerint az állampolgárok, mint magánszemélyek közötti személyes kommunikáció tartalmától és formájától függetlenül nem valósítja meg a kampánycsend megsértését. Orbán Viktor ezzel összhangban arra hívta fel aktivistáit – a FIDESZ-MPSZ-el szimpatizáló választópolgárokat -, hogy kommunikáljanak egymással és ösztönözzék választóikat a szavazásra. Ezek a kijelentések tehát az állampolgárok közötti személyes kommunikációra hívott fel, amely az OVB állásfoglalása szerint sem minősülnek kampánycsend sértésnek. A választásra való ösztönzés azért sem minősül a Ve. 3. § b/ pontjában megfogalmazott önkéntes részvétel alapelve megsértésének, mivel ilyen felhívást az állami vezetők is intéztek a választópolgárokhoz.

Ugyancsak osztja a Legfelsőbb Bíróság az OVB 240/2006.(IV.23.) számú határozatában is kifejtett jogi álláspontot, mely szerint a zárkörű rendezvényen elhangzottak nem alkalmasak a választási eljárás alapelvei megsértésének megállapítására.

Megalapozottan hivatkozott kérelmező arra is, hogy az OVB tévesen hivatkozott a Legfelsőbb Bíróság Kvk.III.37.183/2006/2. számú végzésére, mivel az a jelen ügytől alapvetően eltérő tényálláson alapult, és bizonyított, valótlan tényállítás miatt állapított meg jogsértést.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság az OVB határozatát a Ve. 84. § /7/ bekezdésének b/ pontja alkalmazásával megváltoztatta és a kifogást elutasította.

A további jogorvoslatot a Ve. 84. § /10/ bekezdése zárja ki.

Budapest, 2006. április 28.


Dr.Kozma György sk. a tanács elnöke, Dr.Kovács Ákos sk. előadó bíró, Dr.Kárpáti Zoltán sk. bíró