238/2006. (IV. 23.) OVB határozat - Sz. V. által benyújtott kifogás tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk.III.37.267/2006/3.szám
 

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a saját ügyében eljáró dr.B. Sz. ügyvéd I.r. és dr.Sz. P. ügyvéd által képviselt dr.Ny. Zs. lakos II.r. kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 2006. április 23. napján hozott 238/2006.(IV.23.) számú határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálat iránti kérelme tárgyában az alulírott helyen és napon meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 238/2006.(IV.23.) számú határozatát megváltoztatja és Sz. V. kifogását elutasítja.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s :

Sz. V. 2006. április 21-i kifogásában kérte annak megállapítását, hogy Orbán Viktor, a FIDESZ-MPSZ elnöke megsértette a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 3. §-ának a/ és d/ pontjait, továbbá a Ve. 40. §-ának /2/ bekezdését, illetve 41. §-át. Kérte továbbá Orbán Viktor és az általa vezetett jelölő szervezet eltiltását a további jogsértéstől. Kifogásában előadta, hogy Orbán Viktor 2006. április 18-án zártkörű kampánygyűlést tartott Ásotthalmon, ahol arra kérte az aktivistákat, hogy „vasárnap keressenek fel minden rájuk bízott fideszes szavazót, győződjenek meg róla, elmentek-e szavazni, és ha nem, vigyék el őket voksolni”. A TV2 2006. április 20-i, Mokka című műsorában e kijelentéseket megerősítette, valamint megjegyezte, hogy „traktorral is vittek embereket szavazni”. Hasonló nyilatkozatot tett 2006. április 21-én az MTV Napkelte című műsorában is. A kifogást benyújtó szerint a választók szervezett felkeresése ellentétben áll a szavazásban való részvétel önkéntességével.

Az Országos Választási Bizottság (a továbbiakban: OVB) 238/2006.(IV.23.) számú határozatában a kifogásnak részben helyt adott és megállapította, hogy Orbán Viktor a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség elnöke 2006. április 20-án a TV2 Mokka című műsorában, valamint 2006. április 21-én a Magyar Televízió Napkelte című műsorában elhangzott nyilatkozataival megsértette a Ve. 3. §-ának b/ pontjában foglalt, a szavazásban való önkéntes részvétel alapelvét.

Az OVB 238/2006.(IV.23.) számú határozata ellen a kérelmezők bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújtottak be. I.r. kérelmező álláspontja szerint a televíziós műsorszolgáltatók adásában elhangzott politikusi nyilatkozat jogértelmező és nem felszólító jellegű volt, ezért jogsértésre sem hívhatott fel. Az OVB a tényállásból helytelen következtetéseket vont le. A II.r. kérelmező felülvizsgálati kérelmében arra hivatkozott, hogy a Legfelsőbb Bíróság és az OVB gyakorlata szerint jövőbeni, feltételezett jogsértés megállapítására nincs lehetőség. Minden választópolgár maga dönti el, hogy ilyen felhívás kapcsán milyen magatartást követ. Ezen túlmenően Orbán Viktor idézett kijelentéseit a homokhátsági választókerületben tette, melyet jelentős belvíz sújt. Ezekben a körzetekben ahhoz, hogy egyes választópolgárok alkotmányos alapjogukat gyakorolni tudják, elkerülhetetlen, hogy ne vegyenek külső segítséget igénybe.

A külön beadott felülvizsgálati kérelmek folytán indult ügyeket a Legfelsőbb Bíróság azonos tárgyuk miatt egyesítette.

A felülvizsgálati kérelmek alaposak.

Mindenekelőtt arra mutat rá a Legfelsőbb Bíróság, hogy a 2006. április 26. napján hozott Kvk.III.37.247/2006/4. számú végzésével az OVB 223/2006.(IV.21.) számú határozatát megváltoztatta és Orbán Viktornak a TV2 Mokka című műsorában elhangzott – jelen ügyben is kifogásolt – nyilatkozatával kapcsolatos kifogást elutasította. Ebben a határozatában a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy a nyilatkozat nem sértette meg az OVB által hivatkozott Ve. 3. § a/ pontjában megfogalmazott alapelvet.
A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint Orbán Viktor kijelentései nem sértik a Ve. 3. §-ának b/ pontjában foglalt választási alapelvet sem, melyre az OVB jelen ügyben támadott határozatát alapította.

A Ve. 3. § b/ pontja szerint a választási eljárás szabályainak alkalmazása során a választásban érintett résztvevőknek érvényre kell juttatniuk az önkéntes részvétel a jelölésben, a választási kampányban, a szavazásban választási alapelvet.

A kifogásban hivatkozott kijelentések nem valósítanak meg jogsértést, mivel nem hívnak fel jogsértő tevékenységre. A Legfelsőbb Bíróság mindenben osztja az OVB 14/2006.(IV.18.) számú állásfoglalásában kifejtett véleményt, amely szerint az állampolgárok, mint magánszemélyek közötti személyes kommunikáció tartalmától és formájától függetlenül nem valósítja meg a kampánycsend megsértését. Orbán Viktor ezzel összhangban arra hívta fel aktivistáit – a FIDESZ-MPSZ-el szimpatizáló választópolgárokat -, hogy kommunikáljanak egymással és ösztönözzék választóikat a szavazásra. Ezek a kijelentések tehát az állampolgárok közötti személyes kommunikációra hívtak fel, amely az OVB állásfoglalása szerint sem minősülnek kampánycsend sértésnek. A választásra való ösztönzés azért sem minősül a Ve. 3. § b/ pontjában megfogalmazott önkéntes részvétel alapelve megsértésének, mivel ilyen felhívást az állami vezetők is intéztek a választópolgárokhoz.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság az OVB határozatát a Ve. 84. § /7/ bekezdésének b/ pontja alkalmazásával megváltoztatta és a kifogást elutasította.

A további jogorvoslatot a Ve. 84. § /10/ bekezdése zárja ki.

Budapest, 2006. április 28.


Dr. Kozma György sk. tanácselnök, Dr.Kárpáti Zoltán sk. előadó bíró, Dr.Kovács Ákos sk. bíró