215/2006. (IV. 13.) OVB határozat - H. F. G. által benyújtott kifogás tárgyában
216/2006. (IV. 13.) OVB határozat - V. Á. által benyújtott kifogás tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA
mint felülvizsgálati bíróság
Kvk.IV.37.239/2006/2.szám





A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a személyesen eljárt H. G. kérelmezőnek, az Országos Választási Bizottság 215/2006./IV.13./ számú határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálati kérelme elbírálása során az alulírott napon - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 215/2006./IV.13./ számú határozatát helybenhagyja.

E végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

A kérelmező 2006. április 11. napján kifogást nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz. Álláspontja szerint feltételezhető a választás tisztaságának megóvása alapelv megsértésének alapos gyanúja, ugyanis kellő részletességgel nem szabályozzák a lakóhelyüktől távol szavazni kívánok szavazási eljárási rendjét, így akár a tévedés és az összejátszás lehetősége sem zárható ki. Javasolta, hogy az országos egyéni választókerületi bizottságok ellenőrizzék névjegyzéküket a tekintetben, hogy kihúzásra kerültek-e azok az állampolgárok, akik Magyarországon más helyiségben, vagy külföldön szavaznak. Kifogásolta továbbá, hogy a más helyiségben szavazók számára kiadott igazolások nem egységesek, fénymásolásuk útján választási csalást lehet elkövetni. Az ennek megakadályozásához szükséges technikai eszközökkel a szavazókörökben nem rendelkeznek.

Az Országos Választási Bizottság /a továbbiakban: OVB/ 216/2006./IV.13./ számú határozatával a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A határozat indokolása szerint a kifogás nem konkrét jogszabálysértésre, vagy alapelvet sértő tevékenységre hivatkozik, hanem a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján kialakult joggyakorlat megváltoztatására irányul. Ezért érdemi vizsgálatra alkalmatlan.

Az OVB határozatával szemben a kérelmező felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő, amelyben annak megváltoztatását és a választásról szóló 1997. évi C. törvény /a továbbiakban: Ve./ 3. § a/ pontjában meghatározott a választás tisztaságának megóvása alapelv sérelmének megállapítását kérte. Kifogásolta, hogy a más helyiségben, vagy külföldön szavazók vonatkozásában nem vizsgálták meg vajon e személyeket a választói névjegyzékből kihúzták-e, e személyek jegyzékének országos összesítését nem végezték el, nem ellenőrizték. A felülvizsgálati kérelem indokaként megismételte a kifogásában előadottakat. Hangsúlyozta, hogy az általa ismertetett esetleges választási visszaélések csak a jegyzékek országos feldolgozásával fedezhetők fel. A kérelmező arra az esetre kérte személyes meghallgatását, ha azt a Legfelsőbb Bíróság szükségesnek tartja.

A bírósági felülvizsgálati kérelem nem alapos.

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező meghallgatását nem látta szükségesnek, ezért azt mellőzte.

A Ve. 3. § a/ pontja szerint a választási eljárás szabályainak alkalmazása során a választásban érintett résztvevőknek érvényre kell juttatniuk az alábbi alapelveket: a választás tisztaságának megóvása, a választási csalás megakadályozása.
A Ve. 82. § /2/ bekezdés a/ és b/ pontjai szerint bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet lehet benyújtani jogszabálysértésre hivatkozással, illetve a választási bizottság mérlegelési jogkörben hozott határozata ellen. A Ve. 83. § /4/ bekezdés a/ pontja kimondja, hogy a bírósági felülvizsgálat iránti kérelemnek tartalmaznia kell a kérelem 82. § /2/ bekezdés szerinti jogalapjának megjelölését.

A kérelmező felülvizsgálati kérelmében a Ve. 3. § a/ pontjában meghatározott alapelv sérelmére hivatkozott. A valóságban megtörtént törvényellenes magatartást azonban nem jelölt meg csak "esetleges választási visszaélésekre" utalt.
A Legfelsőbb Bíróság következetes választási ügyekben folytatott gyakorlata szerint feltételezett jogsértések megállapítására nincs lehetőség /Kvk.IV.37.157/2006/6./.

A kifejtettekre figyelemmel a Legfelsőbb Bíróság az OVB 216/2006./IV.13./ számú határozatát a Ve. 84. § /7/ bekezdés a/ pontja alapján helyenhagyta.

A Legfelsőbb Bíróság határozata ellen a Ve. 84. § /10/ bekezdése értelmében további jogorvoslatnak nincs helye.

Budapest, 2006. április 18.


dr.Buzinkay Zoltán sk. a tanács elnöke, dr.Darák Péter sk. előadó bíró, dr.Fekete Ildikó sk. bíró