170/2006. (IV. 9.) OVB határozat - dr. T. Z. által benyújtott kifogás tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk.III.37.225/2006/3.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr.M.T.Á. ügyvéd által képviselt dr.T.Z. kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 170/2006.(IV.9.) számú határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálat iránti kérelme tárgyában az alulírott helyen és napon meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 170/2006.(IV.9.) számú határozatát helybenhagyja.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s :

A kérelmező 2006. április 8. napján kifogást nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz (a továbbiakban: OVB), amelyben sérelmezte, hogy az MTM-SBS Televízió Rt. által üzemeltetett TV2 adó 2006. április 8-án sugárzott Activity Show műsorszáma megsértette a választási eljárásról szóló 2005. évi LXXXI. törvénnyel módosított 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 3. §-ának c/ és d/ pontjában foglalt alapelveket, illetve a Ve. 41. §-át. Kifogása indokaként előadta a kérelmező, hogy a műsorszámban az egyik feladvány megfejtése Gyurcsány Ferenc, az MSZP országos listájának listavezetője volt.

Az OVB a 170/2006.(IV.9.) számú határozatával a kérelmező kifogását elutasította. Határozata indokolásában megállapította, hogy Gyurcsány Ferenc nevének szerepeltetése a műsorban, és a róla előadott paródia nem alkalmas a választók akaratának befolyásolására, így a kampánycsend megsértésére, és nem valósítja meg a választási eljárás alapelveinek megsértését.

A kérelmező bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújtott be, amelyben kérte az OVB határozatának megváltoztatását annak megállapításával, hogy a határozat a Ve. 3. § c/ és d/ pontjaiba, valamint a 41. §-ába ütközően jogszabálysértő. Álláspontja szerint az előbbiekben már megnevezett műsorszolgáltató a műsorában súlyosan megsértette a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. Tekintettel arra, hogy a választáson induló, országos listát állító pártok egyikének, a Magyar Szocialista Pártnak a miniszterelnök-jelöltje, országos listavezetője Gyurcsány Ferenc személye volt a feladvány megfejtése. A műsorszolgáltató ezzel a magatartásával megsértette a választási eljárási alapelveket, valamint a kampánycsendre vonatkozó előírásokat. A kampánycsendsértésre vonatkozó álláspontja alátámasztására a kérelmező hivatkozott a Legfelsőbb Bíróság Kvk.III.37.423/2002. számú végzésére is. A Ve. szerinti kampánycsend időszaka alatt a TV2 a műsor sugárzásával olyan magatartást tanúsított, amely alkalmas volt a választópolgárok választói akaratának befolyásolására. Végül a kérelmező hivatkozott az OVB 11/1998.(V.18.) OVB állásfoglalására is, amely szerint is kampánycsend megsértésének minősülnek a sérelmezett műsorszámban elhangzottak.

A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem nem alapos.

A Ve. 41. §-a értelmében a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információ szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint azzal, hogy az Activity Show című műsorszámban az egyik feladvány megfejtése Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt személye volt, a TV2 műsorszolgáltató nem valósította meg a Ve. kampánycsend megsértését szabályozó rendelkezésének egyik törvényi tényállási elemét sem; a feladvány megfejtéseként Gyurcsány Ferenc nevének kimondása a show műsorban nem minősül a választási akarat befolyásolására alkalmas információnak. A kifogásolt műsorszám szórakoztató jellegénél fogva nem hozható összefüggésbe a választási eljárással, így kampánytevékenységet nem valósított meg.

A Legfelsőbb Bíróság tehát a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem találta megállapíthatónak a Ve. 41. §-a szerinti kampánycsend megsértését, ebből következően a műsorszám a kérelmező által megjelölt választási eljárási alapelveket sem sérthette meg.

A kérelmező által bírósági felülvizsgálat iránti kérelmében hivatkozott legfelsőbb bírósági határozattal összefüggésben megjegyzi a Legfelsőbb Bíróság, hogy a megjelölt döntés jelen ügyétől teljesen eltérő tényálláson alapult, ezért analógiaként nem vehető figyelembe.
A kérelmező felülvizsgálati kérelmében megjelölt OVB állásfoglalással kapcsolatban végül arra mutat rá a Legfelsőbb Bíróság, hogy az OVB állásfoglalásai a választási ügyekben eljáró bíróságokat nem kötik, határozatukat a törvény rendelkezései alapján kell meghozniuk.

Mindezek alapján az OVB határozata nem volt jogszabálysértő, ezért azt a Legfelsőbb Bíróság a Ve. 84. § /7/ bekezdésének a/ pontja alkalmazásával helybenhagyta.

A végzés elleni jogorvoslatot a Ve. 84. §-ának /10/ bekezdése zárja ki.

Budapest, 2006. április 13.



Dr. Kozma György sk. tanácselnök, Dr.Kárpáti Zoltán sk. előadó bíró, Dr.Kovács Ákos sk. bíró