151/2006. (IV. 6.) OVB határozat - Schmidt Árpád által a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út képviseletében benyújtott kifogás tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk.IV.37.212/2006/2.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a K-né dr. K. N. A. jogtanácsos által képviselt Magyar Rádió Zrt. kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 151/2006. /IV. 6./ számú határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálati kérelme tárgyában az alulírott napon – tárgyaláson kívül – meghozta az alábbi

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság /a továbbiakban: OVB/ 151/2006. /IV. 6./ számú határozatát megváltoztatja, és S. Á. 2006. április 5-én benyújtott kifogását elutasítja.

E végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

S. Á. kifogásában azt sérelmezte, hogy a Magyar Rádió Zrt. „Kossuth Krónika” című műsora 2006. március 20. és 2006. április 2. közötti adásaiban 39. műsorból összesen három alkalommal tudósított a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út rendezvényeiről, és ezzel megsértette a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény /a továbbiakban: Ve./ 3. § a/-c/ pontjában meghatározott esélyegyenlőség alapelvét.
Beadványához mellékelte a Magyar Rádió Kossuth Krónikája műsoráról készült kimutatását.

Az OVB 151/2006. /IV. 6./ számú határozatában a kifogásnak helyt adott és megállapította, hogy a Magyar Rádió Zrt. „Kossuth Krónika” című műsorának 2006. március 20. és 2006. április 2. közötti adásaiban megsértette a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét.
Felhívta a Magyar Rádió Zrt-t, hogy kifogásolt műsorában tartózkodjon a további jogszabálysértéstől, és biztosítsa az esélyegyenlőség alapelvének érvényesülését, illetve elrendelte a határozat 3 napon belüli közzétételét a Magyar Rádió Zrt. „Kossuth Krónika” című műsorában.
A határozat indokolása szerint az OVB megvizsgálta a műsorszolgáltató érintett időszakbeli műsorrendjét, és ennek alapján megállapította, hogy a kifogásolt műsor adásaiban a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út kampány-rendezvényeiről nem tudósított olyan terjedelemben, mint más, országos listát állító jelölő szervezetek hasonló eseményeiről; ily módon a Magyar Rádió Zrt. nem biztosította az esélyegyenlőség alapelvének érvényesülését.

Az OVB határozatával szemben a kérelmező bírósági felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő, amelyben határozatának megváltoztatását és a kifogás elutasítását kérte.
Előadta, hogy önmagában a vitatott időszak műsorrendjének áttekintése alapján nem dönthető el, vajon a kérelmező biztosította-e az esélyegyenlőség érvényesülését.
Hivatkozott arra, hogy – a kifogást tevő előadásával szemben – a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út 2006. március 21-én egy alkalommal, március 22-én három alkalommal, március 27-én további egy alkalommal, március 30-án egy alkalommal, és március 31-én szintén egy alkalommal szerepelt a Magyar Rádió „Kossuth Krónika” műsorában.
Hangsúlyozta továbbá, hogy az esélyegyenlőség érvényre juttatása a sajtó választási kampányban való részvételének egészére vonatkozik, nem köthető egyes kampány-rendezvényekről való tudósításhoz.
Álláspontja szerint az esélyegyenlőség oly módon vizsgálandó, hogy más jelölő szervezetek megjelenésével hasonlítják össze a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út szereplését.
Vitatta továbbá, hogy a műsorszolgáltatót az előzetes megállapodásnak megfelelően a tárgynapot megelőző nap délutánjáig tájékoztatták a kampány-cselekményekről.
Kiemelte, hogy a Krónika című műsoron kívül a Magyar Rádió Kossuth Rádió Főszerkesztősége más műsoraiban is lehetőséget nyújtott a jelölő szervezetek képviselőinek azonos feltételek melletti megszólalására.
A bírósági felülvizsgálati kérelemhez csatolta a „Kossuth Krónika” 2006. március 21-én 14 órakor, március 22-én 12 órakor, 18 órakor és 22 órakor, március 27-én 12 órakor, március 27-én 22 órakor, március 30-án 18.30-kor, március 31-én 6.40 perckor elhangzott adás jegyzőkönyvét, továbbá egy hivatalos kimutatást, amely szerint a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út 2006. március 20-án 0.00 órától április 6-án 24.00 óráig a Magyar Rádió híradásaiban a Kossuth, a Petőfi és a Bartók adón összesen 95 alkalommal szerepelt.

A felülvizsgálati kérelem alapos.

A Ve. 77. § /2/ bekezdés b/ pontja szerint a kifogásnak tartalmaznia kell a jogszabálysértés bizonyítékait.
A Ve. 29/A. § /1/ bekezdése értelmében a választási bizottság köteles a döntéshozatalhoz szükséges tényállást megállapítani.
A Ve. 29/A. § /2/ bekezdése szerint a választási bizottság eljárásában minden olyan bizonyíték /különösen az irat, a kérelmező nyilatkozata, tanúnyilatkozata, stb./ felhasználható, amely alkalmas a tényállás megállapításának megkönnyítésére.
A választási bizottság a bizonyítékokat egyenként és összességükben értékeli, és az ezen alapuló meggyőződése szerint állapítja meg a tényállást.
A Ve. 44. § /1/ és /2/ bekezdése értelmében a kampányidőszakban a műsorszolgáltatók, a jelölő szervezetek, illetőleg a jelöltek számára azonos feltételekkel tehetnek közzé politikai hirdetést. A politikai hirdetéshez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. A műsorszolgáltatók választási kampányban való részvételére egyebekben a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
A rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény /a továbbiakban: Rtv./ 4. § /1/ bekezdése kimondja, hogy a közérdeklődésre számot tartó hazai és külföldi eseményekről, vitatott kérdésekről a tájékoztatásnak sokoldalúnak, tényszerűnek, időszerűnek, tárgyilagosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie.
Az Rtv. 2. § 31. pontja szerint műsorszolgáltató az a természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, aki /amely/ műsorszámok sorozatát megszerkeszti, dönt arról, hogy a műsorban mely műsorszámok szerepeljenek, és a műsort a nyilvánosság felé továbbítja, vagy más vállalkozással továbbíttatja.
A Ve. 44/A. § /1/ bekezdés c/ pontja értelmében a sajtó választási kampányban történő részvételével /így különösen a választási eljárás alapelveinek megsértésével, a politikai hirdetések közzétételével/ kapcsolatos kifogást, országos műsorszolgáltatás esetében, az Országos Választási Bizottság bírálja el.

A Ve. idézett 44/A. § c/ pontjára figyelemmel az OVB jogszerűen vizsgálta, hogy a Magyar Rádió Zrt. választási kampányban való részvétele nem sértette-e a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét.

A Ve. 44. § /2/ bekezdésének utaló szabálya folytán a műsorszolgáltatók választási kampányban való részvételére az Rtv. rendelkezéseit kell alkalmazni.
Ennek megfelelően a kérelmezőn a tájékoztatás sokoldalúsága, tényszerűsége, időszerűsége, tárgyilagossága és kiegyensúlyozottsága kérhető számon (Rtv. 4. § /1/ bekezdése).

Az OVB a Ve. 3. § c/ pontjában meghatározott alapelv sérelmét a S. Á. kifogásához előterjesztett bizonyítékok alapján látta megállapíthatónak. Eszerint a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út 2006. március 20-tól április 2-ig terjedő időszakban a Magyar Rádió reggeli, déli és esti Kossuth Krónikájában 39 műsorból mindösszesen három alkalommal szerepelt.

A Legfelsőbb Bíróság kiemeli, hogy a Ve. bírósági felülvizsgálati szabályai között a Ve. 83. § /5/ bekezdése kimondja, hogy a bírósági felülvizsgálat iránti kérelemben új tények és bizonyítékok is felhozhatók.
Ennek megfelelően a Legfelsőbb Bíróságnak a jogsértés megállapíthatóságát a kérelmező által a bírósági felülvizsgálati kérelem mellékleteként előterjesztett bizonyítékok figyelembevételével kellett vizsgálnia.
A kérelmező bírósági felülvizsgálati kérelméhez a „Kossuth Krónika” egyes műsoraiban elhangzottak olyan jegyzőkönyvét csatolta, amelyből megállapítható, hogy a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út a kifogást tevő által megjelölt három eseten túlmenően további hat, összesen tehát kilenc alkalommal szerepelt. Ezen túlmenően a Magyar Rádió Hírszerkesztőségének elektronikus nyilvántartása alapján készült hivatalos kimutatás szerint a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út a vitatott időszakban a Magyar Rádió híradásaiban összesen 95 alkalommal jelent meg.

A Legfelsőbb Bíróság hangsúlyozza, hogy az Rtv. 4. § /1/ bekezdésében meghatározott kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye nem azonosítható a matematikai arányossággal.
A 2006-os országgyűlési választásokon tíz párt állított országos listát.
S. Á. kifogástevő a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út esélyegyenlőségét a többi, országos listát állító párthoz viszonyította. E pártok műsorszolgáltatásban megjelenő arányos szereplése azonban attól is függ, hogy mennyi, és milyen jellegű hírértékű rendezvényt tartottak, nyilatkozatot, bejelentést tettek. Önmagában tehát a kifogást tevőnek az az előadása, hogy a „Kossuth Krónika” műsoraiban mindösszesen három alkalommal tudósított a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út rendezvényeiről, a 3. § c/ pontjában meghatározott, a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelve sérelmének megállapítását – figyelemmel a kérelmező által előterjesztett új bizonyítékokra – nem alapozza meg.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság az OVB határozatát, a Ve. 78. § /3/ bekezdésében foglaltakra tekintettel, úgy változtatta meg, hogy a kifogást elutasította.


Budapest, 2006. április 10.


Dr. Buzinkay Zoltán sk. tanácselnök, Dr. Darák Péter sk. előadó bíró, Dr. Fekete Ildikó sk. bíró