141/2006. (III. 31.) OVB határozat - M. Gy. által benyújtott kifogás tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk.III.37.202/2006/2.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága dr.H.Zs. ügyvéd által képviselt M.Gy. kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 141/2006.(III.31.) számú határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálat iránti kérelme tárgyában az alulírott helyen és napon meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 141/2006.(III.31.) számú határozatát helybenhagyja.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s :

A kérelmező 2006. március 30-án kifogást nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz (a továbbiakban: OVB), amelyben előadta, hogy a Magyar Rádió Rt. Kossuth Rádió adója 2006. március 11. és 29. napja közötti időszakban a Reggeli Krónika, a Déli Krónika és az Esti Krónika című hírműsoraiban megsértette a választási eljárásról szóló 2005. évi LXXXI. törvénnyel módosított 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 3. §-ának c/ pontjában foglalt esélyegyenlőség alapelvét. A kérelmező kifogását azzal indokolta, hogy a vizsgált időszakban a hírműsorok összesen 134 perc 43 másodperc időtartamban sugározták a Fidesz-MPSZ választási rendezvényeiről, híreiről szóló beszámolókat, míg a hasonló társadalmi támogatottsággal rendelkező MSZP választási rendezvényeiről, híreiről szóló beszámolókat mindössze 93 perc 20 másodperc időtartamban sugározta a rádióadó.

Az OVB 141/2006.(III.31.) számú határozatával a kérelmező kifogását elutasította. Határozata indokolásában az OVB a megjelölt bizonyítékok – a Kossuth Rádió „Krónika” műsorai hanganyagának – szúrópróbaszerű vizsgálatát követően megállapította, hogy a kifogásolt beszámolók időtartama nem minden esetben felel meg a beadványozó által összeállított táblázat adatainak. Mindezek alapján a kifogás megalapozásához bizonyítékként megjelölt adatok maradéktalan és teljes körű hitelessége nem állapítható meg, ezért azok alapján az esélyegyenlőség alapelvének sérelme nem bizonyítható, így – bizonyítottság hiányában – a kifogást az OVB elutasította.

A kérelmező az OVB határozata ellen bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújtott be, amelyben kérte annak megváltoztatását, a Ve. 3. §-ának c/ pontjába ütköző jogszabálysértés megállapításával. Álláspontja szerint az OVB által elvégzett vizsgálat nem volt pontos, emiatt a határozat megalapozottságához szükséges tényállást nem körültekintően állapította meg. A Ve. 83. §-ának /5/ bekezdésére hivatkozással előadta, hogy egy 19 napos időszak hír-műsorfolyamára vonatkozóan vizsgálta az esélyegyenlőség biztosítását a két, hasonló társadalmi támogatottsággal rendelkező jelölőszervezet között. A vizsgálatból, és az ennek eredményeként elkészített és a jelen felülvizsgálati kérelemhez mellékelt táblázatból egyértelműen megállapítható, hogy a vizsgált hírműsorokban a Fidesz-KDNP összesen 123 perc 24 másodperc időtartamban szerepelt, míg az MSZP 85 perc 42 másodperc időtartamban, vagyis több mint 40 %-kal nagyobb időtartamban jelent meg a Fidesz-KDNP jelölő szervezet a hírműsorokban, mint az MSZP.

A felülvizsgálati kérelem nem alapos.

A Ve. 3. §-ának c/ pontja előírja, hogy a választási eljárás szabályainak alkalmazása során a választásban érintett résztvevőknek érvényre kell juttatniuk az esélyegyenlőség alapelvét a jelöltek és a jelölőszervezetek között.
A Ve. 83. §-ának /5/ bekezdése értelmében a bírósági felülvizsgálati iránti kérelemben új tények és bizonyítékok is felhozhatók.

A Legfelsőbb Bíróság a rendelkezésre álló iratokból megállapította, hogy a fentebb már részletezett hírműsorok kérelmező kifogásában megjelölt időtartama eltér a bírósági felülvizsgálati kérelemben és mellékleteiben szereplő időtartam-adatoktól. Az eltérő időtartamokra vonatkozóan a kérelmező bírósági felülvizsgálat iránti kérelmében új bizonyítékokat nem hozott fel, hasonlóan a kifogáshoz, az általa elvégzett vizsgálatokra hivatkozott. A kérelmező felülvizsgálat iránti kérelmében a kifogásban megjelölteknél részletesebben mutatta be megállapításait, azonban a hírműsorok eltérő időtartamát továbbra sem bizonyította.

A kérelmező saját – a korábbi számításaitól is eltérő – adatai az esélyegyenlőség alapelve megsértésének bizonyítására nem alkalmas eszköz. Erre utal az a tény is, hogy a kérelmező csak három műsorszámot hasonlított össze, holott a Kossuth Rádió számos más műsorszáma is foglalkozik a 2006. évi országgyűlési választásokkal.

A Legfelsőbb Bíróság a fentiekre is figyelemmel, a bizonyítékok újraértékelésével sem tárt fel olyan tényeket, amelyek az esélyegyenlőség alapelvének sérelmét megállapíthatóvá tennék. Mivel a kérelmező az általa bírósági felülvizsgálat iránti kérelmében felhozott, a kifogásában előadottakhoz képest eltérő tényeket (hírműsor-időtartamokat) új bizonyítékkal nem tudta alátámasztani, ezért a Legfelsőbb Bíróság az OVB határozatát a Ve. 84. § /7/ bekezdésének a/ pontja alapján helybenhagyta.

A végzés elleni jogorvoslatot a Ve. 84. §-ának /10/ bekezdése zárja ki.

Budapest, 2006. április 5.

Dr. Kozma György sk. tanácselnök, Dr.Kárpáti Zoltán sk. előadó bíró, Dr.Kovács Ákos sk. bíró