243/2006. (IV. 23.) OVB határozat - dr. L. Gy. által benyújtott kifogás tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA
Kvk.III.37.266/2006/2.szám






A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a saját ügyében eljáró dr. L. Gy. kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 2006. április 23. napján hozott 243/2006. (IV.23.) számú határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálat iránti kérelem tárgyában az alulírott napon meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 243/2006. (IV.23.) számú határozatát helybenhagyja.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

A kérelmező kifogást terjesztett elő az Országos Választási Bizottsághoz (a továbbiakban: OVB), mert a 2006. évi országgyűlési képviselőválasztás második fordulója előtt postai úton szavazólap-mintát tartalmazó szórólapokat küldtek meg a Somogy megyei 03. számú egyéni választókerület választópolgáraihoz. Álláspontja szerint a szórólap a választói akarat befolyására alkalmas volt, és a hivatalosság látszata mellett a többi párt szavazóit arra késztette, hogy ne menjenek el szavazni, mert jelöltjük már nincs versenyben.

Az OVB 243/2006. (IV.23.) számú határozatával a kifogást elutasította. Megállapította, hogy a kifogásolt szórólap részét képező szavazólap-minta a választási kampánynak (a korábbi választási eljárások során is) széles körben alkalmazott eszköze a jelölő szervezet jelöltjének népszerűsítésére. A kifogásolt szórólap olyan kampányanyag, amely csupán a hivatalos szavazólap egyes formai elemeit használja fel, de a választópolgárok megtévesztésére, a részleges hasonlóság ellenére sem alkalmas.

A határozat ellen a kérelmező nyújtott be bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet, melyben kérte az OVB határozatának megváltoztatását, a jogszabályok megsértése tényének megállapítását, valamint a 2006. április 23-i választási eljárás megsemmisítését és megismételtetését elrendelő döntés hozatalát. Felülvizsgálati kérelmében a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 3. § a), b), c) és d) pontjának megsértésére hivatkozott.

A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem alaptalan.

A Ve. 82. § (1) bekezdése értelmében az OVB határozata ellen bármely választópolgár, jelölt, jelölőszervezet, illetőleg az ügyben érintett jogi személy bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be. A (2) bekezdés alapján bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet lehet benyújtani jogszabálysértésre hivatkozással, illetve a választási bizottság mérlegelési jogkörben hozott határozata ellen.

A Legfelsőbb Bíróság megállapította a kifogáshoz csatolt szavazólap-mintáról, hogy annak megtévesztő jellege vizsgálatánál nemcsak egyes kiragadott részeket, hanem annak teljes megjelenését és tartalmát is értelmezni kell.

A jelölő szervezetek részéről a kampány célja éppen a választók meggyőzése, befolyásolása. A Ve. csak a legfontosabb kampányeszközöket (plakát, gyűlés, rádió és televízió közvetítés) sorolja fel, illetve szabályozza. Ezen kívül azonban nyilvánvalóan kampányeszköznek tekinthetők a választópolgárokhoz eljuttatott szórólapok is, amelyek a jelölőszervezetet, jelöltet népszerűsítik, illetve a rájuk való szavazásra buzdítják a választópolgárokat. Az ilyen kampányeszköz alkalmazása akkor minősülhet a Ve. 3. §-ában megfogalmazott alapelvek megsértésének, ha alkalmas a választópolgárok megtévesztésére, csorbítja az esélyegyenlőséget, vagy megakadályozza a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást.

A Legfelsőbb Bíróság a szavazólap-mintákról megállapította, hogy azok sem formailag, sem tartalmilag nem voltak alkalmasak a választók megtévesztésére. A szavazólap-mintákból nem volt levonható az a következtetés, hogy csak egyetlen jelöltre lehet szavazni, mert a szavazólap-minta a kipontozott helyekkel arra utalt, hogy további jelöltek is választhatók. A választói akarat megengedett befolyásolása keretén belül emelte ki az MSZP jelöltjét. A szavazólap-mintán a keresztben nagybetűkkel feltüntetett "M I N T A" szóval is jelezte, hogy ez nem azonos a hivatalos szavazólappal, és azt célozta, hogy melyik jelöltre való szavazásra ösztönöz. A szavazólap-minta továbbá olyan általános tájékoztatót is tartalmazott, az MSZP ügyfélszolgálatának telefonszámát - az esetleges segítségkérésre, vagy észrevételtételre - amely önmagában is jelezte, hogy nem az úgynevezett "hivatalos" választói kiadványról van szó.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság az OVB határozatát a Ve. 84. § (7) bekezdés a) pontja alkalmazásával helybenhagyta.

A jogorvoslatot a Ve. 84. §-ának (10) bekezdése zárja ki.

Budapest, 2006. április 28.

Dr. Kozma György sk. tanácselnök, Dr. Kovács Ákos sk. előadó bíró, Dr. Kárpáti Zoltán sk. bíró