247/2006. (IV. 23.) OVB határozat - H. F. G. által benyújtott kifogás tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk.IV.37.264/2006/2.szám
 

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr.H. G. kérelmező, az Országos Választási Bizottság 247/2006./IV.23./ számú határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálati kérelme elbírálása során az alulírott napon – nemperes eljárásban – meghozta az alábbi

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 247/2006./IV.23./ számú határozatát helybenhagyja.

E végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

A kérelmező az Országos Választási Bizottsághoz /a továbbiakban: OVB/ benyújtott kifogásában előadta, hogy 2006. április 21. napján a postás szavazólap-mintát kézbesített a számára, amely azt a látszatot kelti, hogy a budapesti 11-es számú egyéni országgyűlési választókerületben csak egy jelölt, az MSZP jelölje maradt, csak rá lehet szavazni. Ugyanezen a napon más választópolgártól a 19-es számú választókerületre vonatkozó hasonló szavazólap-mintát kapott. Álláspontja szerint a szavazólap-minták alkalmasak arra, hogy megtévesszék a választópolgárokat, ezért sértik a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény /a továbbiakban: Ve./ 3. § a/, c/ és d/ pontjában meghatározott alapelveket.

Az OVB határozatával a kifogást elutasította. Az indokolás szerint a kifogásolt szórólap részét képező szavazólap-minta a választási kampánynak a jelölő szervezetek által jelen és a korábbi választási eljárások során egyaránt széles körben alkalmazott eszköze, amelynek egyértelmű célja a választók akaratának befolyásolása, a jelölő szervezet jelöltjének népszerűsítése. A szórólapból azonban megállapítható, hogy az nem az országgyűlési képviselőválasztás második fordulója során alkalmazott szavazólap, vagy annak hivatalos mintája, hanem olyan kampányanyag, amely a hivatalos szavazólap egyes formai elemeit, részleteit használja fel a jelölő szervezetek jelöltjének népszerűsítése céljából. Ezen túlmenően a szórólap annak kiadóját, illetve a készítéséért felelős jelelő szervezetet egyértelműen és világosan megjelöli.

A kérelmező az OVB határozatával szemben bírósági felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő, amelyben annak megváltoztatását és a kifogásának helyt adó döntés meghozatalát kérte. Hangsúlyozta, hogy a szavazólap-minta sérti a Ve. 3. § a/, c/ és d/ pontjában meghatározott alapelveket, mert azt a látszatot kelti, hogy az adott egyéni országgyűlési választókerületben csak egy jelölt, az MSZP jelöltje, indul a második fordulóban. Előadta továbbá, hogy a szavazólap-mintával együtt kézbesítette a postás a választási iroda értesítőit a második fordulón történő részvételre való figyelemfelhívásról. Hangsúlyozta, hogy a választók nagy többsége olyan személy, aki az előző rendszerben is szavazó volt, amikor többnyire valóban csak egy jelöltre lehetett szavazni, így a megtévesztési szándék több választónál eredményes lehet.

A felülvizsgálati kérelem nem alapos.

A Ve. 3. §-a értelmében a választási eljárás szabályainak alkalmazása során a választásban érintett résztvevőknek érvényre kell juttatniuk az alábbi alapelveket:
a/ a választás tisztaságának megóvása, a választási csalás megakadályozása,
b/ önkéntes részvétel a jelölésben, a választási kampányban, a szavazásban,
c/ esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között,
d/ jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás.

A Legfelsőbb Bíróság a kifogáshoz csatolt szavazólap-mintáról megállapította, hogy az a hivatalos szavazólap formai elemeit átvéve a jelöltet megnevező részében feltüntette az MSZP név szerint megjelölt jelöltjét, a többi jelöltet konkrétan nem nevezte meg, nevének helyét csak kipontozott sorral jelölte. A szavazólap-minta felhívta a figyelmet arra, hogy a választópolgár az „x”-et az MSZP megnevezett jelöltjének neve melletti körbe tegye a jelölt módon. A szavazólap-minta tartalmazta továbbá a választás idejére, módjára vonatkozó általános tájékoztatót és az MSZP ügyfélszolgálatának telefonszámát az esetleges segítségkérésre vagy észrevétel tételére vonatkozóan.

A Legfelsőbb Bíróság a szavazólap-mintákról megállapította, hogy azok nem alkalmasak a választók megtévesztésére. A szavazólap-mintákból nem vonható le az a következtetés, amelyet a kérelmező kifogásolt, hogy csak egyetlen jelöltre lehet szavazni, mert a szavazólap-minta a kipontozott hellyel arra utalt, hogy további jelölt is választható, csupán a figyelemfelkeltés érdekében a választói akarat megengedett befolyásolása keretén belül emelte ki az MSZP jelöltjét. A szavazólap-minta a szavazólapon keresztben nagybetűkkel feltüntetett „MINTA” szóval is jelezte, hogy a hivatalos szavazólapon majd melyik jelöltre való szavazásra kívánja buzdítani a választópolgárt. A szavazólap-mintát tartalmazó szórólap a hivatalos szavazólap formai elemeinek átvétele ellenére - annak teljes tartalmára figyelemmel alkalmatlan - volt a választópolgár megtévesztésére. Arról csupán hasonlósága alapján nem vonható le következtetés a megtévesztési célzatra, a szavazólap-minta teljes szövegének, tartalmának ismeretében lehet csak állást foglalni arról, hogy az a választói akarat meg nem engedett befolyásolására, megtévesztésére alkalmas-e. A szavazólap-minták tartalma alapján a Ve. 3. § a/, c/, d/ pontjaiban foglalt alapelvek sérelme a jelen esetben nem állapítható meg. A szavazólap-minta fent kifejtett minősítésére tekintettel pedig az együttes kézbesítésnek sincs jelentősége.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság azt állapította meg, hogy az OVB a kifogást a felülvizsgálati kérelemben hivatkozott jogszabályok megsértése nélkül, jogszerűen utasította el, ezért a Legfelsőbb Bíróság az OVB határozatát a Ve. 84. § (7) bekezdés a) pontja alapján helybenhagyta.

A jogorvoslatot a Ve. 84. §-ának (10) bekezdése zárja ki.

Budapest, 2006. április 27.


dr.Buzinkay Zoltán sk. tanácselnök, dr.Darák Péter sk. előadó bíró, dr.Fekete Ildikó sk. bíró