231/2006. (IV. 21.) OVB határozat - Sz. T. által benyújtott kifogás tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk.I.37.255/2006/2.szám
 

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a B.S.-né dr. Sz.A. ügyvéd által képviselt Sz.T. kérelmezőnek, az Országos Választási Bizottság (1450 Budapest, Pf. 81.) ellen a 231/2006./IV.21./ OVB határozat felülvizsgálata iránt benyújtott bírósági felülvizsgálati kérelem folytán az alulírott napon meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 231/2006./IV.21./ számú határozatát helybenhagyja.

Ez ellen a végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

Sz.T. kampányfőnök kifogást terjesztett elő, mert a 2006. évi országgyűlési képviselőválasztás 2006. április 23. napján megtartott második fordulója során postán keresztül szavazólap-mintát tartalmazó szórólapokat küldtek meg a 3. Országos Egyéni Választókerület választó polgáraihoz. Álláspontja szerint a szórólap a választói akarat befolyásolására alkalmas volt, és a hivatalosság látszata mellett a többi párt szavazóit arra késztette, hogy ne menjenek el szavazni, mert jelöltjük már nincs versenyben.

Az Országos Választási Bizottság /a továbbiakban: OVB/ a 231/2006./IV.21./ számú határozatával a kifogást elutasította. Megállapította, hogy a kifogásolt szórólap részét képező szavazólap-minta a választási kampánynak (a korábbi választási eljárások során is) széles körben alkalmazott eszköze a jelölő szervezet jelöltjének népszerűsítésére. A kifogásolt szórólap olyan kampányanyag, amely csupán a hivatalos szavazólap egyes formai elemeit használja fel, de a választópolgárok megtévesztésére, a részleges hasonlóság ellenére sem alkalmas.


A határozat ellen a kérelmező nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelmet, melyben kérte az OVB határozatának megváltoztatását, és az MSZP-t mint jogsértőt, a további jogsértéstől eltiltani.

Az OVB előkészítő iratában arra hivatkozott, hogy a 6/2002./II.7./ OVB állásfoglalás alapján a szavazólap-minta használata megengedett, amennyiben az nem alkalmas a választópolgárok megtévesztésére. A szavazólap-minta a kampányban használatos eszköz, célja a választói akarat megengedett befolyásolása. A szavazólap-minták a nyomdai tipográfiával, a „M I N T A” szó használatával kizárják a megtévesztést. Mindezek alapján kérte a határozat helybenhagyását.

A bírósági felülvizsgálati kérelem alaptalan.

A Ve. 82. § /1/ bekezdése értelmében az OVB határozata ellen bármely választópolgár, jelölt, jelelő szervezet, illetőleg az ügyben érintett jogi személy bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be. A /2/ bekezdés alapján bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet lehet benyújtani jogszabálysértésre hivatkozással, illetve a választási bizottság mérlegelési jogkörben hozott határozata ellen.

A Legfelsőbb Bíróság megállapította a kifogáshoz csatolt szavazólap-mintáról, hogy annak megtévesztő jellege vizsgálatánál nemcsak egyes kiragadott részeket, hanem annak teljes megjelenését és tartalmát is értelmezni kell.

A jelölő szervezetek részéről a kampány célja éppen a választók meggyőzése, befolyásolása. A Ve. csak a legfontosabb kampányeszközöket (plakát, gyűlés, rádió és televízió közvetítés) sorolja fel, illetve szabályozza. Ezen kívül azonban nyilvánvalóan kampányeszköznek tekinthető a választópolgárokhoz eljuttatott szórólapok is, amelyek a jelölő szervezetet, jelöltet népszerűsítik, illetve a rájuk való szavazásra buzdítják a választópolgárokat. Az ilyen kampányeszköz alkalmazása akkor minősülhet a Ve. 3. §-ában megfogalmazott alapelvek megsértésének, ha alkalmas a választópolgárok megtévesztésére, csorbítja az esélyegyenlőséget, vagy megakadályozza a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást.

A Legfelsőbb Bíróság a szavazólap-mintákról megállapította, hogy azok sem formailag, sem tartalmilag nem voltak alkalmasak a választók megtévesztésére. A szavazólap-mintákból nem volt levonható az a következtetés, hogy csak egyetlen jelöltre lehet szavazni, mert a szavazólap-minta a kipontozott helyekkel arra utalt, hogy további jelöltek is választhatók. A választói akarat megengedett befolyásolása keretén belül emelte ki az MSZP jelöltjét. A szavazólap-mintán a keresztben nagybetűkkel feltüntetett „M I N T A” szóval is jelezte, hogy ez nem azonos a hivatalos szavazólappal, és azt célozta, hogy melyik jelöltre való szavazásra ösztönöz.
A szavazólap-minta továbbá olyan általános tájékoztatót is tartalmazott, az MSZP ügyfélszolgálatának telefonszámát - az esetleges segítségkérésre, vagy észrevételtételre – amely önmagában is jelezte, hogy nem az úgynevezett „hivatalos” választói kiadványról van szó.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság az OVB határozatát a Ve. 84. § /7/ bekezdés a/ pontja alkalmazásával helybenhagyta.

A jogorvoslatot a Ve. 84.§-ának /10/ bekezdése zárja ki.

Budapest, 2006. április 27.


Bauer Jánosné dr. sk. a tanács elnöke, dr. Danziger Éva sk. előadó bíró, dr. Kárpáti Magdolna sk. bíró