196/2006. (IV. 11.) OVB határozat - dr. N. L. által benyújtott kifogás tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA
Kvk.III.37.234/2006/2.szám







A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a saját ügyében eljáró dr.N.L. ügyvéd kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 196/2006.(IV.11.) számú határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálat iránti kérelme tárgyában az alulírott helyen és napon meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 196/2006.(IV.11.) számú határozatát helybenhagyja.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s :

A kérelmező 2006. április 9-én kifogást nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz (a továbbiakban: OVB), amelyben annak megállapítását kérte, hogy a Magyar Televízió M1 csatornája a 2006. április 9-én, délelőtt 9 óra 30 perckor sugárzott "Századunk" című műsorszámával súlyos mértékben megsértette a kampánycsendet azzal, hogy a műsor keretében lelkesítő kommunista indulókat sugárzott.

Az OVB a 196/2006.(IV.11.) számú határozatával a kérelmező kifogását elutasította. Határozata indokolásában megállapította, hogy a beadványban megjelölt műsor történelmi tárgyú, nem hozható összefüggésbe az országgyűlési képviselőválasztással, az azon induló jelölőszervezetekkel, ezért a műsor választók akaratának befolyásolására nem alkalmas.

A kérelmező bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújtott be, amelyben kérte az OVB határozatának megváltoztatását, a kampánycsend megsértésének megállapításával. A kérelmező előadta, hogy a Magyar Televízió, mint köztelevízió M1-es csatornája "Ötven éve történt" címet viselő, a választókat kommunista indulókkal és azt felerősítő kommunista szónoklatokkal érzelmileg és ezáltal tetteikben is befolyásoló cselekvőségével súlyos mértékben megsértette a kampánycsend mindenkire kötelező normáit azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy a kommunista-szocialista baloldali pártokat és azok képviselő-jelöltjeit juttassa aránytalan és egyenlőtlen előnyhöz más politikai pártokkal és azok képviselő-jelöltjeivel szemben.

A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem nem alapos.

A választási eljárásról szóló 2005. évi LXXXI. törvénnyel módosított 1997. évi C törvény (a továbbiakban: Ve.) 41. §-a értelmében a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölőszervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint a Magyar Televízió M1 csatornáján sugárzott "Századunk", "50 éve történt" alcímet viselő műsorszáma nem valósította meg a Ve. kampánycsend megsértését meghatározó törvényi tényállásának egyik elemét sem. Ezt a műsorszámot mind a Magyar Televízió, mind a Duna Televízió rendszeresen, több ismétléssel sugározza, jelenleg az 1956. áprilisi archív filmfelvételeket láthatják a televíziónézők eredeti hanggal és eredeti zenei aláfestéssel. Amint azt OVB is helyesen megállapította határozata indokolásában, a műsorszám történelmi tárgyú, a választók akaratának befolyásolására nem alkalmas.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság a Ve. 84. § /7/ bekezdésének a/ pontja alkalmazásával helybenhagyta az OVB határozatát.

A végzés elleni jogorvoslatot a Ve. 84. §-ának /10/ bekezdése zárja ki.

Budapest, 2006. április 15.


Dr. Kozma György sk. tanácselnök, Dr.Kárpáti Zoltán sk.. előadó bíró, Dr.Kovács Ákos sk. bíró