171/2006. (IV. 9.) OVB határozat - dr. T. Z. által benyújtott kifogás tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk.I.37.229/2006/2.szám


A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága dr. M.-T.Á. ügyvéd által képviselt dr. T. Z. kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 2006. április 9. napján meghozott 171/2006.(IV.9.) számú határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálat iránti kérelme tárgyában az alulírott helyen és napon meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az OVB 171/2006. (IV.9.) számú határozatát megváltoztatja és megállapítja, hogy az MSZP megsértette a kampánycsendet azzal, hogy 2006. április 8-án regisztrált felhasználóinak kampánytartalmú hírlevelet küldött.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s :

Az Országos Választási Bizottság (a továbbiakban: OVB) a 171/2006.(IV.9.) számú határozatával a kérelmező kifogását elutasította.

Dr. T. Z. kifogásában azt sérelmezte, hogy a Magyar Szocialista Párt a honlapjáról (www.mszp.hu) 2006. április 8-án a kampánycsend ideje alatt hírlevelet küldött szét több elektronikus levélcímre, amelyben arra buzdította a címzetteket, hogy az MSZP jelöltjeire és listájára szavazzanak, továbbá számos más a pártot érintő és támogató hírt is közöltek a címzettekkel.

Az Országos Választási Bizottság megállapította, hogy a kifogásolt hírlevél olyan zártkörűen terjesztett levél, melynek védett tartalmához korlátozott hozzáférésre kizárólag személyesen igényelt felhasználónévvel és számkóddal van lehetőségük a felhasználóknak az interneten keresztül. Így a választópolgárok ezen zárt köre választói akaratának befolyásolására a hírlevél alkalmas ugyan, de annak megrendelésével éppen ők igénylik ezt a befolyást, más választópolgárok a hírlevélhez nem férnek hozzá. Emiatt az OVB a kifogást elutasította.



Az OVB határozatával szemben a kérelmező bírósági felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő, amelyben a határozat megváltoztatását és a kifogásnak helyt adó határozat megváltoztatását kérte.
A kérelmező arra hivatkozott, hogy a törvény nem tesz különbséget a szerint, hogy a választópolgár kívánja-e választói akaratának befolyásolását, vagy sem. Ezért a határozat törvénysértő.

A felülvizsgálati kérelem alapos.

A választási eljárásról szóló 2005. évi LXXXI. törvénnyel módosított 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 41. §-a úgy rendelkezik a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára……a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus, vagy más úton.
E törvényi rendelkezés alapján azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt 2006. április 8-án a kampánycsend idején kampánytartalmú hírlevelet küldött több elektronikus levélcímre, megsértette a kampánycsendet. A Ve. 41. §-a ugyanis kampánycsend megsértésének minősíti az adott időpontban a választói akarat befolyásolására alkalmas információ elektronikus, vagy interneten való megküldését is.
Az OVB határozatában megállapította, hogy a sérelmezett hírlevél tartalma alapján alkalmas a választói akarat befolyásolására. A törvény nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely a választópolgárok információhoz való hozzájutás köre szerint differenciálna. Ebből következően alaptalanul állapította meg a felülvizsgált határozat azt, hogy a választópolgárok zárt köre miatt ne lenne alkalmas a kampánycsendben elküldött kampánytémájú hírlevél a választói akarat befolyásolására.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság az OVB határozatát a Ve. 78. § /3/ bekezdésében foglaltak alapján megváltoztatta és a kifogásnak helyt adott.

Budapest, 2006. április 14.

Bauer Jánosné dr. sk. a tanács elnöke, Dr. Danziger Éva sk. előadó bíró, Dr. Kárpáti Magdolna sk. bíró