21/2006. (II. 2.) OVB határozat - a Magyarországi Munkáspárt 2006., mint jelölő szervezet nyilvántartásba vételének tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk. III. 37. 068/2006/2. szám

 

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága dr. Bodor Péter budapesti (V. Belgrád rkp. 2.) székhelyű ügyvéd által képviselt Magyar Kommunista Munkáspárt budapesti (VIII. Baross u. 62.) székhelyű kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság (1450 Budapest, Pf. 81.) 21/2006 (II. 2) határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálat iránti kérelme tárgyában az alulírott helyen és napon meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 21/2006. (II. 2.) számú határozatát helybenhagyja.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

Az Országos Választási Bizottság a 21/2006. (II. 2.) számú határozatával a "Magyarországi Munkáspárt 2006"-ot, mint jelölőszervezetet nyilvántartásba vette. A szervezet rövid neveként a "Munkáspárt 2006" elnevezést adta meg.

Az Országos Választási Bizottság határozatával szemben a kérelmező bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújtott be, melyben kérte az Országos Választási Bizottság határozatának megváltoztatását és az illető jelölőszervezet részére a választáson használandó, a Munkáspártétól eltérő, más rövid elnevezés használatát kötelezővé tenni.
Előadta, hogy a jelölőszervezet rövid neve összetéveszthető a kérelmező "Munkáspárt" rövid nevével. Az elnevezések hasonlósága zavarokat okozhat a választópolgárok akaratának érvényesítésében, sérti továbbá az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény (a továbbiakban: Etv.) 7. § /2/ bekezdésébe foglaltakat.
A felülvizsgálati kérelem utalt a választás tisztasága megóvásának igényére, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvére.

A kifogás alaptalan.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 51. §-a /1/ bekezdésének a/ pontja értelmében az a jelölő szervezet, amely a jelöltet vagy listát kíván állítani, a társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásából a választás kitűzését követően kiállított kivonat csatolásával kell bejelenteni az alábbiak szerint:

ha a jelölő szervezet több megye, illetőleg a fővárosi és valamely megye területén is jelöltet vagy listát kíván állítani, az Országos Választási Bizottságnál. A Ve. 55. §-ának /2/ bekezdése értelmében az illetékes választási bizottság minden, a törvényes feltételeknek megfelelő jelölő szervezetet, jelöltet, illetőleg listát - a bejelentését követő három napon belül - nyilvántartásba vesz. Az Országos Választási Bizottság e kötelezettségének tett eleget, amikor a "Magyarországi Munkáspárt 2006"-ot, mint jelölőszervezetet nyilvántartásba vette. E nyilvántartásba vételt a kérelmező azért támadja alaptalanul bírósági felülvizsgálattal a Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint, mert nem a választási szervek, hanem a nyilvántartásba vételt elrendelő bíróság feladata az egyes társadalmi szervezetek elnevezése eltérésének vizsgálata. Ha a nyilvántartásba vétel iránti bírósági eljárás során olyan néven került bejegyzésre egy szervezet, melyet más szervezet kifogásol, a névviselés felől dönteni peres eljárásban szintén csak a bíróságnak van hatásköre. Az Etv. 7. §-a /2/ bekezdésébe foglalt szabályok betartásának vizsgálata ennélfogva nem tartozik az Országos Választási Bizottság hatáskörébe.

A kérelmező kifogásolta a választási eljárás alapelveinek sérelmét is. Ezen alapelveket, melyeket a Ve. 3. §-a tartalmaz, azonban a Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint az Országos Választási Bizottság a rövidített név jelölőszervezetek listáján való feltüntetésével nem sértette meg, mert a "Munkáspárt" elnevezés a "Munkáspárt 2006" elnevezéstől jól elkülöníthető.

Minthogy a fentiek miatt az Országos Választási Bizottság határozata nem volt jogszabálysértő és mert határozatát törvényi kötelezettségének eleget téve hozta, azt a Legfelsőbb Bíróság a Ve. 84. §-a /7/ bekezdése a/ pontja értelmében helybenhagyta.

E végzés ellen további jogorvoslatot a Ve. 84. §-a /10/ bekezdése zárja ki.

Budapest, 2006. február 7.

 

Dr. Kozma György sk. a tanács elnöke,

Dr. Kovács Ákos sk. előadó bíró

Dr. Kárpáti Zoltán sk. bíró