Dr. Szanyi Tibor

1956-ban születtem Budapesten.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium fizika tagozatának elvégzése (közben egy év tanulmány a dániai Copenhagen International School-ban), valamint a kötelező katonai szolgálat után a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre nyertem felvételt, amelynek Külgazdasági Szakán végeztem 1980-ban.

Két év agrárkülkereskedelmi munka (Agrimpex, Hungaroseed) után 1982-ben szakdiplomáciai szolgálatba léptem a római Magyar Nagykövetség FAO irodájánál. 1986 és 1990 között az agrártárca nemzetközi főosztályán voltam a többoldalú kapcsolatok felelőse (európai, és világszervezetek). Egyetemi doktori címet 1987-ben szereztem. 1990/91 során az Agroinform vezérigazgató-helyettese, majd 1991/92-ben a Magyar Vállalkozói Kamara főtitkára voltam. 1992- 1998 között az Euro Info Service igazgatójaként dolgoztam.

1998-ban szereztem országgyűlési képviselői - egyéni - mandátumot, az MSZP színeiben, a budapesti 19-es választókörzetben (XIII. kerület, Újlipótváros). A választásokat követően lettem a párt tagja. A Parlamentben az Európai Integrációs Ügyek Bizottságának alelnöke vagyok. Pártom - az MSZP - lakóhelyemen, jelenlegi képviselői körzetemben újra jelölt a 2002-es választásokon.

Képviselői munkám mellett megszerveztem a párt Európai Integrációs Tagozatát, amelynek jelenleg elnöke vagyok, s 2000 novembere óta a Közgazdasági Tagozat egyik alelnöke is. Ugyancsak alelnöke vagyok a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének.

Rendszeresen publikálok az országos sajtóban európai, információs, agrár és emberi jogi témákban.

Civil vonatkozásban az Európai Tájékoztatási Egyesület elnöke, továbbá a Magyar Közgazdasági Társaság, és az Angyalföldért Egyesület tagja vagyok.

Családi állapotom elvált, két tizenéves fiúgyermekemet magam nevelem. Angol, német és olasz nyelven kiválóan, franciául és oroszul gyengébben beszélek. Anyagi helyzetemmel elégedett vagyok. Hobbim a mozgás és a társaság.

Dr. Szanyi Tibor