Balczó Zoltán

1948-ben születettem Nyíregyházán. Nős vagyok, feleségem ügyvéd, két gyermekünk van. Szülővárosomban a Vasvári Pál Gimnáziumban érettségiztem 1966-ban. 1971-ben szereztem meg diplomámat a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán. 1971-töl 1975-ig az Erőmű- és Hálózattervező Vállalatnál dolgoztam tervező mérnökként. 1975-ben kerültem a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolára, ahol jelenleg részmunkaidőben docensi beosztásban dolgozom. Angol nyelvből rendelkezem középfokú állami nyelvvizsgával. 
Szervezett keretek között 1992-ben kezdtem politikával foglalkozni, amikor a Magyar Demokrata Fórum tagja lettem. Hamarosan tapasztalva azonban az eredeti célok teljesítésére törekvők kiszorítását, tagsági viszonyomat megszüntettem. Ezt követően az elkötelezett nemzeti politizálás lehetőségét a Magyar Igazság és ÉIet Pártja keretein belül találtam meg. A MIÉP Országos Elnökségének 1994 októbere óta vagyok tagja. Az 1994 decemberi önkormányzati választáson a Fővárosi Közgyűlés Képviselőjévé vátasztottak. 1998-ig voltam a közgyűlés képviselője, egyben az oktatási és az informatikai bizottság tagja.
Az 1998-as országgyűlési választásokon Budapest 2. választókerületében 11,8%-os eredményt értem el, a parlamentbe a párt országos listájáról kerültem be. A képviselőcsoport megalakulása óta látom el az általános frakcióvezető-helyettesi feladatokat, és tagja vagyok az oktatási és tudományos, valamint az ügyrendi bizottságnak. 1999 eleje óta kormányzati felkérés alapján az Illyés Közalapítvány kurátoraként nyílt lehetőségem a határon túli magyarok ügyével közvetlenül foglalkozni.

Balczó Zoltán