46/1998. (X. 21.) BM rendelet

a fővárosi és az országos kisebbségi önkormányzatok megválasztásának
eljárási rendjéről

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 153. §-ának (1) bekezdésében, valamint a belügyminiszter feladat- és hatásköréről szóló 147/1994. (XI. 17.) Korm. rendelet 2. §-a (1) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a fővárosi és az országos kisebbségi önkormányzatok megválasztásának eljárási rendjéről a következőket rendelem el:

Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Nek. tv.) 32. §-a szerinti választói gyűlés (a továbbiakban: elektorválasztó gyűlés), 33-34. §-a, valamint 61. §-a (4) bekezdésének a) pontja szerinti elektorok gyűlése (a továbbiakban: elektorok gyűlése), továbbá 61. §-a (4) bekezdésének b) pontja szerinti választói gyűlés (a továbbiakban: választói gyűlés) előkészítésére és lebonyolítására terjed ki.

2. § (1) Az elektorok megbízatásával és választásával kapcsolatos feladatokat a helyi választási bizottság (a továbbiakban: HVB), a fővárosi kisebbségi önkormányzatok választásával kapcsolatos feladatokat a Fővárosi Választási Bizottság (a továbbiakban: FVB), az országos kisebbségi önkormányzatok választásával kapcsolatos feladatokat az Országos Választási Bizottság (a továbbiakban: OVB) látja el.

(2) A választások szervezési, ügyviteli, számítástechnikai, pénzügyi, technikai előkészítését és lebonyolítását a helyi választási irodák (a továbbiakban: HVI), a területi választási irodák (a továbbiakban: TVI), valamint az Országos Választási Iroda (a továbbiakban: OVI) látják el.

3. § A választópolgárok és az elektorok a választójogukat csak személyesen gyakorolhatják. Az írni-olvasni nem képes választójogosult segítséget vehet igénybe. A segítség nem sértheti a szavazás titkosságát.

4. § (1) A gyűlést a korelnök nyitja meg.

(2) A gyűlésen résztvevők - nyílt szavazással - saját maguk közül levezető elnököt és háromtagú szavazatszámláló bizottságot választanak. A szavazatszámláló bizottság tagjai közül elnököt választ.

(3) A levezető elnök és a szavazatszámláló bizottság tagja jelölt nem lehet.

5. § A nyílt szavazáskor a korelnök, illetve a levezető elnök - a szavazatok pontos számbavételét mellőzve - megállapíthatja a nyilvánvaló többség vagy kisebbség tényét is. Ha a nyílt szavazás során szavazategyenlőség van, a legtöbb szavazatot kapott javaslatokat ismételt szavazásra kell bocsátani. Ismételt szavazategyenlőség esetén sorsolás dönt.

6. § (1) A szavazólap tartalmazza:

a) a választás megnevezését,

b) a szavazás módjára vonatkozó tájékoztatást,

c) a jelöltek nevét a magyar ábécé szerinti sorrendben,

d) a jelöltet támogató jelölő szervezet megnevezését, illetőleg a független jelöltség tényét, valamint

e) a szavazásra szolgáló kört.

(2) Az azonos nevű és azonos jelölő szervezet által támogatott jelöltek közül az, akit később ajánlottak jelöltnek, köteles megkülönböztetni magát a másik jelölttől.

(3) A szavazólap teljességének ellenőrzése a levezető elnök és a szavazatszámláló bizottság feladata.

(4) A jelölt kérheti, hogy a szavazólap a nevét a kisebbség anyanyelvén is tartalmazza.

(5) A szavazólapot annak átadásakor le kell bélyegezni.

(6) A rontott szavazólap átadásával új szavazólap kérhető.

7. § (1) A szavazat érvényességének megállapítására a Ve. 69. §-ának rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(2) A gyűlésről jegyzőkönyv készül, melyet a levezető elnök és a szavazatszámláló bizottság tagjai írnak alá.

(3) Az illetékes választási bizottság elnöke a megválasztott elektor, illetőleg kisebbségi önkormányzati közgyűlési tag részére átadja a megbízólevelet.

(4) Ha a gyűlés határozatképtelen vagy eredménytelen, az illetékes választási bizottság a 10. § (1) bekezdésében, a 16. § (1) bekezdésében, a 23. § (1) bekezdésében, illetőleg a 26. § (1) bekezdésében meghatározott határidőn belüli időpontra egy alkalommal ismételten összehívja a gyűlést.

(5) Az elektorok gyűléséről, illetőleg a választói gyűlésről készült jegyzőkönyvek egy példányát a kisebbségi önkormányzat részére, egyet 90 nap elteltével az illetékes levéltárnak kell átadni.

Az elektor választása és megbízása

8. § A HVB a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása eredményének jogerőssé válását követő nyolc napon belül felhívást bocsát ki az elektorválasztó gyűlés összehívásának feltételeiről, a kezdeményezés módjáról és annak határidejéről azon kisebbségek vonatkozásában, mely kisebbségek elektorválasztását kezdeményezhetik.

9. § Az elektorválasztó gyűlés összehívását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását követő 50. napig lehet kezdeményezni a HVB-nél. A kezdeményezést a HVI vezetőjéhez kell benyújtani.

10. § (1) A törvényes feltételeknek megfelelő kezdeményezés esetén a HVB a kezdeményezés benyújtásától számított nyolc napon belül, de legkésőbb a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását követő 53. napig kitűzi az elektorválasztó gyűlés időpontját. Az elektorválasztó gyűlést legkésőbb a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását követő 60. napra kell kitűzni.

(2) A HVB az elektorválasztó gyűlés időpontjának kitűzésével egyidejűleg dönt az elektorválasztó gyűlés helyszínéről.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott döntéseiről a HVB a helyben szokásos módon, hirdetmény útján tájékoztatja a választópolgárokat.

(4) Az elektorválasztó gyűlést kezdeményező választópolgárok közös megbízottja a kezdeményezés elfogadását követően a HVB munkájában teljes jogú tagként vehet részt.

11. § Az elektorválasztó gyűlésen részt vevő választópolgárokat névjegyzékbe kell venni.

12. § (1) Az elektorválasztó gyűlésen részt vevő választópolgárok ajánlhatnak jelöltet. A jelöltnek ajánlott személy nyilatkozik arról, hogy a jelölést elfogadja-e. Az elektorválasztó gyűlésen jelen nem lévő választópolgár akkor ajánlható jelöltnek, ha választójogosultságáról és a jelölés elfogadásáról szóló írásos nyilatkozatát csatolják a jegyzőkönyvhöz.

(2) A jelölt a 12. számú melléklet szerinti nyilatkozattal vállalhatja valamely társadalmi szervezet képviseletét a társadalmi szervezet képviselőjének igazolásával, ha ezt a nyilatkozatot a gyűlést megelőző 3. napig az illetékes választási irodához eljuttatja.

13. § Érvényesen szavazni csak egy jelöltre lehet.

14. § (1) A HVI vezetője a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartása, a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, valamint az elektorválasztó gyűlésen készült névjegyzék alapján utólag ellenőrzi a résztvevők, valamint a megválasztott elektor választójogát.

(2) Ha az elektorválasztó gyűlésen olyan személy vett részt, aki a településen nem rendelkezik választójoggal, és ez a választás eredményét befolyásolta, vagy ha a megválasztott elektor nem rendelkezik választójoggal, a HVB az elektorválasztó gyűlés eredményét megsemmisíti és a 10. § (1) bekezdésében foglalt határidőn belülre új elektorválasztó gyűlést tűz ki.

15. § (1) Az a jelölt lesz elektor, aki a legtöbb szavazatot kapja. Szavazategyenlőség esetén a HVB sorsolás útján állapítja meg, hogy melyik jelölt lesz elektor.

(2) A jegyzőkönyv alapján az eredményt a HVB 3 napon belül állapítja meg.

(3) A megválasztott elektor nevét, lakcímét, személyi azonosítóját, valamint a kisebbség megnevezését az országos (fővárosi kerület esetén emellett a fővárosi) kisebbségi önkormányzat megválasztásához a HVI haladéktalanul közli a TVI-vel. A TVI az OVI által meghatározott időpontokban összesítő jelentést készít az OVI részére.

Fővárosi kisebbségi önkormányzat választása

16. § (1) Amennyiben az adott kisebbség legalább egy kerületben rendelkezik kisebbségi önkormányzattal, és a kisebbség elektorainak száma a fővárosban eléri a tíz főt, az FVB összehívja a fővárosi kisebbségi önkormányzatot választó elektorok gyűlését a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását követő 60. és 120. nap közötti időpontra.

(2) Az FVB az elektorok gyűlésének összehívásával egyidejűleg dönt az elektorok gyűlésének helyszínéről.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott döntéseiről az FVB meghívó útján tájékoztatja az elektorokat.

17. § (1) Az elektorok gyűlése határozatképes, ha azon a megválasztott elektorok fele, de ha ez a szám kevesebb 10-nél, úgy legalább 10 elektor részt vesz.

(2) Ha a gyűlésen tizenháromnál kevesebb elektor van jelen vagy egyéb okból nem jön létre a szavazatszámláló bizottság, a szavazatszámláló bizottság feladatait az FVB jelen levő tagjai látják el.

18. § (1) A jelölés megkezdése előtt a levezető elnök megállapítja a jelen lévő (regisztrált) elektorok számának 10%-át.

(2) Az elektorok gyűlésén részt vevő elektorok maguk közül ajánlhatnak jelöltet. A jelöltnek ajánlott személy nyilatkozik arról, hogy a jelölést elfogadja.

(3) A jelöltnek ajánlott személyt a levezető elnök a javaslatot követően nyílt szavazásra bocsátja. Jelölt az lesz, aki a szavazás során legalább 10%-os támogató szavazatot kapott.

(4) Egy elektor több személyt is jelölhet. Az, akit már korábban jelöltnek ajánlottak, de a szükséges számú szavazatot nem szerezte meg, ismételten csak akkor ajánlható, ha a jelölési eljárás végén 9-nél kevesebb jelölt van.

19. § (1) A szavazólapon jelölő szervezetként azt a jelölő szervezetet, amely a jelöltet az elektori jogcíme keletkezésekor állította, illetőleg a független jelöltség tényét fel kell tüntetni, azonban a függetlenként megválasztott elektor a 12. § (2) bekezdése szerint vállalhatja társadalmi szervezet képviseletét.

(2) Ha több társadalmi szervezet közös név alatt kíván jelöltet állítani, ezt a szándékukat egybehangzó nyilatkozattal a gyűlést megelőző 3. napig jelenthetik be a FVB-hez, a közös név és a továbbiakban nyilatkozattételre jogosult képviselő egyidejű megjelölésével. A nyilatkozattételre jogosult képviselő kérésére a szavazólap a társadalmi szervezet neve, illetőleg a független jelöltség ténye mellett a közös nevet is tartalmazza.

(3) A választás akkor tartható meg, ha legalább kilenc jelölt van.

20. § A választás lebonyolítása során a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény kislistás szavazásra vonatkozó szabályait [Övjt. 42. § (2)-(5) bek.] megfelelően kell alkalmazni.

21. § A jegyzőkönyv alapján az eredményt az FVB állapítja meg, a választást követő nyolc napon belül.

22. § (1) Kezdeményezés alapján választói gyűlést kell összehívni, ha valamely kisebbségnek egyetlen kerületben sem jön létre kisebbségi önkormányzata.

(2) A választói gyűlés összehívását magát az adott kisebbséghez tartozónak valló és a fővárosban lakóhellyel rendelkező legalább tíz választópolgár kezdeményezheti, legkésőbb a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását követő 40. napig az FVB-nél.

23. § (1) A törvényes feltételeknek megfelelő kezdeményezés esetén az FVB legkésőbb a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását követő 60. napra összehívja a választói gyűlést.

(2) Az FVB a kitűzéssel egyidejűleg dönt a választói gyűlés helyszínéről.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott döntéseiről az FVB hirdetmény útján tájékoztatja a választópolgárokat.

24. § A választói gyűlésen a 11-12. §-ban, a 13. § (1)-(2) bekezdésében, valamint a 17-21. §-ban foglalt rendelkezéseket az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni:

a) a választói gyűlés akkor határozatképes, ha azon legalább 100 választópolgár részt vesz;

b) csak a választói gyűlésen részt vevő választópolgárt lehet jelöltnek ajánlani;

c) a választás akkor érvényes, ha a választói gyűlés résztvevői közül legalább 100 választópolgár érvényesen szavazott;

d) ha a fővárosi kisebbségi önkormányzat megválasztott tagja nem rendelkezik választójoggal, helyébe a következő legtöbb szavazatot kapott jelölt lép;

e) a fővárosi kisebbségi önkormányzat választói gyűlésen megválasztott tagjait a 7. számú mellékletben foglalt megbízólevél mellett az 5. számú melléklet szerinti megbízólevél is megilleti.

25. § A Fővárosi Választási Iroda a választói gyűlésen választott fővárosi kisebbségi önkormányzati tagok nevét, lakcímét, személyi azonosítóját - a kisebbség megjelölésével - az országos kisebbségi önkormányzat megválasztásához három napon belül közli az OVI-val.

Az országos kisebbségi önkormányzat választása

26. § (1) Amennyiben az adott kisebbség elektorainak száma eléri a 14 főt, az OVB összehívja az országos önkormányzatot választó elektorok gyűlését a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását követő 60. és 120. nap közötti időpontra.

(2) Az OVB az elektorok gyűlésének összehívásával egyidejűleg dönt az elektorok gyűlésének helyszínéről.

(3) Az OVB az (1)-(2) bekezdésben meghatározott döntéséről meghívó útján tájékoztatja az elektorokat.

27. § (1) Az elektorok gyűlése határozatképes, ha azon legalább a megválasztott elektorok fele, de amennyiben ez a szám kevesebb 14-nél, úgy legalább 14 elektor részt vesz. Az elektorok gyűlését a korelnök nyitja meg.

(2) Ha a gyűlésen tizenhétnél kevesebb elektor van jelen vagy egyéb okból nem jön létre a szavazatszámláló bizottság, a szavazatszámláló bizottság feladatait az OVB jelen levő tagjai látják el.

(3) Az országos önkormányzati közgyűlés tagjainak számát a Nek. tv. 63. §-ának (3) bekezdése alapján az elektorok gyűlése határozza meg nyílt szavazással, egyszerű többséggel 13 és 53 fő között, de ez nem érheti el a jelen levő elektorok számát.

28. § (1) A jelölés megkezdése előtt a levezető elnök megállapítja a jelen lévő (regisztrált) elektorok számának 10%-át.

(2) Az elektorok gyűlésén részt vevő elektorok maguk közül ajánlhatnak jelöltet. A jelöltnek ajánlott személy nyilatkozik arról, hogy a jelölést elfogadja.

(3) A jelöltnek ajánlott személyt a levezető elnök a javaslatot követően nyílt szavazásra bocsátja. Jelölt az lesz, aki nyílt szavazás során legalább 10%-os támogató szavazatot kapott.

(4) Egy elektor több személyt is jelölhet. Az, akit már korábban jelöltnek ajánlottak, de a szükséges számú szavazatot nem szerezte meg, ismételten csak akkor ajánlható, ha a jelölési eljárás végén kevesebb jelölt van, mint az országos kisebbségi önkormányzat megállapított létszáma.

(5) Ha kevesebb jelölt van, mint az országos kisebbségi önkormányzat megállapított létszáma, akkor az elektorok gyűlése jogosult a közgyűlés létszámát újólag megállapítani. Ha az újólag megállapított közgyűlési létszám és a jelöltek száma alapján a közgyűlés törvényesen nem választható meg, akkor az elektori gyűlés eredménytelen.

29. § (1) A 19. § (1)-(2) bekezdését az országos kisebbségi önkormányzat választásán is megfelelően alkalmazni kell.

(2) A választás akkor tartható meg, ha legalább annyi jelölt van, mint a megválasztható közgyűlési tagok száma.

30. § A választás lebonyolítása során a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény kislistás szavazásra vonatkozó szabályait [Övjt. 42. § (2)-(5) bek.] megfelelően kell alkalmazni.

31. § A jegyzőkönyv alapján az eredményt az OVB állapítja meg, a választást követő 8 napon belül.

Záró rendelkezések

32. § A HVB, az FVB és az OVB döntése ellen a Ve. 77-80. §-aiban foglaltaknak megfelelő jogorvoslatnak van helye.

33. § E rendelet alkalmazásában elektor:

a) a 10 000 vagy annál kevesebb lakosú településen a kislistás választáson kisebbségi jelöltként megválasztott képviselő;

b) a 10 000-nél több lakosú településen és a fővárosi kerületben egyéni választókerületben kisebbségi jelöltként megválasztott képviselő, valamint a kisebbségi kompenzációs listáról megválasztott képviselő;

c) a közvetett módon létrejövő helyi kisebbségi önkormányzat és a közvetlen módon létrejövő helyi kisebbségi önkormányzat tagja;

d) az elektorválasztó gyűlésen választott elektor;

e) az országos kisebbségi önkormányzat választásán az a)-d) pontban foglaltakon túl a szószóló és a fővárosi kisebbségi önkormányzat választói gyűlésen megválasztott tagja is.

34. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az országos kisebbségi önkormányzatok megválasztásának eljárási rendjéről szóló 25/1994. (XII. 25.) BM rendelet.

1. számú melléklet a 46/1998. (X. 21.) BM rendelethez

Elektorválasztó gyűlés kezdeményezésére felhívás mintája

FELHÍVÁS
elektorválasztás kezdeményezésére

A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvényben foglaltaknak megfelelően tájékoztatjuk választópolgárainkat, hogy településünkön/kerületünkben a helyi elektorválasztásra irányuló kezdeményezést ........................................................-ig lehet benyújtani a Helyi Választási Bizottsághoz címezve a Helyi Választási Iroda vezetőjéhez.

Az elektorválasztást a következő kisebbségek kezdeményezhetik:

................................................................................................................................................

................................................................................................................................................

Az elektorválasztó gyűlés összehívását legalább három - magát ugyanazon kisebbséghez tartozónak valló és a településen/kerületben lakóhellyel rendelkező - választópolgár kezdeményezheti.

A gyűlésen megválasztott elektor jogosult lesz a kisebbség (fővárosi és) országos önkormányzati közgyűlése tagjainak választásán részt venni.

Helyi Választási Bizottság

2. számú melléklet a 46/1998. (X. 21.) BM rendelethez

Elektorválasztó gyűlés kezdeményezésének mintája

.......................................... kisebbségi elektorválasztó gyűlésének kezdeményezése

Helyi Választási Bizottság Részére

............................................................................................ település/kerület neve

Település/kerület neve: ..............................................................................................................

A kezdeményező neve: ..............................................................................................................

Lakcíme: ...................................................................................................................................

Személyi azonosítója: ................................................................................................................

Alulírott nyilatkozom, hogy a fenti településen/kerületben választójoggal rendelkezem és a fent megnevezett kisebbséghez tartozónak vallom magam, és elektorválasztó gyűlés összehívását kezdeményezem.

Dátum: ......... év ....................................... hónap ............. nap

.............................................................

saját kezű aláírás

3. számú melléklet a 46/1998. (X. 21.) BM rendelethez

Elektorválasztó gyűlés kitűzéséről szóló hirdetmény mintája

HIRDETMÉNY

A Helyi Választási Bizottság .................................................................. napjára ...................... órára kitűzte a ............................................. kisebbség elektorválasztó gyűlésének időpontját.

Az elektorválasztó gyűlés helyszíne:

....................................................................................................................................................

Az elektor megválasztására a településen/kerületben lakóhellyel rendelkező, a fent megjelölt kisebbséghez tartozó választópolgárok jogosultak.

Az elektorválasztó gyűlés akkor határozatképes, ha legalább 10 fő megjelent.

A gyűlésen megválasztott elektor jogosult lesz a kisebbség országos/fővárosi önkormányzati közgyűlése tagjainak választásán részt venni.

Helyi Választási Bizottság

4. számú melléklet a 46/1998. (X. 21.) BM rendelethez

Elektorválasztó gyűlés jegyzőkönyvének mintája

Elektorválasztó gyűlés jegyzőkönyve

............................................... kisebbség

...................................................................

megye/főváros

...................................................................

település/kerület

Készült ............. év ........................................ hó ........ napján .................................................

............................................................. utca ........... szám alatt.

Név

Aláírás

Név

Aláírás

.............................

.............................

.............................

.............................

levezető elnök

szavazatszámláló bizottság elnöke

.............................

.............................

.............................

.............................

szavazatszámláló bizottság tagja

szavazatszámláló bizottság tagja

A jelen lévő választópolgárok száma:

.............................

A szavazók száma:

.............................

Érvénytelen szavazatok száma:

.............................

Érvényes szavazatok száma:

.............................

Az érvényes szavazatok száma jelöltenként


A jelölt neve és személyi azonosítója

Érvényes
szavazatok
száma


A jelölt neve és személyi azonosítója

Érvényes
szavazatok
száma

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

A helyi választási bizottság tölti ki!

Az elektorválasztás eredménye

A megválasztott elektor neve: ...............................................................................................

Az elektor személyi azonosítója: ..........................................................................................

Az elektor lakcíme: ...............................................................................................................

Név

Aláírás

Név

Aláírás

.............................

.............................

.............................

.............................

HVB elnöke

HVB elnökhelyettese

.............................

.............................

.............................

.............................

HVB tagja

HVB tagja

.............................

.............................

.............................

.............................

HVB tagja

HVB tagja

Kelt: ...............................................................................................................

5. számú melléklet a 46/1998. (X. 21.) BM rendelethez

A megválasztott elektor megbízólevelének mintája

...........................................................-t

AZ ORSZÁGOS/FŐVÁROSI ........................

KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT ...... ÉVI

VÁLASZTÁSÁRA ELEKTORNAK

MEGVÁLASZTOTTÁK

MEGBÍZÓLEVÉL

Település: ........................................................

Dátum: ............................................................

P. H.

A HVB elnöke

6. számú melléklet a 46/1998. (X. 21.) BM rendelethez

Fővárosi kisebbségi önkormányzat megválasztásáról készülő jegyzőkönyv mintája

Elektori/választói gyűlés jegyzőkönyve

Fővárosi .............................. Kisebbségi Önkormányzat ................ évi választása

Készült ............. év ........................................ hó ........ napján, Budapesten ......................................................................................... utca ........... szám alatt.

Név

Aláírás

Név

Aláírás

.............................

.............................

.............................

.............................

levezető elnök

szavazatszámláló bizottság elnöke

.............................

.............................

.............................

.............................

szavazatszámláló bizottság tagja

szavazatszámláló bizottság tagja

A jelen lévő elektorok/választópolgárok száma:

.............................

A szavazók száma:

.............................

Érvényes szavazólapok száma:

.............................

Érvénytelen szavazólapok száma:

.............................

Érvényes szavazatok száma:

.............................

A megválasztott közgyűlési tagok száma:

.............................

Az érvényes szavazatok száma jelöltenként


A jelölt neve és személyi azonosítója

Érvényes
szavazatok
száma


A jelölt neve és személyi azonosítója

Érvényes
szavazatok
száma

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

A Fővárosi Választási Bizottság tölti ki!

A választás eredménye

A megválasztott közgyűlés tagjai:

Név, személyi azonosító

Lakcím

1.

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

2.

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

3.

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

4.

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

5.

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

6.

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

7.

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

8.

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

9.

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

Név

Aláírás

Név

Aláírás

.............................

.............................

.............................

.............................

FVB elnöke

FVB elnökhelyettese

.............................

.............................

.............................

.............................

FVB tagja

FVB tagja

Kelt: ...............................................................................................................

7. számú melléklet a 46/1998. (X. 21.) BM rendelethez

A fővárosi kisebbségi önkormányzat megválasztott tagja megbízólevelének mintája

...........................................................-t

A FŐVÁROSI ..............................................

KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT ...... ÉVI

VÁLASZTÁSÁN A KÖZGYŰLÉS TAGJÁNAK

MEGVÁLASZTOTTÁK

MEGBÍZÓLEVÉL

Település: ........................................................

Dátum: ............................................................

P. H.

Az FVB elnöke

8. számú melléklet a 46/1998. (X. 21.) BM rendelethez

Választói gyűlés kitűzéséről szóló hirdetmény mintája

HIRDETMÉNY

A Fővárosi Választási Bizottság ....................................................... napjára .................. órára kitűzte a Fővárosi ............................................. Kisebbségi Önkormányzat választói gyűlésének időpontját.

A választói gyűlés helyszíne:

....................................................................................................................................................

A Fővárosi Kisebbségi Önkormányzati Közgyűlés megválasztására a fővárosban lakóhellyel rendelkező, a fent megjelölt kisebbséghez tartozó választópolgárok jogosultak.

A választói gyűlés akkor határozatképes, ha legalább 100 fő megjelent.

A gyűlésen megválasztott közgyűlési tagok jogosultak lesznek a kisebbség országos önkormányzati közgyűlése tagjainak választásán részt venni.

FővárosiVálasztási Bizottság

9. számú melléklet a 46/1998. (X. 21.) BM rendelethez

Országos kisebbségi önkormányzat megválasztásáról készülő jegyzőkönyv mintája

Elektori gyűlés jegyzőkönyve

Országos ............................. Kisebbségi Önkormányzat ........ évi választása

Készült ............. év ........................................ hó ........ napján, .............................................-n

............................................................. utca ........... szám alatt.

Név

Aláírás

Név

Aláírás

.............................

.............................

.............................

.............................

levezető elnök

szavazatszámláló bizottság elnöke

.............................

.............................

.............................

.............................

szavazatszámláló bizottság tagja

szavazatszámláló bizottság tagja

A jelen lévő elektorok száma:

.............................

A szavazók száma:

.............................

Érvényes szavazólapok száma:

.............................

Érvénytelen szavazólapok száma:

.............................

Érvényes szavazatok száma:

.............................

A megválasztható közgyűlési tagok száma:

.............................

A megválasztott közgyűlési tagok száma:

.............................

Az érvényes szavazatok száma jelöltenként


A jelölt neve és személyi azonosítója

Érvényes
szavazatok
száma


A jelölt neve és személyi azonosítója

Érvényes
szavazatok
száma

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

.............................................

Az Országos Választási Bizottság tölti ki!

A választás eredménye

A megválasztott közgyűlés tagjai:

Név, személyi azonosító

Lakcím

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

Név

Aláírás

Név

Aláírás

.............................

.............................

.............................

.............................

OVB elnöke

OVB elnökhelyettese

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

.............................

OVB tagjai

OVB tagjai

Budapest, ....................................................................................

P. H.

10. számú melléklet a 46/1998. (X. 21.) BM rendelethez

Az országos kisebbségi önkormányzat megválasztott tagja megbízólevelének mintája

...........................................................-t

AZ ORSZÁGOS ............................................

KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT ...... ÉVI

VÁLASZTÁSÁN A KÖZGYŰLÉS TAGJÁNAK

MEGVÁLASZTOTTÁK

MEGBÍZÓLEVÉL

Dátum: ........................................................

P. H.

Az OVB elnöke

11. számú melléklet a 46/1998. (X. 21.) BM rendelethez

A névjegyzék mintája

Névjegyzék
elektorválasztó gyűlésre/választói gyűlésre

Alulírott kijelentem, hogy .......................................................... településen/Budapest fővárosban választójoggal rendelkezem, egyben hozzájárulok az alábbi személyes adataimnak a kisebbségi önkormányzati választások lebonyolítása céljából történő kezeléséhez.

Olvasható név, személyi azonosító

Természetes személyi azonosító adatok

Aláírás

Anyja neve: ............................................

.................................................................

Születési hely, idő: .................................

.................................................................

.................................................................

Lakcím: ...................................................

.................................................................

Anyja neve: ............................................

.................................................................

Születési hely, idő: .................................

.................................................................

.................................................................

Lakcím: ...................................................

.................................................................

Anyja neve: ............................................

.................................................................

Születési hely, idő: .................................

.................................................................

.................................................................

Lakcím: ...................................................

.................................................................

Anyja neve: ............................................

.................................................................

Születési hely, idő: .................................

.................................................................

.................................................................

Lakcím: ...................................................

.................................................................

Anyja neve: ............................................

.................................................................

Születési hely, idő: .................................

.................................................................

.................................................................

Lakcím: ...................................................

.................................................................

Anyja neve: ............................................

.................................................................

Születési hely, idő: .................................

.................................................................

.................................................................

Lakcím: ...................................................

.................................................................

Anyja neve: ............................................

.................................................................

Születési hely, idő: .................................

.................................................................

.................................................................

Lakcím: ...................................................

.................................................................

12. számú melléklet a 46/1998. (X. 21.) BM rendelethez

Nyilatkozat társadalmi szervezet képviseletének felvállalásáról

Nyilatkozat

Nyilatkozom, hogy ............................................................... társadalmi szervezet képviseletét

a ................ kisebbség elektorválasztó gyűlésén fővárosi/országos kisebbségi önkormányzatot

választó elektori gyűlésén vállalom.

Kelt: .............................................................

....................................................

aláírás

Igazolom, hogy ..................................................................................... jelölt/független elektor

......................................................................... társadalmi szervezet jelöltje.

Kelt: ......................................................

.........................................................................

a társadalmi szervezet
aláírásra jogosult képviselője