536/2006. (X. 10.) OVB határozat - P. L. beadványa tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk.IV.37.494/2006/3.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a F. Ügyvédi Iroda ügyintéző: dr. F. Cs. irodavezető ügyvéd/ által képviselt ifj. P. L. kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 536/2006. /X. 10./ számú határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálat iránti kérelme tárgyában az alulírott napon – tárgyaláson kívül – meghozta az alábbi

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 536/2006. /X. 10./ számú határozatát helybenhagyja.

E végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

Ifj. P. L. 2006. október 3-án nyújtott be fellebbezést a Nógrád Megyei Területi Választási Bizottsághoz, melyben kérte a bujáki polgármester- és képviselő-választás eredményének megsemmisítését, választási csalásra hivatkozással.

A Nógrád Megyei Területi Választási Bizottság a fellebbezést az 53/2006. /X. 5./ TVB határozatával érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A TVB döntés rendelkező részében szereplő jogorvoslati felhívás szerint a határozat ellen a Nógrád Megyei Bírósághoz lehet bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet benyújtani.

A kérelmező a határozat ellen a Nógrád Megyei Bírósághoz és az Országos Választási Bizottsághoz /a továbbiakban: OVB/ is jogorvoslati kérelmet nyújtott be.

A Nógrád Megyei Bíróság a 2006. október 9. napján kelt Kpk.21.151/2006/2. számú végzésével a Nógrád Megyei Területi Választási Bizottság 53/2006. /X. 5./ TVB számú határozatát helybenhagyta.

Az OVB a 2006. október 10. napján kelt 536/2006. /X. 10./ számú határozatával a kérelmező beadványát érdemi vizsgálat nélkül elutasította.
A határozat indokolása szerint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény /a továbbiakban: Ve./ 82. § /1/ bekezdése alapján a választási bizottság másodfokú határozata ellen bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet lehet benyújtani.

A Ve. 79. §-ának /3/ bekezdése szerint nincs helye fellebbezésnek a másodfokon eljáró választási bizottság által hozott határozat ellen.
Az OVB megállapította, hogy a beadványban foglaltak érdemben nem vizsgálhatók, a megtámadott 53/2006. /X. 5./ TVB határozat – az abban foglalt jogorvoslati felhívásnak megfelelően – kizárólag a Nógrád Megyei Bírósághoz benyújtott bírósági felülvizsgálat iránti kérelem alapján induló eljárásban vizsgálható felül.

A kérelmező felülvizsgálati kérelmében az OVB határozatának felülvizsgálatát kérte.
Álláspontja szerint az OVB feladatai közé tartozik minden kétséget kizáróan feltárni, hogy a demokrácia alapelvei a választási eljárások során sértetlenül érvényesüljenek, és a választópolgárok akarata mindenek felett érvényre jusson.
Kérte a már korábban benyújtott bizonyítékok – CD lemez, kamatmentes kölcsönök sorszámozott csekk-másolatai – jelen eljárás során való figyelembevételét.

A felülvizsgálati kérelem nem alapos.

A Ve. kérelmező által is hivatkozott X. fejezete foglalkozik a választási eljárás során igénybe vehető jogorvoslatokkal, rögzíti azok igénybevételének feltételét és szabályait.
Ezen előírások alapulvételével, a Ve. 82. § /1/ bekezdésére hivatkozással, helyesen foglalt állást az OVB abban a kérdésben, hogy a választási bizottság másodfokú határozata ellen jogorvoslatként bírósági felülvizsgálat iránti kérelem terjeszthető elő.

A Nógrád Megyei Területi Választási Bizottság 53/2006. /X. 5./ TVB számú határozata rendelkező részében pontos kioktatást tartalmazott arra vonatkozóan, hogy a határozat ellen a Nógrád Megyei Bírósághoz címzett bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Nógrád Megyei Területi Választási Bizottságnál.
A kérelmező ezen bírósági felülvizsgálati kérelmet is benyújtotta, ugyanakkor az OVB-nél is kérte az 53/2006. /X. 5./ TVB számú határozat felülvizsgálatát.

A Legfelsőbb Bíróság egyetértett az OVB azon álláspontjával, hogy a TVB határozat felülvizsgálatára kizárólag a Nógrád Megyei Bíróság volt jogosult, az OVB ilyen hatáskörrel - a Ve. szabályai alapján – nem rendelkezett.
Helytállóan döntött tehát az OVB felülvizsgált határozatában a kérelmező beadványának érdemi vizsgálat nélküli elutasításáról.

Hangsúlyozza a Legfelsőbb Bíróság, hogy az állampolgároknak a jogorvoslathoz fűződő alkotmányos joga a Ve-ben szabályozott jogorvoslati rend szerint gyakorolható.
A helyi, területi választási bizottságok pontos tájékoztatást adnak határozatuk rendelkező részében a jogorvoslat módjáról, határidejéről, benyújtásának helyéről és az elbírálásra jogosult szervről.
Nincs annak jogszabályi alapja, hogy ugyanazon határozat felülvizsgálatát párhuzamosan az OVB és a megyei bíróság is elvégezze.

Megjegyzi a Legfelsőbb Bíróság, hogy a kérelmező által a jogorvoslati határidőn túl személyesen eljárva benyújtott „felülvizsgálati kérelem kiegészítése, pontosítása” elnevezésű beadvány a Ve. 84. § /1/ bekezdése alapján nem volt vizsgálható.

Minderre figyelemmel a Legfelsőbb Bíróság a Ve. 84. § /7/ bekezdés a/ pontja alapján az OVB határozatát helybenhagyta.

A további jogorvoslatot a Ve. 84. § /10/ bekezdése zárja ki.


Budapest, 2006. október 16.


Dr. Buzinkay Zoltán sk. tanácselnök, Dr. Fekete Ildikó sk. előadó bíró, Dr. Darák Péter sk. bíró