509/2006. (IX. 28.) OVB határozat - a Lányi András és Várady Tibor által a Budapest Társaság és a Humanista Párt képviseletében benyújtott kifogás tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk.III.37.469/2006/3.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr.D. B. ügyvéd által képviselt Magyar Televízió Zrt. (Budapest, Szabadság tér 17.) kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 509/2006.(IX.28.) számú határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálat iránti kérelme tárgyában az alulírott napon meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 509/2006.(IX.28.) számú határozatát helybenhagyja.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s :

L. A. és V. T. az Országos Választási Bizottsághoz (a továbbiakban: OVB) benyújtott kifogásukban sérelmezték a Magyar Televízió 2006. szeptember 26-án sugárzott Kedd 21 című műsorának szerkesztését. Előadták, hogy a Magyar Televízió 2006. szeptember 26-án választási vitaműsort készített az önkormányzati választásokon induló fővárosi listák listavezetőivel. A vitára azonban a kilenc listavezetőből csak hatot hívtak meg, kizárva a Budapest Társaság, a Centrum Párt és a Humanista Párt listavezetőit. Ezzel a kérelmező Magyar Televízió megsértette a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 3 § c/ pontban foglalt alapelvét a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőségről.

Az OVB az 509/2006.(IX.28.) számú határozatával a kifogásnak helyt adott és megállapította, hogy a Magyar Televízió 2006. szeptember 26-án sugárzott Kedd 21 című műsorával megsértette a Ve. 3. §-ának c/ pontjában foglalt, a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét. Határozata indokolásában megállapította, hogy a sérelmezett műsorszám olyan élőben sugárzott vitaműsor volt, amely nem illeszthető be a műsorszolgáltató választási témájú- és riportműsorainak folyamába, mert a választási kampány végső szakaszában került rá sor, sem előtte, sem a választási kampány hátralévő időszakában országos sugárzású hasonló műsorra nem került sor. Így a műsor önállóan értékelhető és nagy jelentőségűnek tekinthető, mert ez volt az egyetlen olyan műsor, amely a fővárosi listavezetők vitáját közvetítette. A műsorban nem követték azt az általuk megfogalmazott szerkesztési elvet, amely szerint a fővárosban főpolgármester-jelöltet és listát állító jelölő szervezetek listavezetőit kívánták szerepeltetni. Ugyanakkor a műsorban nem hangzott el az a tájékoztatás, hogy a fővárosban a jelenlévő hat listaállító jelölő szervezet mellett további három jelölő szervezet is állított listát. A kimaradt szervezetek hasonló jellegű műsorban megjelenési lehetőséget nem kaptak, ezért nyilvánvalóan hátrányt szenvedtek.

Az OVB határozata ellen a kérelmező nyújtott be bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet, amelyben elsődlegesen kérte a kifogás elutasítását, mint kötelező tartalmi elemet nem tartalmazót, illetve nem az ügyben eljárni hivatott szervnél előterjesztettet, másodlagosan mint alaptalant. Álláspontja szerint a kifogást a Ve. 77. § /2/ bekezdés c/ pontja értelmében, az /5/ bekezdés alapján érdemi vizsgálat nélkül el kellett volna utasítani; az OVB-nek a beadvány elbírálására a Ve. 44. és 44/A. §-ából következően nem volt hatásköre az ügyben eljárni; nem helytálló, hogy a műsorszám önmagában vizsgálható, az 1996. évi I. törvény (a továbbiakban: Rttv.) 3. § /1/ bekezdésének és 4. § /1/ és /2/ bekezdésében foglaltaknak a műsorszámok összességét illetően kell érvényesülnie.

Mindezek alapján a Magyar Televízió sem az említett műsort önmagában nézve, sem összességében nem sértette meg a Ve. 3. §-ának c/ pontját.

A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem nem alapos.

A Ve. 44/A. § /1/ bekezdésének c/ pontja alapján a sajtó választási kampányban történő részvételével (így különösen a választási eljárás alapelveinek megsértésével, a politikai hirdetések közzétételével) kapcsolatos kifogást országos műsorszolgáltatás esetén az Országos Választási Bizottság bírálja el.
A kérelmező Magyar Televízió, mint országos műsorszolgáltató részt vett a választási kampányban, ezért a választási eljárás alapelveinek megsértésével kapcsolatos kifogás elbírálására az OVB-nek volt hatásköre. Nem megalapozott tehát a kérelmezőnek az a kifogása, hogy az OVB hatáskör hiányában hozott döntést. A Legfelsőbb Bíróság kérelmező által hivatkozott határozatának meghozatalakor a Ve. fentebb idézett rendelkezése még nem volt hatályban, ezért az abban foglalt jogi álláspont jelen ügyben már nem alkalmazható. A Ve. 44. §-ának /2/ bekezdése szerint a műsorszolgáltatók választási kampányban való részvételére egyebekben az Rttv. rendelkezéseit kell alkalmazni, azonban a Ve. 2005. évi LXXXI. törvénnyel kiegészített 44/A. § /1/ bekezdésének c/ pontja az OVB hatáskörébe utalja a Ve. alapelveinek műsorszolgáltatók általi megsértésével kapcsolatos kifogás elbírálását a választási kampányban.

A felülvizsgálni kért OVB határozat érdemét érintően a Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint a kérelmező Magyar Televízió megsértette a Ve. 3. §-ának c/ pontjában megfogalmazott esélyegyenlőség alapelvét a jelöltek és a jelölő szervezetek között azzal, hogy a szeptember 26-i választási vitaműsorra a kilenc fővárosi listavezetőből csak hatot hívott meg. Helyesen állapította meg az OVB határozata indokolásában, hogy a választási kampány hátralévő időszakában országos sugárzású hasonló műsorra nem került sor, így a műsorszám önállóan értékelhető volt, mert a kimaradt szervezetek ilyen, vagy hasonló jellegű további műsor hiányában megjelenési lehetőséget a kérelmező műsorszolgáltatónál már nem kaphattak.

A fentiekből következően tévedett a kérelmező abban, hogy műsorszerkesztése a kifogásolt ügyben megfelelt az Rttv. általa hivatkozott rendelkezéseinek.

Végül tévedett a kérelmező, hogy a kifogás nem felelt meg a Ve. 77. § /2/ bekezdésének c/ pontjában foglaltaknak, mivel nincs törvényes - a Ve-ben előírt - akadálya annak, hogy a kifogást tevő beadványát az OVB által történt elbírálásig kiegészíthesse még a hiányzó tartalmi elemekkel, így lakcímével, postai értesítési címével is.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság az OVB határozatát a Ve. 84. § /7/ bekezdésének a/ pontja alkalmazásával helybenhagyta.

A jelen végzés elleni további jogorvoslatot a Ve. 84. §-ának /10/ bekezdése zárja ki.

Budapest, 2006. október 3.



Dr. Kozma György sk. tanácselnök, Dr.Kárpáti Zoltán sk. előadó bíró, Dr.Kovács Ákos sk. bíró

A kiadmány hiteléül
bírósági írnok