76/2007. (II. 12.) OVB határozat - a "Kijevi Rusz" Magyarországi Ukrán Hagyományőrző Egyesület által az országos ukrán kisebbségi választásra bejelentett lista nyilvántartásba vételének tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA
mint felülvizsgálati bíróság

Kvk.IV.37.085/2007/4.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a Gy. és B. Ügyvédi Iroda által képviselt „Kijevi Rusz” Magyarországi Ukrán Hagyományőrző Egyesület kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság /1051 Budapest, Nádor u. 2./ 76/2006. /II. 12./ számú határozatának bírósági felülvizsgálata tárgyában benyújtott felülvizsgálati kérelmére meghozta az alábbi

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 76/2007. /II. 12./ számú határozatát helybenhagyja.

E végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

A „Kijevi Rusz” Magyarországi Ukrán Hagyományőrző Egyesület 2007. február 11-én telefaxon terjesztette elő az országos ukrán kisebbségi választáson állítani kívánt országos listáját; beadványát ugyanezen a napon elektronikus levélként is megküldte az Országos Választási Bizottságnak.

Az Országos Választási Bizottság /a továbbiakban: OVB/ 76/2007. /II. 12./ számú határozatában az országos lista nyilvántartásba vételét megtagadta.
A határozat indokolása szerint a területi és országos kisebbségi önkormányzati képviselők 2007. március 4. napjára kitűzött választása eljárási határidőinek és határnapjainak megállapításáról szóló 11/2006. /XII. 7./ ÖTM rendelet / a továbbiakban: ÖTM r./ szerint a területi és az országos listát legkésőbb 2007. február 6-án 16.00 óráig lehet bejelenteni.

Az OVB megállapította, hogy akkor tekinthető a lista határidőben bejelentettnek, ha az a jogvesztő határidő végéig, azaz a bejelentésre rendelkezésre álló utolsó napon 16.00 óráig a döntésre jogosult választási bizottsághoz megérkezik.
Utalt arra, hogy a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvényben /a továbbiakban: Ve./ meghatározott határidők jogvesztők, azok – ha a törvény másképpen nem rendelkezik - a határidő utolsó napján 16 órakor járnak le, így elmulasztásuk esetén igazolási kérelem előterjesztésének, illetőleg az elmulasztott cselekmény pótlásának helye nincs.

Az OVB határozatával szemben a kérelmező bírósági felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő, amelyben annak megváltoztatását és az országos lista nyilvántartásba vételének elrendelését kérte.
Álláspontja szerint az OVB határozatának indokolása hiányos, mert nem tartalmazza, hogy a kérelmező által benyújtott lista és mellékletei 2007. február 6-án Budapestre megérkeztek; a Magyar Posta alkalmazottja azonban ezen a napon meg sem kísérelte a küldemény kézbesítését, amit a csatolt tértivevény és bélyegző-lenyomatok hitelesen bizonyítanak.
Az OVB nem tért ki arra sem, hogy a küldeményt helyesen címezték meg. A Magyar Posta alkalmazottja tévesen küldte vissza „elégtelen címzés” okán.
Álláspontja szerint az OVB határozata azért jogszabálysértő, mert a kérelmező országos listájának nyilvántartásba vétele érdekében szabályosan járt el, mindent megtett annak érdekében, hogy a lista az OVB-hez határidőben megérkezzen.
A lista nyilvántartásba vételének megtagadása jogszerűtlen, mert harmadik személy jogsértő cselekménye miatt sújtja a választókat. Postai alkalmazottak jogszerűtlen eljárása nem hiúsíthat meg jelöltállítást.

A felülvizsgálati kérelem nem alapos.

A Ve. 115/R. §-a szerint a listát legkésőbb a szavazást megelőző 26. napon kell bejelenteni. E rendelkezést pontosítja az ÖTM r. 1. § /1/ bekezdésében oly módon, hogy a területi és az országos listát legkésőbb 2007. február 6-án 16.00 óráig lehet bejelenteni.
A Ve. 115/M. §-a a területi és az országos kisebbségi önkormányzati képviselők választására a Ve. I. fejezetének szabályait rendeli alkalmazni.
A Ve. I. fejezetében található 4. § /3/ bekezdése szerint az e törvényben meghatározott határidők jogvesztők, azok – ha a törvény másképpen nem rendelkezik – a határidő utolsó napján 16.00 órakor járnak le.

Az idézett jogszabályi rendelkezésekre figyelemmel a 2007. február 6-i határidőt jogvesztő határidőnek kell tekinteni, amiből az következik, hogy bármilyen okból mulasztotta el a kérelmező e nap 16.00 órájáig az országos lista benyújtását, azt elkésettnek kell tekinteni, és igazolásnak nincs helye.
Az OVB határozata ezért nem jogszabálysértő abból az okból, hogy a határidő elmulasztásának körülményeit nem tartalmazza.

A kifejtettekre figyelemmel a Legfelsőbb Bíróság a Ve. 115/M. §-a alapján alkalmazandó X. fejezetébe foglalt 84. § /7/ bekezdése alapján az OVB határozatát helybenhagyta.
A Ve. 84. § /10/ bekezdése értelmében a bíróság határozata ellen további jogorvoslatnak nincs helye.


Budapest, 2007. február 16.


Dr. Buzinkay Zoltán sk. tanácselnök, Dr. Darák Péter sk. előadó bíró, Dr. Kárpáti Zoltán sk. bíró