22/2007. (I. 22.) OVB határozat - Magyarországi Ruszinok Szervezete nyilvántartásba vételének tárgyában

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk.III.37.053/2007/2.szám
 

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a W-né dr.P. K. ügyvéd által képviselt Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat (1147 Budapest, Gyarmat u. 85/B.) kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 22/2007.(I.22.) számú határozata ellen benyújtott bírósági felülvizsgálat iránti kérelme tárgyában az alulírott napon – tárgyaláson kívül – meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 22/2007.(I.22.) számú határozatát helybenhagyta.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s :

Az Országos Választási Bizottság (a továbbiakban: OVB) 22/2007.(I.22.) számú határozatával a Magyarországi Ruszinok Szervezete a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 51. § /1/ bekezdésének a/ pontja, 55. §-ának /2/ bekezdése és 115/J. §-ának /1/ bekezdése alapján mint jelölő szervezetet nyilvántartásba vette.

A kérelmező az OVB határozat elleni felülvizsgálati kérelmében a határozat megváltoztatását kérte. Felülvizsgálat iránti kérelmének indokaként előadta, hogy a Magyarországi Ruszinok Szervezete mint társadalmi szervezet ténylegesen nem működik, bejelentésük és panaszuk ellenére a székhelyként megjelölt címét a bírósági nyilvántartásból nem törölteti. A szervezet ellehetetlenülése, illetve működésének beszüntetése miatt az ügyészséghez fordultak, hogy keresettel kérelmezze a szervezet bírósági megszüntetését, amelyre a mai napig nem történt intézkedés.

A felülvizsgálati kérelem nem alapos.

A Legfelsőbb Bíróság a rendelkezésre álló iratok alapján megállapította, hogy a Magyarországi Ruszinok Szervezete bírósági nyilvántartásba vett társadalmi szervezet, ezért az OVB a Ve. fentebb már megjelölt rendelkezései alkalmazásával törvényes határozattal vette nyilvántartásba.

A kérelmező felülvizsgálat iránti kérelmében foglaltakra utalással a Legfelsőbb Bíróság megjegyzi, hogy a választási ügyben eljáró bíróságnak nincs hatásköre annak vizsgálatára, hogy a Magyarországi Ruszinok Szervezete az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény előírásainak megfelelően működik-e. A társadalmi szervezet akkor nem felelne meg a jelölő szervezetkénti nyilvántartásba vétel Ve-ben előírt feltételeinek, ha megszűnésének megállapítását követően a bíróság a nyilvántartásából törölte volna. Erre azonban – mint ahogyan azt a kérelmező is előadta felülvizsgálat iránti kérelmében – nem került sor, így a jelenleg is bírósági nyilvántartásba vett társadalmi szervezet OVB által történt, jelölő szervezetkénti nyilvántartásba vétele megfelel a Ve. rendelkezéseinek.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság az OVB határozatát a Ve. 84. § /7/ bekezdésének a/ pontja alapján helybenhagyta.

A végzés elleni további jogorvoslat lehetőségét a Ve. 84. §-ának /10/ bekezdése zárja ki.

Budapest, 2007. január 25.


Dr.Kozma György sk. tanácselnök, Dr.Kárpáti Zoltán sk. előadó bíró, Dr.Danziger Éva sk. bíró