AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI IRODA VEZETŐJÉNEK
23/2006. (IX.1.) INTÉZKEDÉSE

a nemzetközi megfigyelők, illetve a nemzetközi sajtó részvételéről
az önkormányzati képviselők, polgármesterek, valamint a helyi kisebbségi önkormányzati képviselők 2006. október 1. napjára kitűzött választásán

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 39. § (2) bekezdésében foglalt jogkörömben, a 2006. évi önkormányzati képviselők, polgármesterek, valamint a helyi kisebbségi önkormányzati képviselők választásán a nemzetközi megfigyelők, illetve a nemzetközi sajtó részvételéről az alábbi intézkedést adom ki:

1. Magyarország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet emberi dimenziójáról szóló 1990-es koppenhágai dokumentumának aláírójaként kötelezettséget vállalt arra, hogy az országban tartandó választásokra megfigyelőket hív az EBESZ résztvevő államaiból és megfelelő civil szervezetektől. E kötelezettségvállaláshoz igazodva valamennyi választási irodának elő kell mozdítania a külföldi választási megfigyelés törvényes és eredményes lebonyolítását.

2. A nemzetközi megfigyelők, illetőleg a nemzetközi sajtó képviselőinek fogadására nézve következetesen be kell tartani a vonatkozó választójogi rendelkezéseket, melyek különösen három vonatkozásban irányadók:

a) A választási bizottságok működése és tevékenysége, valamint a rendelkezésükre álló adatok - törvényben meghatározott kivétellel - nyilvánosak. A választási eljárás nyilvánossága nem sértheti a szavazás titkosságát és a személyhez, valamint a személyi adatok védelméhez fűződő jogokat (1997. évi C. törvény 6.§ (1) bek.).

b) A sajtó képviselőihez hasonlóan a nemzetközi megfigyelők jelen lehetnek és figyelemmel kísérhetik a választási bizottságok munkáját - tehát a szavazatszámláló bizottságok munkáját is -, tevékenységüket azonban nem zavarhatják, részükre utasításokat nem adhatnak.

c) A szavazatszámláló bizottság elnöke felelős azért, hogy a szavazás napján a szavazóhelyiségben és környékén a rendet fenntartsák; a rend fenntartására tett intézkedések mindenkire - így sajtó képviselőire és a nemzetközi megfigyelőkre is - kötelezőek (1997. évi C. törvény 65.§ (1) bek.).

3. A választáson nemzetközi megfigyelőnek az a személy tekintendő, aki magát e minőségében az Országos Választási Irodánál regisztráltatta, és akit az Országos Választási Iroda - személyazonosságának és legitimitásának hitelt érdemlő igazolása alapján - akkreditációs kártyával látott el. Az akkreditációs kártya egyben az Országos Választási Központba (Duna Palota, Budapest, V., Zrínyi u. 5.) belépőként is szolgál.
A nemzetközi megfigyelőnek tevékenysége gyakorlásakor, e minősége igazolására, akkreditációs kártyáját ki kell tűznie, vagy fel kell mutatnia.

4. A választáson a nemzetközi sajtó Magyarországon működő képviselője magát e minőségében az Országos Választási Irodánál regisztráltathatja. A nemzetközi sajtó képviselőjét az Országos Választási Iroda akkreditációs kártyával látja el. Az akkreditációs kártya egyben az Országos Választási Központba (Duna Palota, Budapest, V., Zrínyi u. 5.) belépőként is szolgál.

A nemzetközi sajtó képviselőjének tevékenysége gyakorlásakor akkreditációs kártyáját ki kell tűznie, vagy fel kell mutatnia, vagy újságírói jogosultságát igazolnia kell (sajtóigazolványa vagy megbízólevele felmutatásával).

5. A választásokat megtekinteni szándékozó nemzetközi megfigyelőknek és nemzetközi sajtó képviselőinek legkésőbb szeptember 25-ig kell eljuttatniuk akkreditációs kérelmüket az Országos Választási Irodához.

6. A szavazás napját megelőző időszakban a nemzetközi megfigyelő, illetve a nemzetközi sajtó képviselője ez irányú tevékenységének gyakorlása végett:

a) részt vehet a nemzetközi megfigyelők, illetve a nemzetközi sajtó részére tartott sajtótájékoztatókon;

b) igényt tarthat a választással kapcsolatos magyar- és idegen nyelvű tájékoztató anyagokra;

c) előzetes egyeztetés alapján tájékozódhat a választási előkészületekről az Országos Választási Irodánál és a választási irodáknál.

7. A szavazás napján a nemzetközi megfigyelő és a nemzetközi sajtó képviselője:

a) bármely általa kiválasztott szavazókörben a helyszínen tanulmányozhatja a szavazás megkezdését és menetét, azonban megfigyelési szándékát a helyszínen a szavazatszámláló bizottság elnökének be kell jelentenie;

b) tájékoztatást kaphat a szavazással kapcsolatos minden közérdekű információról;

c) jelen lehet (megfigyelőként) a szavazatok megszámlálásánál és annak eredményéről szóbeli tájékoztatást kaphat;

Az a)-c) pontokban foglaltakat minden egyes szavazatszámláló bizottság köteles biztosítani.

8. A nemzetközi megfigyelők tapasztalataikat jogosultak az Országos Választási Iroda által részükre szervezett sajtótájékoztatókon, a hazai és a külföldi sajtó képviselőinek adott interjúkban, illetőleg más formában (pl.: a választással kapcsolatos tapasztalataikról készített írásbeli megállapításaik egy példányát az Országos Választási Irodának eljuttatva) közölni.

9. A területi (fővárosi) választási iroda vezetője a 3. pontnak megfelelően saját hatáskörben is fogadhat nemzetközi megfigyelőket illetékességi területén, amennyiben a meghívó fél az illetékességi területen működő önkormányzat, párt vagy más társadalmi szervezet. Regisztráció céljából, illetve a választás lebonyolításáról készített tájékoztató anyagoknak az érintetthez történő utólagos eljuttatása végett az akkreditáció megtörténtéről a személyi adatok megküldésével az Országos Választási Irodát tájékoztatni kell.
A területi választási iroda által kibocsátott akkreditációs kártya önmagában nem jogosít fel az Országos Választási Központba való belépésre, illetve kizárólag az adott területi választási iroda területén biztosít - az ezen intézkedésben meghatározott - jogosítványokat a nemzetközi megfigyelő számára. A területi választási iroda vezetője felelős azért, hogy a nemzetközi megfigyelők és a nemzetközi sajtó képviselői részére minden helyben készített kiadványt rendelkezésre bocsássanak.

11. A területi választási iroda vezetője illetékességi területén:

- gondoskodik a helyi választási irodák vezetőinek tájékoztatásáról és intézkedik a szavazatszámláló bizottságok elnökeinek megfelelő felkészítéséről,

- tájékoztatást ad az Országos Választási Iroda vezetőjének a nemzetközi megfigyelők meghívásáról, a résztvevők számáról és az általuk megfogalmazott tapasztalatokról az önkormányzati választás lebonyolításáról szóló jelentésben.

Budapest, 2006. szeptember 1.
 


Rytkó Emília