Vissza
 

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet

az egyes szabálysértésekről

A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 166. §-ában kapott felhatalmazás alapján a Kormány a következőket rendeli el:

XII. Fejezet

SAJTÓSZABÁLYSÉRTÉSEK

Sajtórendészeti szabálysértés

148. § (1) Aki
a) nyilvántartásba vétel előtt időszaki lapot terjeszt,
b) olyan sajtóterméket terjeszt, amelynek lefoglalását vagy elkobzását rendelték el, feltéve, hogy mindkét cselekményt csekély mennyiségű sajtótermékre követték el, hatvanezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Azt a sajtóterméket, amelyre nézve az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott szabálysértést elkövették, el lehet, amelyre nézve pedig a b) pontban meghatározott szabálysértést elkövették, el kell kobozni.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Sajtóigazgatási szabálysértés

149. § (1) A nyomdának (sokszorosító üzemnek) az a felelős vezetője (a sokszorosító berendezésnek vagy gépnek üzemben tartója), illetőleg a kiadó, aki a sajtótermék sokszorosításának megkezdésére, előállítására, példányszámára, terjedelmére, a sajtóterméken feltüntetendő adatokra, a kötelező nyilvántartásokra, a kézirat vagy imprimatúra megőrzésére, kötelespéldányok küldésére, valamint az időszaki lap terjesztésére vonatkozó rendelkezéseket megszegi, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) A sajtótermék felelős szerkesztője, a kiadó vagy a megrendelő, aki a szerző kilétének megállapításával kapcsolatos kötelességét megszegi, tízezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(3) Azt a sajtóterméket, amelyre nézve a szabálysértést elkövették, el lehet kobozni.