Az Országos Választási Bizottság
326/2008. határozata

Az Országos Választási Bizottság - a 2008. szeptember 30-án megtartott ülésén - a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 124/A. § (3) bekezdésének b) pontjában foglalt hatáskörében eljárva a Nép Oldali Párt képviseletében Horváth Jenő alelnök által (7521 Kaposmérő, Rákóczi utca 91.) által benyújtott országos népszavazási kezdeményezés tárgyában meghozta a következő

határozatot:

Az Országos Választási Bizottság az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését megtagadja.

A határozat ellen - a Magyar Közlönyben való közzétételét követő 15 napon belül - az Alkotmánybírósághoz címzett kifogást lehet benyújtani az Országos Választási Bizottságnál (1051 Budapest, Nádor u. 2; levélcím: 1903 Budapest, Pf. 314; fax: 06-1-441-1729).

Indokolás

I.

A beadványozó 2008. szeptember 29-én az alábbi kérdésben kezdeményezett országos népszavazást:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a parlament törvényt alkosson arról, hogy 2010 után is, csak a magyar állampolgárok és a 100%-os magyar tulajdonban lévő vállalkozások vásárolhassanak termőföldet?"

Az Országos Választási Bizottság megállapítja, hogy a termőföld adás-vétele az Európai Unió által harmonizált jogterület, ahol a tagállamok mozgástere igen korlátozott.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés IV. címe biztosítja a tőke szabad áramlását. A 63. cikk (1) bekezdése szerint "E fejezet rendelkezéseinek keretei között tilos a tagállamok, valamint a tagállamok és harmadik országok közötti tőkemozgásra vonatkozó minden korlátozás."

A 2004. évi XXX. törvénnyel kihirdetett Csatlakozási Szerződés a Magyar Köztársaság csatlakozási feltételeiről szóló okmány szerint egy másik tagállam azon állampolgáraira, akik önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kívánnak letelepedni Magyarországon, és legalább három éve folyamatosan jogszerűen Magyarországon laknak és folytatnak mezőgazdasági tevékenységet, nem lehet a mezőgazdasági fölterület megszerzésére vonatkozó tilalmat megállapítani, és nem alkalmazható más szabály és eljárás, mint amelyet Magyarország állampolgáraira kell alkalmazni.

Az alapító szerződésekből és a Csatlakozási Szerződésből következően az Országgyűlésnek nincs hatásköre arra, hogy a külföldiek földszerzése elé szigorúbb akadályt állítson.

A fentiek alapján a kezdeményezés nem tartozik az Országgyűlés kizárólagos hatáskörébe, ezért a feltenni kívánt kérdésben kizárt az országos népszavazás megtartása.

A kezdeményezésben foglalt kérdés sérti továbbá az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998. évi III. törvény (a továbbiakban: Nsztv.) 13. §-ának (1) bekezdésében foglalt egyértelműségi követelményt. Nem állapítható meg ugyanis, hogy a kezdeményező mit tekint "magyar tulajdonnak".

II.

A határozat az Alkotmány 28/B. § (1) bekezdésén, az Nsztv. 2. §-án, 10. § a) és c) pontjain és 13. § (1) bekezdésén, a jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Ve. 130. § (1) bekezdésén alapul.

Dr. Szigeti Péter
az Országos Választási Bizottság
elnöke