Az Országos Választási Bizottság

144/2008. (III. 14.) határozata

Az Országos Választási Bizottság a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 124/A. §-a (3) bekezdésének f) pontjában megállapított hatáskörében eljárva a Sz. A. magánszemély által benyújtott kifogás tárgyában meghozta a következő

határozatot:

Az Országos Választási Bizottság a kifogásnak részben helyt ad, és megállapítja, hogy az Index.hu internetes hírportál 2008. március 9-én megsértette a kampánycsendet.

A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül a Legfelsőbb Bírósághoz címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet lehet benyújtani az Országos Választási Bizottságnál (1051 Budapest, Nádor u. 2.; levélcím: 1903 Budapest, Pf. 314; fax: 06-1-441-1729). A bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2008. március 17-én 16.00 óráig megérkezzen. A bírósági eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező. A jogi szakvizsgával rendelkező személy saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat.

Indokolás

I.

A beadványozó 2008. március 11-én terjesztett elő kifogást kampánycsend megsértésére hivatkozással az Országos Választási Bizottsághoz. Kifogásában sérelmezi, hogy az Index.hu internetes portál képgalériájában az országos népszavazás napján olyan, az MTI által készített fotót közölt, amelyen Kóka János mutatja kitöltött szavazólapjait. A kép alatti szövegként a következő szöveg szerepelt: „Kóka János szabad demokrata pártelnök egymást metsző vonalakat húzott a ”nem” válaszok mellé”. A beadványozó megítélése szerint az Index.hu mindezzel befolyásolta olvasói táborát. Kifogásolja továbbá Kóka János eljárását is, aki az MTI fotósát befolyásolta szavazólapjai megmutatásával, valamint elmarasztalhatónak tartja az MTI-t is „azért, hogy olyan képet adott ki, amely (…) megsérti a jogszabályt”.

Az Országos Választási Bizottság az előterjesztett bizonyítékok megtekintését követően megállapította, hogy az MTI nem marasztalható el a fotó elkészítése és közzététele miatt, mert azt egy zárt, kizárólag díjazás ellenében használható adatbázisban helyezte el.

Ugyancsak nem állapítható meg az, hogy Kóka János megsértette a kampánycsendet, mert önmagában a fotó elkészítése nem törvénysértő, és a beadványtevő semmiféle bizonyítékot nem mutatott be arra nézve, hogy Kóka János a fotónak a kampánycsend idején történő nyilvánosságra hozatalát kérte, vagy ahhoz hozzájárult volna.

Az Index. hu internetes portál azonban a képnek a kampánycsend idején való közlésével és különösen a fotóhoz mellékelt szöveggel – amelyek együttesen kétséget kizáróan alkalmasak a választói akarat befolyásolására – megsértette a Ve. 41. §-ában foglalt kampánycsend intézményét.

II.

A határozat a Ve. 41. §-án, 44/A. §-án, a jogorvoslatról való tájékoztatás a Ve. 82. §-ának (1) bekezdésén, 83. §-ának (1), (2) és (7) bekezdésein, valamint 84. §-ának (1) bekezdésén alapul.

 

Budapest, 2008. március 14.

 

Dr. Szigeti Péter
az Országos Választási Bizottság
elnöke