Az Országos Választási Iroda vezetőjének 3/2008. (II.11.) intézkedése

a 2008. március 9. napjára kitűzött országos népszavazáson
a nemzetközi megfigyelők, illetve a nemzetközi sajtó részvételéről

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 39. § (2) bekezdésében foglalt jogkörömben, a 2008. március 9. napjára kitűzött országos népszavazáson a nemzetközi megfigyelők, illetve a nemzetközi sajtó részvételéről az alábbi intézkedést adom ki:

1. Magyarország a tiszta, átlátható választások érdekében lehetővé teszi az országban tartandó választások és népszavazások megfigyelését a nemzetközi szervezetek, partnerállamok és a nemzetközi sajtó számára. Ennek érdekében valamennyi választási irodának elő kell mozdítania a külföldi választási megfigyelés törvényes és eredményes lebonyolítását.

2. A nemzetközi megfigyelők, illetőleg a nemzetközi sajtó képviselőinek fogadására nézve következetesen be kell tartani a vonatkozó választójogi rendelkezéseket, melyek különösen három vonatkozásban irányadók:

a) A választási bizottságok működése és tevékenysége, valamint a rendelkezésükre álló adatok - törvényben meghatározott kivétellel - nyilvánosak. A választási eljárás nyilvánossága nem sértheti a szavazás titkosságát és a személyhez, valamint a személyi adatok védelméhez fűződő jogokat (1997. évi C. törvény 6.§ (1) bek.).

b) A sajtó képviselőihez hasonlóan a nemzetközi megfigyelők jelen lehetnek és figyelemmel kísérhetik a választási bizottságok munkáját - tehát a szavazatszámláló bizottságok munkáját is -, tevékenységüket azonban nem zavarhatják, részükre utasításokat nem adhatnak.

c) A szavazatszámláló bizottság elnöke felelős azért, hogy a szavazás napján a szavazóhelyiségben és környékén a rendet fenntartsák; a rend fenntartására tett intézkedése mindenkire - így sajtó képviselőire és a nemzetközi megfigyelőkre is - kötelezőek (1997. évi C. törvény 65.§ (1) bek.).

3. A választáson nemzetközi megfigyelőnek az a személy tekintendő, aki magát e minőségében az Országos Választási Irodánál regisztráltatta, és akit az Országos Választási Iroda akkreditációs kártyával látott el. Az akkreditációs kártya egyben az Országos Választási Központba (Duna Palota, Budapest, V., Zrínyi u. 5.) belépőként is szolgál. A nemzetközi megfigyelőnek tevékenysége gyakorlásakor e minősége igazolására, akkreditációs kártyáját ki kell tűznie, vagy fel kell mutatnia.

4. A választáson a nemzetközi sajtó Magyarországon működő képviselőjének magát e minőségében az Országos Választási Irodánál regisztráltathatja. A nemzetközi sajtó képviselőjét az Országos Választási Iroda akkreditációs kártyával látja el. Az akkreditációs kártya egyben az Országos Választási Központba (Duna Palota, Budapest, V., Zrínyi u. 5.) belépőként is szolgál.

a) A nemzetközi sajtó képviselőjének tevékenysége gyakorlásakor akkreditációs kártyáját ki kell tűznie, vagy fel kell mutatnia, továbbá újságírói jogosultságát hitelt érdemlően kell igazolnia (sajtóigazolványa vagy megbízólevele felmutatásával).

b) A külképviseleteken működő szavazókörökbe a nemzetközi sajtó érvényes akkreditációs igazolvány nélküli képviselői a személyazonosságuk és újságírói jogosultságuk igazolása alapján a külképviselet engedélyével léphetnek be.

Jelen intézkedésben nem említett kérdéskörökben a nemzetközi sajtó képviselőit ugyanazon jogosultságok illetik meg a választások vonatkozásában, mint a nemzetközi megfigyelőket.

5. A Magyarországon és a magyar külképviseleteken működő szavazókörökbe látogatni szándékozó nemzetközi megfigyelőknek és a nemzetközi sajtó képviselőinek legkésőbb 2008. február 29-ig kell eljuttatni akkreditációs kérelmüket az Országos Választási Irodához.

6. A szavazás napját megelőző időszakban a nemzetközi megfigyelő, illetve a nemzetközi sajtó képviselője ez irányú tevékenysége során:

a) részt vehet a nemzetközi megfigyelők, illetve a nemzetközi sajtó részére tartott sajtótájékoztatókon;

b) igényt tarthat Magyarországgal, valamint a magyar választási jogszabályokkal kapcsolatos magyar- és idegen nyelvű tájékoztató anyagokra;

c) előzetes egyeztetés alapján tájékozódhat a választási előkészületekről az Országos Választási Irodánál és a választási irodáknál.

7. A szavazás napján a nemzetközi megfigyelő:

a) bármely általa kiválasztott szavazókörben - beleértve a külképviseleteken működő szavazóköröket is - a helyszínen tanulmányozhatja a szavazás megkezdését és menetét, azonban megfigyelési szándékát a helyszínen a szavazatszámláló bizottság elnökének - illetve a külképviseleti választási iroda vezetőjének - be kell jelentenie;

b) tájékoztatást kaphat a szavazással kapcsolatos minden közérdekű információról;

c) jelen lehet a szavazatok megszámlálásánál és annak eredményéről szóbeli tájékoztatást kaphat.

Az a)-c) pontokban foglaltakat minden szavazatszámláló bizottság köteles biztosítani.

8. A szavazás napját követően a nemzetközi megfigyelő, illetve a nemzetközi sajtó képviselője részt vehet a választási eredményt közlő sajtótájékoztatókon az Országos Választási Központban.

9. A nemzetközi megfigyelők tapasztalataikat jogosultak az Országos Választási Iroda által részükre szervezett sajtótájékoztatókon, a hazai és a külföldi sajtó képviselőinek adott interjúkban, illetőleg más formában (pl.: a választással kapcsolatos tapasztalataikról készített írásbeli megállapításaik egy példányát az Országos Választási Irodának eljuttatva) közölni.

10. A megyei (fővárosi) választási iroda vezetője a 3. pontnak megfelelően saját hatáskörben is fogadhat nemzetközi megfigyelőket illetékességi területén, amennyiben a meghívó fél az illetékességi területen működő önkormányzat, párt vagy más társadalmi szervezet.

A Területi Választási Iroda által kibocsátott akkreditációs kártya kizárólag az adott Területi Választási Iroda területén biztosít - az ezen intézkedésben meghatározott - jogosítványokat a nemzetközi megfigyelő számára. A Területi Választási Iroda vezetője felelős azért, hogy a nemzetközi megfigyelők és a nemzetközi sajtó képviselői részére minden helyben készített kiadványt rendelkezésre bocsássanak.

11. A Területi Választási Iroda vezetője illetékességi területén:

¡  gondoskodik a helyi választási irodák vezetőinek tájékoztatásáról és intézkedik a szavazatszámláló bizottságok elnökeinek megfelelő felkészítéséről,

¡  tájékoztatást ad az Országos Választási Iroda vezetőjének a nemzetközi megfigyelők meghívásáról, a résztvevők számáról és az általuk megfogalmazott tapasztalatokról az országgyűlési választás lebonyolításáról szóló jelentésben.

Budapest, 2008. február 11.


Rytkó Emília