AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI IRODA VEZETŐJÉNEK
3/2003. (III.27.) INTÉZKEDÉSE

a 2003. április 12. napjára kitűzött, Európai Uniós csatlakozást megelőző népszavazáskor 
a névjegyzék továbbvezetésről és 
az igazolással szavazók ellenőrzéséhez szükséges rendszer működtetéséről

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 39. § (2) bekezdésében foglalt jogkörömben az alábbi intézkedést adom ki:

A névjegyzék továbbvezetése

A szavazás napját megelőzően

1. A belügyminiszter 34/2002. (XII.23.) BM rendelete (továbbiakban: Rendelet) 4. § (2) bekezdés a) pontjának megfelelően a HVI vezető a névjegyzéket továbbvezeti.

2. A névjegyzéket a HVI vezetője a szavazás napját megelőző nap 16 óráig manuálisan vezeti tovább. A HVI vezetője a névjegyzék továbbvezetéséhez felhasználja a területileg illetékes okmányirodai HVI által rendelkezésére bocsátott változási segédlistát.

3. Az okmányirodai HVI vezetője 2003. március 31-ét követően, a nem okmányirodai HVI vezető kérésére biztosítja a településenkénti, névjegyzék továbbvezetést támogató változási segédlistát.

Az igazolással szavazók ellenőrzéséhez szükséges rendszer működtetéséről

I.

A szavazás napját megelőzően

4. A Rendelet 18. § f) pontjának megfelelően az Országos Választási Iroda 2003. április 7-től működteti az igazolással szavazók ellenőrzéséhez szükséges rendszert.

5. Az esetleges visszaélések vizsgálatához szükséges adatokat a Rendelet 1. számú mellékletében a 4. és 5. sz. minta alatt leírt - Törölt ("T"), a névjegyzékből töröltek adatait, és a Felvett ("F"), a névjegyzékbe felvettek adatait - bizonylatok tartalmazzák. Az okmányirodai HVI a Rendelet előírásai szerint vezetett bizonylatok rögzítését 2003. április 7-én 14:00 órától megkezdheti a Szavazatösszesítő Rendszer részeként hozzáférhető rögzítő felületen keresztül. 

6. A Rendelet mellékletének megfelelő, kitöltött "T" és "F" jelű adatlapokat az okmányirodában kell rögzíteni, az 5. pontban leírt eljárásokkal. A bevitt adatok központi adatbázisba kerülnek.

II.

A szavazás napján

7. A HVI vezetője gondoskodik arról, hogy a névjegyzékkel együtt az "F" jelű bizonylatokat is vezesse a szavazatszámláló bizottság mellett működő jegyzőkönyvvezető.

III.

A szavazás napját követően

8. A szavazatösszesítő rendszer előzetes eredményt megállapító funkciójának zárása után, a rögzítést az illetékes okmányirodát működtető HVI vezetőjének irányításával haladéktalanul megkezdeni, illetve folytatni kell. A rögzítés befejezésének határideje 2003. április 14. 16 óra.

9. A BM KH az általa működtetett központi adatbázis adatai alapján 2003. április 18-án 8 óráig feldolgozza a beérkezett adatokat. Ezen időpont után a feldolgozás eredményeként előállt két egyeztető listát a Szavazatösszesítő rendszer részeként lehet a hálózaton keresztül elérni.

     -     Az "Egyeztető lista a névjegyzékbe felvettekről a nyilvántartásba utólag felvettek jegyzéke alapján" című tablón azon polgárok adatai szerepelnek majd, akik esetében igaz, hogy az adataikkal kiállított "T" és "F" jelű bizonylatok száma eltérő és legalább egyszer igazolás alapján felvették őket egy adott település névjegyzékébe.

     -     Az "Egyeztető lista a névjegyzékbe felvettekről a névjegyzék készítéskori állapotról" című tablón ugyanezen személyeknek az eredeti névjegyzékbeli adatai szerepelnek.

10. Az illetékes megyei közigazgatási hivatal a listákat kinyomtatja és a TVI vezetőjének utasítása szerint 2003. április 21-én 16 óráig eljuttatja az érintett települések HVI vezetői részére.

11. Az érintett települések HVI vezetői a TVI vezetője utasítása szerint felülvizsgálják a tablókat és a vizsgálatról jelentést készítenek, amit a TVI vezetőjének 2003. április 28-án 16 óráig küldenek meg. A vizsgálat eredményeképpen a HVI vezetői a megkapott listákra rávezetik, hogy az adott személy az adott szavazókörben valóban szerepelt-e a névjegyzéken, és ha igen, mely névjegyzéki sorszámon, valamint azt a tényt is a tablókra vezetik, hogy az adott személy a szavazókörben szavazott-e.

12. Az érintett TVI vezetők jelentést készítenek a vizsgálatokról, amit az OVI vezetőjének 2003. április 29-én 16 óráig küldenek meg. Ennek eredményét a TVI a szavazatösszesítő rendszer részeként üzemelő rögzítő programon keresztül viszi be a számítógépes rendszerbe.

Rytkó Emília