AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI IRODA VEZETŐJÉNEK
2/2003. (III. 20.) INTÉZKEDÉSE


A 2003. április 12. napjára kitűzött, Európai Uniós csatlakozást megelőző népszavazáson a nemzetközi megfigyelők, illetve a nemzetközi sajtó részvételéről

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 39. § (1) bekezdésében foglalt jogkörömben, a külföldi megfigyelőknek a 2003. április 12. napjára kitűzött, Európai Uniós csatlakozást megelőző népszavazáson a nemzetközi megfigyelők, illetve a nemzetközi sajtó részvételéről az alábbi intézkedést adom ki:

1. Magyarország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet emberi dimenziójáról szóló 1990-es koppenhágai dokumentumának aláírójaként kötelezettséget vállalt arra, hogy az országban tartandó választásokra megfigyelőket hív az EBESZ résztvevő államaiból és megfelelő civil szervezetektől. Ennek megfelelően valamennyi választási irodának elő kell mozdítania a külföldi választási megfigyelés törvényes és eredményes lebonyolítását.

2. A nemzetközi választási megfigyelés lebonyolításánál következetesen be kell tartani a vonatkozó választójogi rendelkezéseket, melyek különösen három vonatkozásban irányadók:

a) A választási bizottságok működése és tevékenysége, valamint a rendelkezésükre álló adatok - törvényben meghatározott kivétellel - nyilvánosak. A választási eljárás nyilvánossága nem sértheti a szavazás titkosságát és a személyhez, valamint a személyi adatok védelméhez fűződő jogokat (v.ö. 1997. évi C. törvény 6.§ (1) bek.).

b) A sajtó képviselőihez hasonlóan a nemzetközi választási megfigyelők jelen lehetnek és figyelemmel kísérhetik a választási bizottságok munkáját - tehát a szavazatszámláló bizottságok munkáját is -, tevékenységüket azonban nem zavarhatják (v.ö. 1997. évi C. törvény 7.§), részükre utasításokat nem adhatnak.

c) A szavazatszámláló bizottság elnöke felelős azért, hogy a szavazás napján a szavazóhelyiségben és környékén a rendet fenntartsák; a rend fenntartására tett intézkedések mindenkire - így a külföldi választási megfigyelőre is - kötelezőek (v.ö. 1997. évi C. törvény 65.§ (1) bek.).

3. Az országos népszavazáson nemzetközi választási megfigyelőnek az a személy tekintendő, aki magát e minőségében az Országos Választási Irodánál regisztráltatta, és akit az Országos Választási Iroda - személyazonosságának és legitimitásának hitelt érdemlő igazolása alapján - akkreditációs kártyával látott el. A nemzetközi választási megfigyelőnek, tevékenysége gyakorlásakor, akkreditációs kártyáját ki kell tűznie, vagy fel kell mutatnia. Az akkreditációs kártya egyben az Országos Választási Központba (BM Duna Palota, Budapest, V., Zrínyi u. 5.) belépőként is szolgál.

4. Az országos népszavazáson a nemzetközi sajtó képviselőjének magát e minőségében az Országos Választási Irodánál regisztráltatnia kell. A nemzetközi sajtó képviselőjét az Országos Választási Iroda - személyazonosságának, legitimitásának és újságírói jogosultságának hitelt érdemlő igazolása alapján - akkreditációs kártyával látja el. A nemzetközi sajtó képviselőjének tevékenysége gyakorlásakor akkreditációs kártyáját ki kell tűznie, vagy fel kell mutatnia. Az akkreditációs kártya egyben az Országos Választási Központba (BM Duna Palota, Budapest, V., Zrínyi u. 5.) belépőként is szolgál. Jelen intézkedésben nem említett kérdéskörökben a nemzetközi sajtó képviselőit ugyanazon jogosultságok illetik meg a választások vonatkozásában mint a nemzetközi választási megfigyelőket.

5. A szavazás napját megelőző időszakban a nemzetközi választási megfigyelő, illetve a nemzetközi sajtó képviselője ez irányú tevékenységének gyakorlása végett:
a) részt vehet a nemzetközi megfigyelők, illetve a nemzetközi sajtó részére tartott sajtótájékoztatókon;

b) igényt tarthat Magyarországgal, valamint a magyar választási jogszabályokkal kapcsolatos magyar- és idegen nyelvű tájékoztató anyagokra;

c) tanulmányozhatja az "internet"-en és más nyilvános elektronikus rendszereken található választási anyagokat;

d) előzetes egyeztetés alapján tájékozódhat a választási előkészületekről az Országos Választási Irodánál és a választási irodáknál.

6. A szavazás napján a külföldi választási megfigyelő:
a) bármely általa kiválasztott szavazókörben a helyszínen tanulmányozhatja a szavazás megkezdését és menetét, ezt a lehetőséget minden egyes szavazatszámláló bizottság köteles biztosítani;

b) megfigyelési szándékát a helyszínen a szavazatszámláló bizottság elnökének be kell jelentenie;

c) tájékoztatást kaphat a szavazással kapcsolatos minden közérdekű információról;

d) jelen lehet (megfigyelőként) a szavazatok megszámlálásánál és annak eredményéről szóbeli tájékoztatást kaphat;

e) az Országos Választási Központban figyelemmel kísérheti a választási részeredmények beérkezését, feldolgozását. Részt vehet sajtótájékoztatókon. Jogosult előzetes tájékoztató anyagokra. Figyelemmel kísérheti képernyőkön a választási eredmények alakulását;

7. A szavazás napját követően a nemzetközi választási megfigyelő, illetve a nemzetközi sajtó képviselője részt vehet az előzetes és végleges választási eredményt közlő tájékoztatón az Országos Választási Központban.

8. A nemzetközi választási megfigyelők tapasztalataikat jogosultak az Országos Választási Iroda által részükre szervezett sajtótájékoztatókon, a hazai és a külföldi sajtó képviselőinek adott interjúkban, illetőleg más formában közölni (pl.: választási megfigyelői tevékenységükről készített jelentésük egy példányát az Országos Választási Irodának történő) közölni.

9. A megyei (fővárosi) választási iroda vezetője a 3. pontnak megfelelően saját hatáskörben is fogadhat nemzetközi megfigyelőket illetékességi területén, amennyiben a meghívó fél az illetékességi területen működő önkormányzat, párt vagy társadalmi szervezet. Regisztráció céljából, illetve a választás lebonyolításáról készített tájékoztató anyagok az érintetthez történő utólagos eljuttatása végett az akkreditáció megtörténtéről a személyi adatok megküldésével az Országos Választási Irodát tájékoztatni kell. A Területi Választási Iroda által kibocsátott akkreditációs kártya önmagában nem jogosít fel az Országos Választási Központba való belépésre, illetve kizárólag az adott Területi Választási Iroda területén biztosít - az ezen intézkedésben meghatározott - jogosítványokat a megfigyelő számára. A Területi Választási Iroda vezetője felelős azért, hogy a nemzetközi megfigyelők és a nemzetközi sajtó képviselői részére minden helyben készített kiadványt rendelkezésre bocsássanak.

10. A Területi Választási Iroda vezetője illetékességi területén:
- gondoskodjon a Helyi Választási Iroda vezetők tájékoztatásáról és intézkedjen az Szavazatszámláló Bizottság elnökök megfelelő felkészítéséről.
- adjon tájékoztatást az Országos Választási Iroda vezetőjének a nemzetközi vendégek meghívásáról, a résztvevők számáról és az általuk megfogalmazott tapasztalatokról az országos népszavazás lebonyolításáról szóló jelentésben.


Budapest, 2003. március 20.


Rytkó Emília