Az Országos Választási Iroda vezetőjének
25/2002. (XII. 27.) intézkedése
 

A szavazókörök területi beosztásának felülvizsgálatáról, és az ezzel összefüggő adattovábbítások rendjéről 

Az Európai Unióhoz történő csatlakozás tárgyában kitűzésre kerülő ügydöntő országos népszavazásra a névjegyzék időbeni és jó minőségben való elkészítése érdekében a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 39. §-ának (2) bekezdése alapján az alábbi intézkedést adom ki. 

I.

A szavazókörök területi beosztásának elkészítése 

1. A BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal (a továbbiakban: BM KH), a Közigazgatási Hivatal, a területi választási iroda (a továbbiakban: TVI), és a helyi választási iroda (a továbbiakban: HVI) az intézkedésben foglaltak szerint elvégzi a szavazókörök felülvizsgálatát. 

2. Budapest és Pest megye kivételével, a 18 megyében: 

2.1. A Közigazgatási Hivatal a szavazókörök felülvizsgálata érdekében 2003. január 28-ig a 2003. január 24-i 516. számú karbantartási ciklust követő állapotból előállítja, majd haladéktalanul hálózaton és/vagy nyomtatott formában eljuttatja a HVI vezetőjének a 2002. évi önkormányzati választások alkalmával használt szavazóköri körzetállományt, kiegészítve az adott címen lakóhellyel - ennek hiányában tartózkodási hellyel - rendelkező nagykorú magyar állampolgárok számával, valamint a szavazókörök sorszámával, továbbá a szavazókör azonosítójával. 

A Közigazgatási Hivatal a szavazóköri körzetállomány megküldéséről tájékoztatja a TVI vezetőjét. 

2.2. A szavazóköri besorolást tartalmazó jegyzék szükség szerinti módosítását a HVI vezetője haladéktalanul elvégzi. Ezt követően az aláírt és lepecsételt jegyzéket legkésőbb 2003. február 4-ig ellenőrzés és jóváhagyás céljából meg kell küldeni a TVI vezetőjének.

A TVI vezetője haladéktalanul korrekcióra utasítja a HVI vezetőjét, ha a körzetesítés eredménye nem felel meg a szavazókörök kialakítása törvényi feltételeinek. 

A TVI vezetőjének jóváhagyása után a jegyzéket legkésőbb 2003. február 9-ig megküldi a Közigazgatási Hivatalnak. A Közigazgatási Hivatal a szükséges módosításokat haladéktalanul átvezeti a körzetállományban.

2.3. Ahol a HVI vezetőjének illetékességi területén helyi számítógépes személyiadat- és lakcímnyilvántartási rendszer működik ott a módosítás utáni aktuális körzetállományt - a TVI vezetőjének ellenőrzését és jóváhagyását követően - számítógépes adathordozón vagy hálózaton el kell juttatni a Közigazgatási Hivatalnak. Utóbbi esetben a Közigazgatási Hivatalban a módosítások átvezetése a megküldött állományból történik. 

2.4. A módosított körzetállományt hitelesítés céljából a Közigazgatási Hivatal legkésőbb 2003. február 19-ig visszaküldi a HVI vezetőjének. A HVI vezetője az aláírásával és pecsétjével hitelesített jegyzéket haladéktalanul, de legkésőbb 2003. február 24-ig visszajuttatja a Közigazgatási Hivatalnak. A Hivatal vezetője a hitelesítés megtörténtéről és az adatok továbbításáról tájékoztatja a TVI vezetőjét. 
Az aktuális körzetállományok elkészülte után azokat a Közigazgatási Hivatal haladéktalanul, de legkésőbb 2003. február 28-ig, hálózaton megküldi a BM KH-nak. 

3. Budapesten és Pest megyében: 

Az országgyűlési és helyhatósági választásokon kipróbált internetes elérésű körzetesítő rendszert kell alkalmazni. 

A BM KH 2003. január 27-ig az internetes hálózaton keresztül elérhetővé teszi a budapesti és Pest megyei körzetállományokat. Az elérési címet, valamint a listázáshoz és a karbantartáshoz szükséges jelszavakat a BM KH 2003. január 27-ig a TVI vezetőjének eljuttatja. 

Azon településeknél, ahol nincs internetes hálózat, ott a TVI vezetője jelöli ki azt az okmányirodát, ahol a rögzítést (körzetesítést) a HVI vezetőjének irányításával végzik majd. 

3.1. Az okmányirodát működtető HVI vezető feladata: 

3.1.1 Az okmányirodát működtető HVI vezető 2003. január 30-ig ellenőrzi, hogy a meglévő számítógépes környezetben, a kapott azonosítókkal az alkalmazás működőképes-e. 

3.1.2. Amennyiben szükséges helyben kinyomtatja a részletes körzet címállományt, majd ellenőrzi a körzetcímek besorolását, a létszám adatokat, szavazóhelyiségek címeinek helyességét. Amennyiben szükséges, intézkedik a települések (kerületek) körzetállományainak javításáról. 

A javítást követően 2003. január 30. - 2003. február 12. között ellenőrzi az adatállományt, majd intézkedik az összesített statisztikai adatok kinyomtatásáról, és ezt ellenőrzésre és jóváhagyásra megküldi a TVI vezetőjének. 

3.1.3. A TVI vezetőjének ellenőrzését és jóváhagyását követően 2003. január 30. - 2003. február 19. között lefuttatja a zárás menüpontot (véglegesen lezárja az adatállományt), majd kinyomtatja a hitelesítési jegyzőkönyvet, aláírja, lepecsételi és eljuttatja a TVI vezetőjéhez. 

3.2. TVI vezetőjének feladatai: 

3.2.1. A TVI vezetője 2003. január 28-ig megadja minden HVI vezetőnek a település (kerület) körzetállományához az elérési címeket és a karbantartási azonosítókat. 

Intézkedik a települések (kerületek) körzetállományainak kezdeti összesítő statisztikai listáinak kinyomtatásáról. A körzet statisztikák (létszám adatok, szavazóhelyiségek címei) helyességét ellenőrzi, illetve egyezteti a HVI vezetőivel. 

A módosítást nem igénylő településeknél engedélyezi a HVI vezetőknek, a körzetállományok lezárását és a hitelesítési jegyzőkönyvek nyomtatását. 

3.2.2. A TVI vezetője 2003. február 14-ig ellenőrzi a települések (kerületek) módosított körzetállományainak összesítő körzet statisztikáit, és engedélyezi a HVI vezetőknek, a körzetállományok lezárását és a hitelesítési jegyzőkönyvek nyomtatását. 

3.2.3. A HVI vezetőktől összegyűjtött hitelesített jegyzőkönyveket 2003. február 21-ig továbbítja a BM Központi Hivatalba. 

4. Az 1997. évi C. törvény 10. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a HVI vezetője a kinyomtatott körzetállományban megjelöli (egyben gondoskodik a számítógépes adatállományban történő átvezetéséről is) a kettő vagy több szavazókörrel rendelkező településen azt a szavazókört, ahol azok a választópolgárok szavaznak, akiknek lakcíme a lakcím-bejelentési jogszabályok értelmében csak az adott település megnevezését tartalmazza. 

Budapesten és Pest megyében, a hitelesítési jegyzőkönyvben kell megjelölni (egyben gondoskodni a számítógépes adatállományban történő átvezetéséről is) a kettő vagy több szavazókörrel rendelkező településen (kerületben) azt a szavazókört, ahol azok a választópolgárok szavaznak, akiknek lakcíme a lakcím-bejelentési jogszabályok értelmében csak az adott település megnevezését tartalmazza. 

II. 

A Területi Választási Iroda vezetőjének feladatai a névjegyzék előállítását megelőzően 

5. Az intézkedés továbbításáért, az abban foglaltak határidőre történő végrehajtásáért a TVI vezetője a felelős. 

6. A TVI vezetője a HVI vezetőtől kapott adatokat ellenőrzi. A megállapított összesített adatokat 2003. február 28-ig településenkénti részletezettségben megküldi az OVI vezetőjének írásban és elektronikusan a választási ügyviteli rendszer alkalmazásával. 

7. A TVI vezető a körzetállomány ellenőrzéséről, illetőleg a hitelesítés teljesítéséről (2.2. és a 3.2. pont) 2003. február 28-ig tájékoztatja az OVI vezetőjét (fax: 456-6519). 

8. Budapest és Pest megye kivételével valamennyi megye TVI vezetője a HVI vezetőkkel történő egyeztetés alapján összesíti, hogy a megyében mely települések készítik egyénileg a választói névjegyzéket - megjelölve a nyomtató típusát -, illetve mely települések készíttetik a Közigazgatási Hivatallal, valamint azt, hogy a települések kézi vagy gépi úton végzik (végeztetik) el az értesítők borítékolását. 
Az összesítés eredményéről - a névjegyzék, értesítő nyomtatványok mennyiségének megállapítása és zökkenőmentes szállítása érdekében - a Közigazgatási Hivatallal történt egyeztetést követően 2003. február 28-ig tájékoztatja az OVI vezetőjét. (fax: 456-6519). 

Rytkó Emília sk.