7/2003. (III. 14.) BM rendelet

Mellékletek (pdf)

a 2003. április 12-én megtartásra kerülő európai uniós népszavazás költségeinek normatíváiról, tételeiről, elszámolási és belső ellenőrzési rendjéről

 

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 153. §-a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a 2003. április 12-én megtartásra kerülő népszavazás (a továbbiakban: népszavazás) költségeinek normatíváiról, tételeiről, elszámolási és belső ellenőrzési rendjéről a következőket rendelem el:

Általános rendelkezések

1. §
(1) Az Országos Választási Iroda (a továbbiakban: OVI) vezetője
a) felelős a népszavazás előkészítés, szervezés és lebonyolítás pénzügyi feltételeinek feladatokhoz kötött meghatározásáért, a pénzeszközök célhoz kötött felhasználásáért és ellenőrzéséért;
b) gyakorolja a népszavazás pénzeszközei feletti kötelezettségvállalásokkal kapcsolatos előzetes egyetértési jogát.

(2) A területi választási iroda (a továbbiakban: TVI) és a helyi választási iroda (a továbbiakban: HVI) vezetője illetékességi területén belül
a) felelős a népszavazás előkészítés, szervezés és lebonyolítás pénzügyi feltételeinek feladatokhoz kötött meghatározásáért, a pénzeszközök célhoz kötött felhasználásáért és ellenőrzéséért;
b) gyakorolja a népszavazás pénzeszközei feletti kötelezettségvállalási és utalványozási jogot, valamint felhatalmazást ad az ellenjegyzési jog gyakorlására;
c) felelős a népszavazás pénzügyi tervezéséért, lebonyolításáért, elszámolásáért;
d) gondoskodik a népszavazás céljára szolgáló pénzeszközöknek a számvitelén belüli elkülönített kezeléséről.

(3) A HVI-k, az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodák (a továbbiakban: OEVI) vezetőinek személyi juttatásaira vonatkozóan meghatározott feladatokat a TVI vezetője látja el.

(4) A BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal (a továbbiakban: BM KÖNYVH) vezetője
a) felelős a népszavazás pénzügyi tervezéséért, lebonyolításáért, elszámolásáért;
b) gondoskodik a népszavazás céljára szolgáló pénzeszközöknek a BM KÖNYVH számvitelén belüli elkülönített kezeléséről;
c) gyakorolja a népszavazás pénzeszközei feletti, a hatáskörébe tartozó kötelezettségvállalási és utalványozási jogot, az (1) bekezdés b) pontjával összhangban.

(5) A népszavazás céljára biztosított pénzeszközöket az (1)-(5) bekezdés hatálya alá nem tartozó szervezeteknek is számvitelileg elkülönítetten kell kezelniük.

2. § 
(1) A népszavazások helyi és területi feladatai előkészítésének és lebonyolításának pénzügyi fedezetéül az e rendelet 1. számú mellékleteként csatolt költségterv szerint, a 2. és 3. számú mellékletekben felsorolt tételek, normatívák alapján megállapított költségvetési fedezet szolgál.

(2) A pénzügyi fedezet számításánál az adatokat a központi személyi adat- és lakcímnyilvántartásból a népszavazás évének január 1-jei állapota szerinti adatállománya alapján kell figyelembe venni.

A pénzügyi fedezet biztosítása

3. § 
(1) A BM KÖNYVH vezetője az OVI vezetőjével egyetértésben, az Országgyűlés által, a népszavazások lebonyolítására biztosított előirányzat felhasználására, az e rendelet 2. és 3. számú mellékletében meghatározott normatívák figyelembevételével pénzügyi tervet készít.

(2) A BM KÖNYVH vezetője a rendelet 2. és 3. számú mellékletében meghatározott normatívák alapján a népszavazásokhoz előleget folyósít
a) a TVI vezetője részére a területi választási bizottság (a továbbiakban: TVB) és a TVI működési kiadásaira, amely nem tartalmazza a TVI-k vezetőinek díjazását;
b) a TVI-k vezetőin keresztül a HVI-k részére a települést megillető normatív összegek erejéig, továbbá az OEVI-k költségeinek fedezetére;
c) a közigazgatási hivatalok működési kiadásaira, amely nem tartalmazza a közigazgatási hivatalok vezetőinek díjazását.

(3) A támogatást működési célú pénzeszköz átadás-átvételként kell kezelni.

(4) A BM KÖNYVH vezetője a szavazás napját megelőző 20. munkanapig átutalja
a) a (2) bekezdés a) pontjában meghatározott támogatást a fővárosi, megyei közgyűlés hivatalának bankszámlájára;
b) a (2) bekezdés b) pontjában meghatározott támogatást a közigazgatási hivatalok Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzat-felhasználási keretszámláira.

4. § 
A TVI vezetője a szavazás napját megelőző 15. munkanapig átutalja a rendelet 3. §-a (2) bekezdésének b) pontja alapján megállapított támogatást az illetékes települési önkormányzatok polgármesteri hivatalai, valamint körjegyzőség esetén a körjegyzőség bankszámlájára.

A pénzeszközök felhasználási módja

5. § 
(1) A BM KÖNYVH vezetője, az OVI vezetőjének egyetértésével gondoskodik a központi feladatok végrehajtására biztosított források felhasználásáról a jóváhagyott pénzügyi terv előirányzatain belül.

(2) A népszavazás helyi és területi pénzeszközeinek felhasználása a következők szerint történik:
a) a feladat végrehajtásához biztosított pénzeszközöket (személyi juttatások, a munkaadókat terhelő járulékok és a dologi kiadások) az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendeletben meghatározottak figyelembevételével kell felhasználni, azonban személyi kiadásra legalább a rendelet 2. és 3. számú melléklete szerinti feladatok tekintetében az ott megállapított normatívákat kell biztosítani;
b) többletköltséget a szavazókörök számának vagy a szavazatszámláló bizottságba bevont póttagok számának növekedése, valamint a Ve. 21. §-ának (4) bekezdése szerinti kiadások mértékéig lehet igényelni; megismételt szavazás esetén a rendelet 3. számú melléklete szerinti normatívák és értékek összege igényelhető;
c) feladatelmaradás (pl. a szavazókörök számának csökkenése) esetén az erre a feladatra biztosított, a normatívák szerint számolt támogatást, illetve annak maradványát vissza kell utalni. Amennyiben az elmaradt feladattal összefüggésben, annak ismertté válása előtt indokolt kifizetés vagy kötelezettségvállalás történt, annak az elszámolásban való érvényesítését a TVI vezetője, az OVI vezetőjének előzetes értesítése mellett engedélyezheti. Amennyiben az OVI vezetője kifogást emel, döntéséről 3 munkanapon belül értesíti a TVI vezetőjét.

(3) A TVI vezetője a feladat típusú elszámolás elfogadásával egy időben dönt a HVI-k és az OEVI-k vezetői részére kifizethető pénzösszegről, és intézkedik a díjazások kifizetéséről.

(4) A belügyminiszter dönt az OVI vezetője és tagjai, a TVI vezetők, a közigazgatási hivatalok vezetői, valamint a központi személyi adat- és lakcímnyilvántartást végző szerv vezetője díjáról.

Az elszámolás módja

6. § 
(1) A költségvetési szerv a pénzeszközök felhasználásáról feladatonként (népszavazásonként) számol el, és a tényleges pénzforgalomról (bevétel, kiadás) főkönyvében a népszavazási feladatokkal kapcsolatos szakfeladaton nyilvántartást vezet.

(2) A feladat típusú elszámolást a rendelet 3. számú mellékletének 1. és 2. függeléke szerint kell elkészíteni. A költségvetési szervet megillető pénzügyi fedezet összegét a népszavazás tényadatai alapján kell megállapítani.

(3) A BM KÖNYVH az éves költségvetésében biztosított előirányzatról a költségvetés alapján gazdálkodó szervek beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeiről szóló, többször módosított 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet szerinti határidőben és módon számol el a népszavazásokkal kapcsolatos szakfeladaton.

A feladat típusú elszámolás lebonyolítása

7. § 
(1) A HVI vezetője feladat típusú elszámolást készít. A feladat típusú elszámolást, a pénzügyi elszámolást segítő program által előállított és a rendelet 3. számú mellékletének 1. függeléke szerinti adattartalmú munkalapon teljesíti a TVI vezetője részére. Az okmányiroda székhely HVI (a továbbiakban: OiHVI) vezetője az elszámolási kötelezettségét a pénzügyi elszámolást segítő program igénybevételével teljesíti a TVI vezetője részére.

(2) A közigazgatási hivatal vezetője, a pénzügyi elszámolást segítő program igénybevételével, elszámolást készít - a rendelet 3. számú mellékletének 2. függeléke szerinti adattartalommal - a rendelkezésre bocsátott támogatásról a BM KÖNYVH vezetőjének.

(3) A TVI vezetője
a) elszámolást készít - a rendelet 3. számú mellékletének 2. függeléke szerinti adattartalommal - a TVI részére biztosított pénzügyi fedezetről;
b) összesítő elszámolást készít - a rendelet 3. számú mellékletének 3. függeléke szerinti adattartalommal - a rendelet 3. §-a szerint biztosított pénzeszközökről;
c) dönt a rendelet 5. §-a (2) bekezdésének b) és c) pontjában biztosított többletköltség, illetve visszatérítés érvényesítése kérdésében és összegében.

(4) A TVI vezetője a (3) bekezdés a) és b) pontja szerinti elszámolási kötelezettségét - a pénzügyi elszámolást segítő program igénybevételével - teljesíti a BM KÖNYVH vezetője részére.

(5) A BM KÖNYVH vezetője az elszámolást a rendelet 3. számú mellékletének 4. függeléke szerinti adattartalommal teljesíti, melyet az OVI vezetőjének megküld. Az OVI vezetője az elszámolást köteles haladéktalanul a belügyminiszterhez felterjeszteni.

A feladat típusú elszámolás határideje

8. § 
(1) A HVI vezetője a rendelet 7. §-ának (1) bekezdése szerinti, valamint a közigazgatási hivatal vezetője a rendelet 7. §-ának (2) bekezdése szerinti elszámolást a népszavazás napját követő 10 naptári napon belül, a TVI vezetője a rendelet 7. §-ának (3) bekezdése szerinti elszámolást a népszavazás napját követő 30 naptári napon belül köteles teljesíteni.

(2) A BM KÖNYVH vezetője a kiadási terv végrehajtásáról szóló elszámolást a népszavazás napját követő 60 naptári napon belül adja át az OVI vezetőjének.

Záró rendelkezések

9. § 
(1) Az OVI vezetője a TVI, a TVI vezetője az OEVI és a HVI pénzügyi ellenőrzését a rendelet 8. §-ában számára meghatározott elszámolási határidőig köteles elvégezni.

(2) Az OVI vezetője az (1) bekezdésben meghatározott feladatait a BM KÖNYVH útján látja el.

(3) A BM KÖNYVH a gazdálkodási szabályzatában foglaltak szerint végzi el a rendelet 1. számú mellékletében felsorolt, 2. és 3. számú mellékletében nem szereplő központi feladatokhoz kapcsolódó megrendeléseket és pénzügyi elszámolásokat.

(4) A HVI és a TVI vezetője a népszavazások pénzügyi kiadásainak elszámolására és utóellenőrzésére a választási iroda tagjának ad megbízást.

10. § 
(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet 2003. december 31-én hatályát veszti.1. számú melléklet a 7/2003. (III. 14.) BM rendelethez

 

Mellkéletek (pdf)