Mellékletek 

11/2003. (III. 24.) BM rendelet

a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény végrehajtásáról az országos népszavazáson és az országos népi kezdeményezésen 34/2002. (XII. 23.) BM rendelet módosításáról

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 153. §-a (1) bekezdésének a) és c)-f) pontjaiban foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. §

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény végrehajtásáról az országos népszavazáson és az országos népi kezdeményezésen 34/2002. (XII. 23.) BM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. számú melléklete a következő szöveggel egészül ki:

„A választójogosultság nyilvántartásával összefüggő feladatok

1. A HVI vezetője fővárosi kerületen, illetve településen belül (a továbbiakban együtt: település) szavazókörönként elkészíti vagy elkészítteti a névjegyzéket, valamint az értesítőket.

2. A BM KH központilag gondoskodik a névjegyzék - és értesítő - alnyomatok elkészíttetéséről.

I.

A névjegyzék elkészítése

3. A névjegyzék elkészítéséhez a BM KH a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok jegyzékét a fővárosi kerületek és a Pest megyei települések számára közvetlenül a többi település számára a közigazgatási hivatal útján adja át. A HVI a jegyzék számítógépes átadását is igényelheti.

4. A HVI vezetője a névjegyzéket a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, valamint a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok adatait felhasználva, 2 példányban (egyiket a személyi azonosító feltüntetésével a másikat anélkül) készíti vagy készítteti el. Az esetleges további munkapéldányok saját költség terhére készíthetők el.

5. Azon HVI-k számára, amelyek a névjegyzéket a közigazgatási hivatallal készíttetik, a közigazgatási hivatal legkésőbb a névjegyzék átadásával egy időben rendelkezésre bocsátja a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok jegyzékét. 

6. A HVI vezetője zárt borítékban küldi meg a választópolgároknak a névjegyzékbe-vételükről szóló értesítőt.

II.

A névjegyzék vezetése a szavazás napjáig


7. A névjegyzéket a HVI vezetője a szavazást megelőző nap 16 óráig a 10. pontban leírtak szerint, manuálisan vezeti tovább, a BM KH által rendelkezésére bocsátott változási segédlista felhasználásával.

8. A HVI vezetője a választójogosultság BM KH-nál történt ellenőrzését követően felveszi a névjegyzékre - az egynél több szavazókörrel rendelkező települések esetén az általa kijelölt szavazókörbe - azokat a választópolgárokat, akiknek lakcíme a lakcímbejelentésre vonatkozó jogszabály értelmében csak az adott település megnevezését tartalmazza.

9. A HVI vezetője az okmányirodának továbbított adatváltozásokon kívül az érintett polgár lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt értesíti a nála lakóhellyel - ennek hiányában tartózkodási hellyel - nem rendelkező polgár elhalálozásáról, kiskorú házasságkötéséről, nagykorú névváltoztatásáról. Továbbá értesítést küld az érintett polgár volt lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőnek a hozzá új lakóhely - ennek hiányában új tartózkodási hely - létesítése miatt bejelentkező polgárról. A HVI vezetője a tartózkodási hely szerint illetékes jegyzőt értesíti, ha a nála lakóhelyet bejelentő polgár a bejelentkezéskor csak tartózkodási hellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy azt egyidejűleg megszünteti-e vagy sem.

10. A névjegyzék továbbvezetése:
- A HVI vezetője a hozzá a BM KH-tól, illetve más HVI vezetőjétől érkezett, a személyi adatokban és lakcímekben bekövetkezett változásokról, valamint a választójoggal nem rendelkező polgárok adataiban bekövetkezett változásokról kapott értesítések alapján a névjegyzék mindkét példányát továbbvezeti:

= felveszi a névjegyzékre - a választójogosultság ellenőrzését követően - az illetékességi területén lakóhelyet létesített, az időközben magyar állampolgárság megszerzése (függetlenül attól, hogy rendelkezik-e már a polgár személyi azonosítóval) vagy házasságkötés révén választójogosulttá vált, valamint a választójogát időközben visszanyert polgárt;
= törli a névjegyzékről az illetékességi területén lakóhelyét megszüntető választópolgárt, az időközben elhalálozott, magyar állampolgárságát vagy választójogát elvesztő polgárt;
= átvezeti az illetékességi területén lakóhellyel rendelkező polgárok tekintetében a név- és a településen belüli lakcímváltozásokat.

- A HVI vezetője - kérelemre - az igazolás alapján felveszi az igazolással szavazni kívánó polgárt a névjegyzékre, valamint az igazolás alapján névjegyzékre vett választó polgárok jegyzékébe. Törli a választópolgárt a névjegyzékről, ha igazolást ad ki. Egyidejűleg feltünteti a névjegyzéken annak a településnek a nevét ahol a választópolgár az igazolással szavazni kíván, és felveszi őt az igazolás kiadása miatt a névjegyzékből törölt választópolgárok jegyzékére.

- A polgár által benyújtott kifogásnak helyt adó jegyzői vagy bírósági döntés alapján - a döntésnek megfelelően - az érintettet a névjegyzékre felveszi, abból adatait törli, vagy abban adatait helyesbíti. Az előzőeknek megfelelően jár el a HVI vezetője abban az esetben is, ha a hibát a névjegyzék ellenőrzése közben észlelte. A felvételről, helyesbítésről, törlésről a választópolgárnak értesítést kell küldeni.

- A HVI vezetője a szavazást megelőző nap 16 óra után a névjegyzéket az utolsó sorszám után következő sor áthúzásával lezárja, felvezeti rá a zárásig töröltek és felvettek, valamint a névjegyzéken a záráskor szereplő választópolgárok számát, továbbá aláírásával és pecsétjével hitelesíti.

Ezt követően a HVI vezetője
a) 1 példányban kitölti a "Zárólap"-ot és faxon haladéktalanul az OEVI-be vagy az ennek feladatát ellátó okmányirodába továbbítja adatrögzítésre. Az eredeti bizonylat nála marad;
b) kitölti az "Összesítő lap" fejrészét, valamint 1-2-3. oszlopait és hat példányban lemásolja a napközbeni jelentés megküldéséhez.

11. A HVI vezetője a lezárt és hitelesített névjegyzéket az SZSZB elnökének adja át.

III.

A névjegyzék vezetése a szavazás napján

12. A névjegyzéket az SZSZB mellett működő jegyzőkönyvvezető vezeti tovább.

13. A jegyzőkönyvvezető az SZSZB döntése alapján
- felveszi a névjegyzékre azokat a polgárokat, akik azt igazolás alapján, illetve arra hivatkozva kérik, hogy lakóhelyük - ennek hiányában tartózkodási helyük - a szavazókör területén van. 

14. Az a választópolgár, aki arra hivatkozik, hogy lakóhelye - ennek hiányában tartózkodási helye - a szavazókör területén van, akkor vehető fel a névjegyzékre, ha személyazonosságát és lakcímét:
a) lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal;
b) személyazonosító igazolvánnyal, vagy útlevéllel, vagy 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedéllyel vagy sorkatona esetén katonai igazolvánnyal és a személyi azonosítót és a lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal (a továbbiakban: lakcímigazolvány) igazolja feltéve, hogy a névjegyzékből korábban nem törölték és a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartásában nem szerepel.

15. Az igazolás és a 14. pont szerinti igazolványok egyidejű bemutatását követően kell felvenni a névjegyzékre azt a választópolgárt, aki a lakóhelyétől távol történő szavazásra igazolással rendelkezik (egyidejűleg az igazolást el kell venni és a választópolgárt az igazolással szavazók jegyzékére is fel kell venni).

16. A szavazás befejezését követően a jegyzőkönyvvezető a névjegyzéket a 10. pontban írt módon lezárja.

17. Az igazolás alapján a névjegyzékből törölt választópolgárok jegyzékén (T), valamint az igazolás alapján a névjegyzékbe felvett választópolgárok jegyzékén (F) szereplő adatokat az OEVI vagy a feladatait ellátó okmányiroda a szavazás napjáig folyamatosan feldolgozza. A még fel nem dolgozott jegyzékeket a szavazást követően a szavazóköri jegyzőkönyvekkel együtt az OEVI-hez vagy a feladatait ellátó okmányirodához kell továbbítani feldolgozás céljából.

IV.

A választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok jegyzékének vezetése

18. A választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartásában bekövetkezett változásokat tartalmazó megyei, fővárosi bontású állományokat a BM KH a szavazást megelőző 5. napon hálózaton továbbítja a közigazgatási hivatalok részére, amelyek haladéktalanul elkészítik és a szavazást megelőző harmadik napig a HVI-k részére átadják a változásjegyzékeket.

19. A HVI vezetője a 3. pont vagy 5. pont szerinti jegyzéket a közigazgatási hivataltól kapott változásjegyzék segítségével felülvizsgálja, majd a szükséges korrekciókat az alábbiak szerint végzi el:
- törli a jegyzékből azokat, akik választójogukat visszanyerték, és egyidejűleg felveszi őket a névjegyzék soron következő sorszáma alá;
- felveszi a jegyzékbe azokat, akik választójogukat elveszítették, és egyidejűleg a névjegyzék megfelelő sorszámánál törli őket;
- ha a választójogát elveszített polgárnak ezt megelőzően a lakóhelyétől távol történő szavazás miatt igazolást adott ki, értesíti az illetékes jegyzőt a polgár választójogának elvesztéséről."

2.§

(1) Az R. 2. számú mellékletének 5.1. pontja a következő bekezdéssel egészül ki:
"A 2003. április 12-én megtartásra kerülő országos népszavazás során a szavazókörök a 19.15-19.30 közötti időintervallumban is szolgáltatnak adatot a HVI részére. Ezen a népszavazáson adatszolgáltatásra az 1/a. minta szerinti "Számlálólap" szolgál."

(2) Az R. 2. számú mellékletének 6. pontja a következő harmadik bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi harmadik bekezdés a negyedik bekezdésre változik:
"A 2003. április 12-én megtartásra kerülő országos népszavazás során a HVI 19.30-19.45-kor is jelenti az "Összesítő lap" adatait az OEVI részére."

(3) Az R. 2. számú mellékletének 7.2. pontja a következő bekezdéssel egészül ki:
"A 2003. április 12-én megtartásra kerülő országos népszavazás során a jelentések feldolgozása és továbbítása a következő időpontban is megtörténik: 19.45-20.00."

(4) Az R. 2. számú melléklete az ezen rendelet 1. számú mellékletét képező mintákkal egészül ki.

3. §

(1) Az R. 3. számú mellékletének 7.1. pontja a következő bekezdéssel egészül ki:
"A 2003. április 12-én megtartásra kerülő országos népszavazás során az OEVI a szavazás napján 21.00 órától működteti az országos számítógépes szavazatösszesítő rendszert (melynek része az előzetes eredmény megállapítására szolgáló szavazatösszesítő rendszer), fogadja és feldolgozza a HVI-ktől beérkező szavazóköri adatlapokat, illetve azok adatait."

(2) Az R. 3. számú melléklete az ezen rendelet 2. számú mellékletét képező 1/a. mintával egészül ki.

(3) Az R. 3. számú mellékletének 2. mintája helyébe e rendelet 2. számú mellékletét képező 2/a. minta lép.

4. §

Az R. 4. számú melléklete az ezen rendelet 3. számú mellékletét képező 1/a és 2/a mintákkal egészül ki.

5. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet 2. §-a, 3. §-a és 4. §-a a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz való csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatályba lépésének napján hatályát veszti.

Dr. Lamperth Mónika
   
belügyminiszter