Választási információk vakok és gyengénlátók számára


Főoldal / OVB / Határozatok

Az Országos Választási Bizottság
90/2004. (VI. 17.) határozata 

Az Országos Választási Bizottság a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 34. § (2) bekezdésében megállapított hatáskörében eljárva a Fidesz – MPSZ Heves megyei 3. sz. választókerületi tanács képviseletében eljáró T. Gy.-né dr. T. Zs. kifogása tárgyában meghozta a következő 

határozatot: 

Az Országos Választási Bizottság a kifogást elutasítja, és a Heves Megyei Területi Választási Bizottság 6/2004. (VI. 13.) TVB sz. határozatát helybenhagyja. 

A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül a Legfelsőbb Bírósághoz címzett kifogást lehet az Országos Választási Bizottságnál benyújtani. A kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2004. június 20-án 16.00 óráig megérkezzen. A bírósági eljárásban a jogi képviselet kötelező. 

Indokolás 

I. 

A beadványozó 2004. június 13-án panaszt tett, melyben előadta, hogy Gyöngyössolymos Község Polgármesteri Hivatal Jegyzője a panasztétel napján a Fidesz szabályosan, közterületre kihelyezett azon plakátjait, melyek a szavazóköröktől számított 200-300 méteren belül voltak, valamennyit kivétel nélkül eltávolíttatta. Az eltávolíttatást arra hivatkozással rendelte el, hogy álláspontja szerint túl közel voltak a szavazókörökhöz ezek a plakátok, továbbá azokat már a kampánycsend időszakában helyezték ki, s így joga volt letépettetni. A plakátokat a beadványozó szerint a jegyző utasítására köztisztviselők távolították el, ezért kérte Gyöngyössolymos jegyzőjének elmarasztalását a kampánycsend megsértése miatt.

A Heves Megyei Területi Választási Bizottság 6/2004. (VI. 13.) TVB sz. határozatában rögzítette, hogy a Gyöngyössolymos 2. és 3. sz. szavazóköreinek szavazatszámláló bizottságai által felvett jegyzőkönyvek, valamint a gyöngyösi rendőrkapitányság jelentése szerint a 3. sz. szavazatszámláló bizottság két tagja megállapította, hogy a szavazás megkezdése után a szavazókör közelében több választási plakát került kihelyezésre. A bizottság eljáró tagjai a kihelyezett plakátokat begyűjtötték. A szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvei alapján a TVB megállapította, hogy a plakátok eltávolítása ügyében nem a helyi választási iroda intézkedett, ezért a Fidesz panaszát elutasította.

A beadványozó 2004. június 17-én kifogást emelt a TVB fenti határozata ellen, melyben kérelmezte, hogy az Országos Választási Bizottság változtassa meg a TVB határozatát akként, hogy állapítsa meg Gyöngyössolymos jegyzőjének kampánycsend sértését azzal, hogy a választás napján köztisztviselőket, illetve szavazóköri pártdelegáltakat arra utasított, hogy választási plakátokat leszaggassanak. Kérte továbbá, hogy az OVB állapítsa meg, hogy a jegyző hatáskörét túllépte, ezért tegyen eleget feljelentési kötelezettségének. A kifogás szerint ésszerűtlen és okszerűtlen, hogy a szavazatszámláló bizottság tagjai állítólag ellenőrzik a szavazókör környékén elhelyezett plakátokat. A beadványozó szerint a szavazókörök környékén más pártokat reklámozó plakátok is ki voltak helyezve, amelyeket az általuk bejelentett tanúk igazolni tudtak volna, ha a TVB hajlandó lett volna őket meghallgatni – ezért a kifogástevő a TVB egyoldalú eljárását sérelmezi. Ugyanakkor a beadványozó szerint a jegyző hatáskörét túllépve, állampolgári bejelentést követően utasította intézkedésre a szavazatszámláló bizottsági tagokat, akik a beadványozó szerint a Munkáspárt és az MSZP delegált tagjai voltak. 

Az Országos Választási Bizottság megállapította, hogy a Heves Megyei Területi Választási Bizottság eljárása során megfelelően feltárta a panaszolt kampánycsend-sértés körülményeit, ezért a 6/2004. (VI. 13.) sz. TVB határozatban foglalt helyes indokok alapján a rendelkező részben foglaltak szerint határozott.

II.

A határozat a Ve. 78. § (1) bekezdésén, a jogorvoslatról való tájékoztatás a Ve. 77. §-án, 78. § (2), valamint 80. §-án- alapul. 

Budapest, 2004. június 17. 


Dr. Ficzere Lajos
az Országos Választási Bizottság 
elnöke


Vissza a főoldalra