Választási információk vakok és gyengénlátók számára


Főoldal / OVB / Határozatok

Az Országos Választási Bizottság
15/2004. (4. 9.) határozata

Az Országos Választási Bizottság a választási eljárásról szóló 1997. évi 100. törvény (a továbbiakban: Ve.) 34. § (2) bekezdésében megállapított hatáskörében eljárva Dr. Cs. E. panasza tárgyában meghozta a következő

határozatot:

Az Országos Választási Bizottság a panaszt hatáskör hiányában elutasítja.

A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül a Legfelsőbb Bírósághoz címzett kifogást lehet az Országos Választási Bizottságnál benyújtani. A kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2004. április 11én 16.00 óráig megérkezzen. A bírósági eljárásban a jogi képviselet kötelező.

Indokolás

1.

Dr. Cs. E. 2004. április 7én panaszt nyújtott be, amelyben az Országos Választási Bizottságtól Dr. Sz. J. és Dr. Sz. J.né, Budapest VIII. kerületi ruszin kisebbségi önkormányzati képviselők felfüggesztését kérte, a Dr. Sz. J. ellen folyó büntető eljárás jogerős befejezéséig. 

A beadványozó a választási törvények megsértésére nem hivatkozott. A Ve. 77. § (1) bekezdése alapján panaszt a választási törvények megsértésére hivatkozva a a jelölt, a jelölő szervezet és az érintett választópolgár, illetőleg jogi személy nyújthat be.

Az Országos Választási Bizottság megállapította továbbá, hogy a hatásköri jogosítványait szabályozó Ve. 34. § (2) bekezdésében foglaltak alapján nincs hatásköre a kisebbségi önkormányzatok, illetve azok tagjai tevékenységének törvényességi felügyeletére. A fenti indokok alapján az Országos Választási Bizottság a rendelkező részben foglaltak szerint határozott.

2.

A határozat a Ve. 34. § (2) bekezdésén, a Ve. 77. §án, 78. § (2) bekezdésén, valamint 80. §-án alapul.

Budapest, 2004. április 9.

Dr. Ficzere Lajos
az Országos Választási Bizottság
elnöke


Vissza a főoldalra