Választási információk vakok és gyengénlátók számára


Főoldal / Jog / Belügyminiszteri rendeletek

A belügyminiszter 
17/2004. (VI. 1.) BM
rendelete

a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény végrehajtásáról
az Európai Parlament tagjainak 2004. évi választásán című 6/2004. (II. 24.) BM rendelet módosításáról

 

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 153. §-a (1) bekezdésének a) és c)–f) pontjaiban foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. § A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény végrehajtásáról az Európai Parlament tagjainak 2004. évi választásán rendelkező 6/2004. (II. 24.) BM rendelet (a továbbiakban: R.) 7. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

            "(2) A KÜVI vezetője gondoskodik a megfelelő szavazóhelyiség és a szavazáshoz szükséges egyéb technikai feltételek biztosításáról, a szavazólapok és az egyéb választási iratok biztonságos őrzéséről."

2. § Az R. 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

            "8. § A KÜVI

a)    szabályszerűen berendezi a szavazóhelyiséget (pl.: szavazófülkék rendeltetésszerű elhelyezése, stb.);

b)    ellátja a szavazással kapcsolatos szavazatszámláló bizottsági feladatokat;

c)    gondoskodik a külképviseleti névjegyzék kezeléséről és a visszautasítottak jegyzéke vezetéséről;

d)    a szavazás közben történt rendkívüli eseményről kiállított jegyzőkönyvet telefaxon továbbítja az OVI-hoz;

e)    kiállítja az urna lezárásának időpontjáról szóló jegyzőkönyvet, annak 1. példányát, a névjegyzéket, a visszautasítottak jegyzékét, a rontott szavazólapokat (külön lezárt borítékban), valamint a rendkívüli eseményekről kiállított jegyzőkönyveket bedobja az urnába, és az urnát lezárja úgy, hogy ne lehessen abba szavazólapot elhelyezni vagy abból szavazólapot eltávolítani;

f)     az urna lezárásának időpontjáról szóló jegyzőkönyv 2. példányát faxon továbbítja az OVI-hoz."

3. § Az R. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"9. § A KÜVI gondoskodik a lezárt urna, az urna lezárásának időpontjáról szóló jegyzőkönyv 2. példánya, a bélyegző és az egyéb választási iratok (a fel nem használt szavazólapok kivételével) OVI-hoz szállításáról. A szavazást követő 90. napot követő munkanapon megsemmisíti a fel nem használt szavazólapokat és az urna lezárásának időpontjáról szóló jegyzőkönyv 3. példányát."

4. § Az R. 20. §-ának a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az OVI]

"a) a szavazóköri jegyzőkönyveket a szavazást követő második napon 16.00 óráig átveszi, és elvégzi az OVI vezetője által előírt adatfeldolgozási feladatokat;"

5. § Az R. 1. mellékletének 24. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"24. Az OVI a külképviseleti névjegyzékbe vett személyek választójogát ellenőrzi, a külképviseleti névjegyzékek adatait külképviseletenkénti bontásban csoportosítja, kinyomtatja, a kiutazást megelőzően hitelesíti és átadja a KÜVI tagjának. A külképviseleti választási iroda a külképviseleti névjegyzéket nem módosíthatja, a VI. és VII. fejezet rendelkezéseit a külképviseleti névjegyzékre nem kell alkalmazni."

6. § (1) Az R. 5. mellékletének 1.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"1.1. Valamennyi szavazóköri jegyzőkönyvet, valamint a külképviseleti szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyvet számítógéppel fel kell dolgozni. Számítógépes adatfeldolgozásra a jegyzőkönyvek 2. példánya szolgál."

(2) Az R. 5. mellékletének 19. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"19. Elvégzi az Országos Választási Bizottság által a külképviseleti szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyv számítógépes feldolgozását."

7. § (1) Az R. 5. mellékletének 1. mintája helyébe az e rendelet 1. számú melléklete szerinti 1/a. számú  minta lép.

(2) Az R. 5. melléklete az e rendelet 2. számú melléklete szerinti 1/b. számú  mintával egészül ki.

(3) Az R. 6. melléklete helyébe az e rendelet 3. számú melléklete szerinti melléklet lép.

(4) Az R. 6. melléklete az e rendelet 4. számú melléklete szerinti 10. számú mintával egészül ki.

8. § Az Országos Választási Iroda a külképviseleti szavazatszámláló bizottság tagjának javasolt (vagy jelentkezett) választópolgárok "NY" adatlapjait a rendelet hatálybalépését követő 15 napon belül az érintett választópolgárok részére visszaküldi, a választópolgárok személyes adatait tartalmazó egyéb iratokat megsemmisíti.

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, és 2004. december 31-én hatályát veszti.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti

a)        az R.3. §-a (2) bekezdésének f) pontja, 7. §-a (1) bekezdésének c) és d) pontja, 18. §-ának h), l), m) és t) pontja, 19. §-a (1) bekezdésének c) pontja,

b)        az R. 1. számú mellékletének 23. pontja, 2. számú mellékletének 10. és 11. mintája, 4. számú mellékletének 1.2. pontja és 9.1. pontja, 5. számú melléklete 2. pontjának utolsó mondata, 8. pontja, 12. pontja, 16. pontjából az "és a külképviseleti szavazás eredményét tartalmazó adatok" szövegrész, 17. pontjából a " ,valamint a külképviseleti szavazás eredményét tartalmazó jegyzőkönyvek 1. és 2. példányait, a szavazást követő 3. nap eltelte után 3. példányait is" szövegrész, továbbá 6. számú mellékletének 2. mintája, 3/b. mintája, 5. mintája,

c)         a 2004. június 13. napjára kitűzött Európai Parlament tagjai választása eljárási határidőinek és határnapjainak megállapításáról szóló 8/2004. (III. 18.) BM rendelet
1. §-ának (8) és (9) bekezdése, 2. §-ának (1)-(4) bekezdése, valamint 6. §-ának (2) bekezdése.

 

 

Pál Tibor

belügyminisztériumi politikai államtitkár


Vissza a főoldalra