Választási információk vakok és gyengénlátók számára

Főoldal / Jog / Az Országos Választási Iroda vezetőjének intézkedései

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI IRODA VEZETŐJÉNEK

4/2004. (03.18.) SZÁMÚ INTÉZKEDÉSE

a 2004. június 13. napjára kitűzött az Európai Parlament tagjainak választásához szükséges névjegyzék, értesítő és ajánlószelvények elkészítésének technikai lebonyolításához

 A 2004. június 13. napjára kitűzött az Európai Parlament tagjainak választásához szükséges névjegyzék, értesítő szelvények, valamint a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok jegyzéke (a továbbiakban: választói nyilvántartás) elkészítésének ütemezésére, illetőleg az értesítő és ajánló szelvények kézbesítésére az alábbi intézkedést hozom:

1.

  1. A személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatbázisának on-line (folyamatos) karbantartására figyelemmel a 2004. március 19-én 14:00 órás okmányirodai zárást kell a választói névjegyzék készítés eszmei időpontjának tekinteni. A BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal (a továbbiakban: BM KH) ekkor előállítja a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok névjegyzékre kerülő adatait, kiegészítve a körzetadatokkal (a továbbiakban: névjegyzék állomá ?
  2. A Területi Választási Iroda (továbbiakban: TVI) vezetője biztosítja az országos névjegyzék állomány elkészítése során a tűréshatárt meghaladó körzetesítetlen tételek módosításához a szükséges szakmai ügyeletet 2004. március 19-én és 20-án. A szakmai ügyeletet biztosító munkatárs nevét és telefonos elérhetőségét a TVI vezetője 2004. március 18-án 16:00 óráig a Választási Ügyviteli Rendszer keresztül a valasztas@vur.gov címre megküldi.
  3. A BM KH 2004. március 22-én legkésőbb 20:00 órától hálózaton keresztül hozzáférhetővé teszi a Megyei Közigazgatási Hivatalok (a továbbiakban: Közigazgatási Hivatal) számára az illetékességi területükhöz tartozó települések névjegyzék állományát, és a hitelesített körzetadatokat.
  4. A BM KH a 2004. március 19-i állapotú személyiadat és lakcímnyilvántartás, valamint a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartása alapján elkészíti a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok számítógépes jegyzékét és azt megyei illetékesség szerint 2004. március 22-én legkésőbb 20:00 órától hálózaton keresztül hozzáférhetővé teszi a Közigazgatási Hivatalok részé ?
  5. 2.

  6. A Közigazgatási Hivatal a megyei VISUAL regiszter programnak a névjegyzék és értesítőszelvény készítéséhez alkalmas legfrissebb verzióját 2004. március 22-én a szokásos módon letölti a BM KH szerverérőn
  7. A névjegyzéket és értesítőszelvényeket önállóan készítő települések részére a Közigazgatási Hivatal letölti és átadja a helyi VISUAL regiszter programnak a névjegyzék és értesítőszelvény készítéséhez alkalmas legfrissebb verzióját, amely szintén a szokásos módon 2004. március 22-én tölthető le a BM KH szerverérőn
  8. A névjegyzéket és az értesítőszelvényeket önállóan készítő települések részére a Közigazgatási Hivatal 2004. március 24-ig elkészíti és átadja a helyi nyilvántartások aktualizálásához szükséges karbantartó állományokat, a települési illetékességű névjegyzékállományt, és hitelesített körzetállományt, valamint a településre vonatkozó választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok állományát.
  9. 2004. március 23-tól a Közigazgatási Hivatalok, 2004. március 24-től a névjegyzéket önállóan készítő települések haladéktalanul elkezdik a névjegyzékek és az értesítőszelvények gyártását.
  10. A Közigazgatási Hivatal az általa készített választói nyilvántartást a Helyi Választási Iroda (a továbbiakban: HVI) vezetője részére 2004. április 9-ig juttatja el.
  11. Az értesítő szelvényeket és ajánlószelvényeket zárt borítékban kell megküldeni olyan módon, hogy azt a választópolgár legkorábban 2004. április 13-án, legkésőbb 2004. április 16-án kapja kézhez.
  12. A Közigazgatási Hivatalok a 4. pont szerinti adatokból településenkénti bontásban haladéktalanul elkészítik a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok jegyzékét (NESZA jegyzék).
  13. Az elkészített NESZA jegyzéket a Közigazgatási Hivatal

  • azon települések részére, melyek jegyzője a választói névjegyzéket nem a Közigazgatási Hivatallal készítteti, haladéktalanul megküldi elektronikus vagy nyomtatott formában,
  • azon települések részére, melyek jegyzője a választói névjegyzéket a Közigazgatási Hivatallal készítteti a névjegyzékkel együtt továbbítja nyomtatott formában.

3.

  1. A HVI vezetője az uniós választópolgárt (választójogosultsága valamint lakóhelye ellenőrzésének eredménye szerint), az induló névjegyzék rendelkezésre állásától folyamatosan felveszi a névjegyzékre, kiállítja számára az uniós választópolgárok névjegyzékbe való felvételről szóló értesítőt és azt az ajánlószelvénnyel együtt, zárt borítékban kézbesíti az érintettnek. A HVI vezetője 2004. április 4-től a 6/2004.(II.24.) BM rendelet 1.számú melléklet 6/b.számú minta szerinti bizonylaton továbbítja a névjegyzékbe vett uniós választópolgárok adatait az adatfeldolgozást végző okmányirodai HVI részére, ahol az adatfeldolgozást végző okmányirodai HVI vezetője 2004. április 5-től haladéktalanul gondoskodik az adatok rögzítéséről.
  2. A HVI vezetője feltünteti a közszemlére tett névjegyzékben a 2004. április 13-ig névjegyzékbe vett uniós választópolgárok adatait is.
  3. A HVI vezetője 2004. április 15-től a 6/2004.(II.24.) BM rendelet 1.számú melléklet 7/b.számú minta szerinti bizonylat kitöltésével és továbbításával tájékoztatja a külképviseleti névjegyzékre felvett választópolgárok adatairól az adatfeldolgozó okmányirodai HVI-t, ahol az okmányirodai HVI vezetője haladéktalanul gondoskodik annak számítógépes rögzítéséről és ezzel tájékoztatja a BM KH-t ezen polgárok adatairól.
  4. 4.

  5. A 6.,7.,8.,9.,11. és 12. pont szerinti feladatokat Budapest és Pest megye tekintetében a BM KH végzi el.
  6. A BM KH 2004. június 11-én 16:00 óráig folyamatosan tájékoztatja elektronikusan továbbított jegyzék útján a HVI vezetőjét a választójogukat külföldön gyakorló választópolgárok adatairól. Az adatfeldolgozó okmányirodai HVI-ben elérhető jegyzék kinyomtatásáról és az illetékes HVI-be történő eljuttatásáról az adatfeldolgozó okmányirodai HVI vezetője gondoskodik.
  7. A BM KH az adatok 4. pont szerinti továbbítása és a választást megelőző 7. nap között a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartásában bekövetkezett változásokat a Közigazgatási Hivatallal a választást megelőző 5. napig közli. A Közigazgatási Hivatal a változásokat tartalmazó jegyzékeket a választást megelőző 3. napig továbbítja a HVI vezetőjének.

 

 

Rytkó Emília


Vissza a főoldalra