Választási információk vakok és gyengénlátók számára

Főoldal / Jog / Az Országos Választási Iroda vezetőjének intézkedései

Az Országos Választási Iroda vezetőjének 1/2004. (Január. 20.) intézkedése

A szavazókörök területi beosztásának felülvizsgálatáról, és az ezzel összefüggő adattovábbítások rendjéről

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 39. §-ának (2) bekezdése alapján a kitűzésre kerülő 2004. évi európai parlamenti képviselők választásának lebonyolításához a szavazókörök területi beosztásának felülvizsgálatáról, és az ezzel összefüggő adattovábbítások rendjéről az alábbi intézkedést adom ki.

I.

Előkészület a szavazókörök területi beosztásához

     

  1. A körzetesítés számítógépes adatfeldolgozását az egységes központi körzetesítő rendszerrel (továbbiakban: körzetesítő rendszerrel), a Területi Választási Iroda (továbbiakban: TVI) hatáskörében az okmányirodai HVI-kben vagy a közigazgatási hivatal okmányirodai munkaállomásain kell elvégezni. A rendszerhez a hozzáférés 2004. február 11-től biztosított.
  2. A TVI vezető illetékességi területén egységesen kijelöli a körzetesítés számítógépes adatfeldolgozásának helyszínét, azaz meghatározza, hogy az illetékességi körükbe tartozó HVI-k körzetesítési adatait az illetékes okmányirodát működtető települési HVI (továbbiakban: okmányirodai HVI), vagy a Közigazgatási Hivatal dolgozza fel. A TVI vezető a körzetesítési adatfeldolgozás helyszínéről 2004. január 23-ig írásban tájékoztatja az Országos Választási Iroda (továbbiakban: OVI) vezetőjét (fax: 456-6519).
  3. A BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal (a továbbiakban: KÖNYV Hivatal) 2004. február 2-ig elkészíti és a Választási Ügyviteli Rendszeren (továbbiakban: VÜR) keresztül hozzáférhetővé teszi a körzetesítő rendszer módszertani útmutatóját.
  4. Az OVI a KÖNYV Hivatal közreműködésével 2004. február 2-ig a TVI vezetők részére eljuttatja a körzetesítő rendszer használatához szükséges felhasználói neveket és jelszavakat. A TVI vezetők a megkapott felhasználói neveket és jelszavakat 2004. február 4-ig továbbítják az okmányirodai HVI vezetőjének, illetve abban az esetben, ha a megyére vonatkozóan a körzetesítés számítógépes adatfeldolgozását a Közigazgatási Hivatal látja el, a Közigazgatási Hivatal vezetőjének.
  5. A KÖNYV Hivatal 2004. február 5. és 2004. február 10. között az okmányirodai HVI-k és a közigazgatási hivatalok részére – gyakorlás céljából – hozzáférést biztosít a körzetesítő rendszer oktatási célú változatához, amely a megkapott felhasználói nevekkel és jelszavakkal használható.
  6. Az okmányirodai HVI vezető, vagy abban az esetben, ha a megyére vonatkozóan a körzetesítés számítógépes adatfeldolgozását a Közigazgatási Hivatal látja el, a Közigazgatási Hivatal informatikai vezetője 2004. február 10-ig ellenőrzi, hogy a meglévő számítógépes környezetben a kapott felhasználói névvel és jelszóval a körzetesítő rendszer működőképes-e.

     

    II.

    A szavazókörök területi beosztása

     

  7. A KÖNYV Hivatal 2004. február 3. és 2004. február 6. között minden HVI-től a Közigazgatási Hivatal útján átveszi a 2003. évi országos népszavazás óta módosított vagy változatlan körzetállományokat, melyekkel 2004. február 10-ig aktualizálja a központi körzetállományt.
  8. A Közigazgatási Hivatal 2004. február 11-től kezdődően nyomtatott formában előállítja a HVI körzetállományának település statisztikáját (továbbiakban: statisztikát), és a körzetállomány ellenőrző listáját (továbbiakban: körzetállomány listát). A kinyomtatott dokumentumokat 2004. február 13-ig eljuttatja a HVI vezetőhöz. Az okmányirodai HVI a statisztikát és a körzetállomány listát – a TVI vezető döntésének megfelelően – a Közigazgatási Hivatal helyett saját települése tekintetében maga is kinyomtathatja 2004. február 13-ig. A TVI vezető döntése szerint a fentiekben elkészített dokumentumok elektronikusan is továbbíthatóak.
  9. A HVI vezető felülvizsgálja, szükség esetén aktualizálja a körzetcímek besorolását és a szavazóhelységek címeinek helyességét, amennyiben szükséges a HVI vezetője a nyomtatott listára rávezeti a javításokat. Az 1997. évi C. törvény 10. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a HVI vezetője a kinyomtatott körzetállományban megjelöli a kettő vagy több szavazókörrel rendelkező településen azt a szavazókört, ahol azok a választópolgárok szavaznak, akiknek lakcíme a lakcím-bejelentési jogszabályok értelmében csak az adott település megnevezését tartalmazza.
  10. A HVI vezetője a módosított körzetállomány listát vagy a változatlan formában jóváhagyott listát a TVI-n keresztül
    1. – abban az esetben, ha a körzetesítési adatok számítógépes feldolgozását a területileg illetékes okmányiroda végzi – a területileg illetékes okmányirodába továbbítja 2004. február 26-ig. A körzetállomány módosítást 2004. március 2-ig az okmányirodai HVI rögzíti. A rögzítést követően az okmányirodai HVI lezárja a körzetesítést, majd kinyomtatja a település statisztikát és a hitelesítési jegyzőkönyvet, melyeket a HVI vezetőhöz továbbít 2004. március 4-ig.
    2. – abban az esetben, ha a körzetesítési adatok számítógépes feldolgozását a Közigazgatási Hivatal végzi – a Közigazgatási Hivatalba továbbítja 2004. február 26-ig. A körzetállomány módosítást 2004. március 2-ig a Közigazgatási Hivatal rögzíti. A rögzítést követően a Közigazgatási Hivatal lezárja a körzetesítést, majd kinyomtatja a település statisztikát és a hitelesítési jegyzőkönyvet, melyeket a HVI vezetőhöz továbbít 2004. március 4-ig.

       

  11. A HVI vezetője a megkapott adatokat ellenőrzi, amennyiben szükséges,
    1. – abban az esetben, ha a körzetesítési adatok számítógépes feldolgozását a területileg illetékes okmányiroda végzi – gondoskodik az adatok javításáról és a számítógépes adatfeldolgozás okmányirodai HVI-ben történő elvégzéséről, valamint újranyomtatásáról.
    2. – abban az esetben, ha a körzetesítési adatok számítógépes feldolgozását a Közigazgatási Hivatal végzi – gondoskodik az adatok javításáról és a számítógépes adatfeldolgozás Közigazgatási Hivatalban történő elvégzéséről, valamint újranyomtatásáról.
  12. A HVI vezetője az aláírt és lepecsételt hitelesítési jegyzőkönyvet legkésőbb 2004. március 10-ig ellenőrzés és jóváhagyás céljából a TVI vezetőnek megküldi.

     

    III.

    Szavazókörök területi beosztásának ellenőrzése

     

  13. A TVI vezetője a megkapott adatokat ellenőrzi, amennyiben szükséges haladéktalanul korrekcióra utasítja a HVI vezetőjét, ha a körzetesítés eredménye nem felel meg a szavazókörök kialakítása törvényi feltételeinek. A korrekciót a II. fejezet 11.pont szerint kell elvégezni.
  14. A TVI vezetője a körzetesítés hitelesített dokumentumait választási iratként megőrzi, a későbbiekben a névjegyzéket készítő HVI, Közigazgatási Hivatal, illetőleg KÖNYV Hivatal számára a feladat elvégzéséhez szükséges mértékben a dokumentumokat hozzáférhetővé teszi.
  15. A TVI vezetője a körzetállomány ellenőrzéséről, tapasztalatairól illetőleg a hitelesítés teljesítéséről 2004. március 12-ig tájékoztatja az OVI vezetőjét (fax: 456-6519).

     

    IV.

    Adatszolgáltatás a névjegyzék és értesítőszelvény készítés módjáról és helyéről

     

  16. Budapest és Pest megye kivételével valamennyi megye TVI vezetője a HVI vezetőkkel és az okmányirodai HVI vezetőkkel történő egyeztetés alapján összesíti, hogy a megyében mely települések készíttetik a névjegyzéket a Közigazgatási Hivatallal, más választási irodával vagy okmányirodai HVI-vel, illetve mely települések készítik saját maguk, valamint azt, hogy mely települések végeztetik géppel az értesítők borítékolását.
  17. Az összesített adatokat a TVI vezetője 2004. február 2-ig a Közigazgatási Hivatallal történt egyeztetést követően elektronikus formában a Választási Ügyviteli Rendszer (VÜR) alkalmazásával megküldi az OVI vezetőjének. A kitöltendő és visszaküldendő excel táblát az OVI vezetője a VÜR-ben 2004. január 26-ig küldi meg.

     

    V.

    Körzetesítés részletes határidői

     

  18. Az I., II., III., IV. bekezdésekben szereplő határidők összefoglalása:

 

Tájékoztatás a körzetesítés számítógépes adatfeldolgozás helyszínének kijelöléséről

2004. január 23.

Módszertani útmutató hozzáférhetővé tétele

2004. február 2.

Körzetesítő rendszer felhasználó neveinek és jelszavainak megküldése a TVI-nek

2004. február 2.

Felhasználói nevek és jelszavak továbbítása okmányirodai HVI-nek vagy Közigazgatási Hivatalnak

2004. február 4.

Gyakorlás az oktatási célú körzetesítő rendszerben

2004. február 5.–10.

Aktuális körzetállományok átadása a KÖNYV Hivatalnak

2004. február 6.

Központi körzetállomány aktualizálása

200. február 10.

Nyomtatott körzetállomány és statisztika továbbítása a HVI-nek

2004. február 13.

Módosított körzetállomány továbbítása az okmányirodai HVI-be vagy a Közigazgatási Hivatalba

2004. február 26.

Körzetállomány módosítása az okmányirodai HVI-ben vagy a Közigazgatási Hivatalban

2004. március 2.

Nyomtatott statisztika, hitelesítési jegyzőkönyv továbbítása a HVI-be

2004. március 4.

Hitelesített jegyzőkönyv továbbítása a TVI vezetőknek

2004. március 10.

OVI vezetőjének tájékoztatása az elvégzett feladatokról

2004. március 12.

Rytkó Emília


Vissza a főoldalra