Jelöltek és listák

Országos és területi jelölt és listaállítási statisztika
Jelöltet / listát állító pártok
Pártnyilatkozatok
Pártok által állított jelöltek és listák
Legtöbb jelöltet, listát állító pártok
Független jelöltek
Országos és területi listaállítások
Egyéni jelölt állítások
Jelöltek

Az országgyűlési választásokon azok a társadalmi szervezetek állíthatnak jelöltet, illetve listát, amelyek megfelelnek a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény előírásainak (a továbbiakban: pártok). Két vagy több párt közösen is állíthat jelöltet. Az egyéni választókerületben független jelöltek is indulhatnak.

Az egyéni választókerületben a jelöltté váláshoz 750 ajánlószelvény összegyűjtése szükséges.

A területi (megyei, fővárosi) választókerületben azok a pártok indíthatnak listát, amelyek a területi választókerülethez tartozó egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudtak indítani. Két vagy több párt - közös egyéni jelölés alapján - közös listát indíthat. A listán háromszor annyi jelölt indítható, mint amennyi az adott területi választókerületben megszerezhető mandátumok száma. (Az egyes területi listákon megszerezhető mandátumok számáról, valamint a lista állításához szükséges egyéni választókerületek számáról a Választókerületek és szavazókörök c. oldal ad tájékoztatást.)

Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek legalább hét területi választókerületben listát tudtak indítani. Közös területi listák alapján közös országos lista indítható. Az országos listán ugyancsak háromszor annyi jelölt indítható, mint amennyi a megszerezhető mandátumok száma (azaz 3x58=174 fő). Az országos listára szavazni nem lehet, ezek a mandátumok a pártok egyéni jelöltjeire és területi listáira leadott, mandátumot nem eredményező szavazatok arányában kerülnek elosztásra a listák között.